Touristik Label - 1107MN82: Cabana Cascoe - Vf. Păpuşa - Cabana Cuca - Cabana Voina

Traseul nr. 82 Triunghi Galben este traseul de legătură între Cabana Cascoe și Cabana Voina, urcând pe sub Muntele Cascoe, până la creasta Vârfului Păpușa, apoi coborând spre Valea Cuca până la Cabana Voina. În primă fază, se urmează drumul pe malul râului până la confluenţa dintre pârâul Cascoe şi pârâul lui Roşca. În continuare se ține direcția vârfului Cascoe, pe creastă, se depășește vârful și se urcă pe sub Vârful Păpușa printr-o zonă bolovănoasă. De aici poteca coboară printr-o zonă înierbată şi largă până în Şaua Grădişteanu, de unde ia direcția spre Valea Cuca cu Cabana Cuca. Urmând drumul pe vale, vom ajunge și la Cabana Voina, destinația finală. Este un traseu solicitant, cu cca. 3400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 8 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii abrupte Cascoe din apropiere, a vârfului Păpușa și a Pietrei Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
18,30km
Durată
~8:00h
Urcare
1700m
Coborâre
1660m
Vârf
2351m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Cascoe, mergem pe drumul forestier 200 m, apoi facem stânga pe drumul forestier cu barieră. Acolo găsim şi marcajul TG care în continuare foarte rar şi şters. Urmăm drumul pe malul râului până când ajungem la confluenţa dintre pârâul Cascoe şi pârâul lui Roşca, pe malul căruia urcăm spre N-NV. Ajungem într-o zonă de defrişare. (O alternativă este să urmăm drumul forestier care ne duce până la stâna de pe Plaiul lui Pătru.) De aici, urcăm direct prin pădure până când ajungem la o potecă veche, dar foarte bună, pe care mergem spre vest. Ieşim din pădure într-o poiană largă unde se află o stână refăcută. Orientarea e destul de dificilă, neexistând o potecă clară şi vegetaţia fiind înaltă. Luăm direcţia vârfului vizibil de la stână spre vest şi urcăm susţinut, spre V-SV, până când atingem creasta. E important pe această zonă să ţinem creasta, fiind singurul reper clar. Din acest punct continuăm un urcuş mai lejer spre Vârful Cascue. Spre est este o vale adâncă şi abruptă, iar spre vest e mai domol. În această zonă intersectăm marcajul BA ce vine dinspre Muntele Dracsin. Poteca e clară de aici. Spre Vf. Păpuşa se urcă o porţiune destul de abruptă, printr-o zonă bolovănoasă. Traseul nu ajunge chiar pe vârf. Intersectăm BR la sud de Vf. Păpuşa. De aici, se poate merge spre vest până pe Vf. Bătrâna. Coborâm direct spre sud printr-o zonă înierbată şi largă până în Şaua Grădişteanu, de unde coborâm spre SV printr-o zonă largă şi înierbată, dar înclinată. Intrăm în pădure şi în scurt timp ajungem la Cabana Cuca. De aici, continuăm pe drum până la Cabana Voina.

Etape

Cabana Cascoe - Pârâul Roşca - Vf. Păpuşa - Cabana Cuca - Valea Cuca - Cabana Voina

Descriere

Traseul nr. 82 TG este un traseu destul de dificil, urmând poteca ce urcă în creasta de sub Vârful Păpușa, apoi culmea înierbată spre Şaua Grădişteanu, de unde se coboară la Valea Cuca, cu cele două cabane. Este un traseu cu marcaj rar, dificil de urmărit în zonele cu iarbă înaltă, cu porțiuni de potecă neclară ce poate pune probleme la orientare și nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Cascoe, se urmează drumul de pe Valea Dâmboviței spre nord, pentru cca. 5-10 min (200 de m), până la intersecția cu drumul forestier cu barieră. Aici se cotește la stânga, căutând cu atenție marcajele Triunghi Galben, urmând drumul pe malul râului până la confluenţa dintre pârâul Cascoe şi pârâul lui Roşca. Depășind o zonă de defrişare, vom intra direct prin pădure, pâna la poteca veche (vizibilă), dar cu marcaj foarte rar şi şters.

La ieșirea din pădure vom găsi o stână refăcută, amplasată într-o poiană largă și vom căuta cu privirea direcţia vârfului vizibil de la stână spre vest, neexistând o potecă clară şi vegetaţia fiind înaltă. Singurul reper clar pe acest segment este creasta, ajungând în cele din urmă în zona de jnepeniș și afini, de unde vom admira înspre est zidul alb al Pietrei Craiului. După un scurt popas, vom continua în urcare ușoară spre vârful Cascoe, primind din dreapta marcajul Bandă Albastră ce urcă aici pe coama Muntelui Dracsin (traseul 83), destul de șters. Pe stânga avem o vale imensa și destul de abrupta (Valea Cascoe), iar în dreapta o vale mai domoala, unde se poate găsi și apă la nevoie.

În continuare, vom urma poteca spre Vârful Păpuşa (2391 m), ce urcă destul de abrupt, printr-o zonă bolovănoasă, ajungând în cca. 30 de minute (de la Vf. Cascoe), sub vârful Păpușa, la intersecția cu traseul de creastă Bandă Roșie. De aici există posibilitatea de a continua spre vest, prin Spintecătura Păpușii, vizitând vârfurile Bătrâna, apoi Roșu (traseul 79), sau se coboară la Cabana Cuca, apoi Voina (pe traseul nostru și traseul 83 BA) sau direct la Cabana Voina, peste Muntele Găinațu Mare (traseul de creastă BR).

Continuând spre sud printr-o zonă înierbată şi largă, vom ajunge în Şaua Grădişteanu, unde vom lăsa traseul de creastă la stânga, coborând abrupt, pe pantele înierbate, intrând apoi în pădure, și ieșind la Cabana Cuca. De la Cabana Cuca, se urmează drumul pe valea Cuca până în punctul de răscruce “Canton” (Capul Plaiului), depășind o microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca. Aici e bifurcația unde pornesc trei trasee spre Creasta Iezerului: 

  • spre vest către refugiul Iezer, pe Valea Iezerului, marcaj Bulină Albastră (traseul 79);
  • spre vest către refugiul Iezer, pe Piciorul Iezerului Mare, marcaj CR (traseul 80);
  • spre NV către Curmătura Bătrânii, pe Plaiul lui Pătru, marcaj TR (traseul 81).

De la răscruce vom continua spre sud, urmând mai departe drumul forestier spre Cabana Voina, o importantă bază turistică și loc de odihnă cu restaurant, accesibilă din Câmpulung-Muscel, trecând prin Lerești.

Observații

Marcaj rar.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Cascoe - Vf. Păpuşa - Cabana Cuca - Cabana Voina în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.