Cabana Curmătura (1470 m) - Şaua Crăpăturii (1580 m) - Vf. Piatra Mică (1816 m) - Poiana Zănoaga - BG

Traseul nr.21 Bulină Albastră este traseul de parcurgere a Crestei Pietrei Mici, un traseu tehnic, de dificultate medie, potrivit celor ce doresc să se acomodeze cu sălbăticia Crailor și să ia o mostră din ceea ce presupune o ascensiune aici. Traseul pornește de la cabana Curmătura, urcă susținut în Şaua Crăpăturii, traversează porțiuni de grohotiș, hornuri echipate cu cabluri şi câteva brâne uşor expuse, ieșind pe platoul Pietrei Mici, de unde coboară prin pădure pe serpentine prin pădure până mai sus de Stâna Zănoaga, în Poiana Zănoaga.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
3,10km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
420m
Coborâre
500m
Vârf
1786m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 19, 20) spre Şaua Crăpăturii. Urcăm spre nord-est pe poteca amenajată cu trepte de lemn şi apoi pe sub un perete cu grotă pe dreapta urcăm spre nord-vest până în Şaua Crăpăturii (comun cu traseele 11 şi 20). Lângă şa este amenajat un balcon pentru admirarea panoramei Zărneştilor, a Văii Crăpăturii şi a Munţilor Perşani. Lăsăm în faţă (nord) traseul 11 şi în stânga (nord-vest) traseul 20 şi cotim spre dreapta (est). Prin pădurea de conifere pe curbă de nivel uşor ascendentă ajungem după 100 de metri într-o poiană cu grohotiş şi cu un panou explicativ. Urcăm pe grohotiş şi ajungem la baza peretelui vestic al Pietrei Mici. Urcăm cu atenţie prin hornuri echipate cu cabluri, depăşim câteva cruci şi plăci comemorative şi câteva brâne uşor expuse. Traseul alpin este scurt şi solicitant. La trecerea pe la al doilea cablu depăşim un vâlcel expus ce coboară spre sud (atenţie în timpul iernii când se pot forma cornişe!). După cablu ieşim în creasta alpină (circa 1860 m) şi continuăm pe curbă de nivel printre jnepeni spre vârf. După 500 de metri ieşim într-o poiană largă pe care o parcurgem pe lungimea ei pentru a urca apoi încă 230 de metri până la crucea de pe Vârful Piatra Mică (1816 m). Avem o frumoasă vedere panoramică asupra Zărneştilor, a Văii Bârsei şi a Perşanilor. Din vârf urmăm spre sud şi apoi spre vest poteca foarte bine conturată ce coboară prin pădure pe serpentine strânse (sub vârf) şi largi (în partea de jos a pădurii) pe o diferenţă de 335 m diferenţă de nivel până la partea superioară a Poienii Zănoaga. Urmăm marcajele spre sud şi după 100 de metri diferenţă de nivel ajungem la intersecţia cu traseul 11, 450 de metri mai sus de Stâna Zănoaga.

Descriere

Traseul nr.21 PA (Bulină Albastră) este traseul de vizitare a Vârfului Piatra Mică 1816 m de pe creasta Pietrei Mici. Asemenea Crestei Pietrei Craiului această porțiune este una spectaculoasă, cu un traseu solicitant și expus pe unele praguri mai tehnice, însă cu puncte de belvedere care îți taie respirația.
Pentru începătorii care doresc să parcurgă crestele Pietrei Craiului, Piatra Mică este un bun prilej de testare a abilităților și a experienței montane, pe porțiune Șaua Crăpăturii – Vf. Piatra Mică ei putând să-și facă o idee la ce să se aștepte pe traseele specifice Crestei.
Traseul de la cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 19, 20) spre Şaua Crăpăturii înseamnă 200 de m de ascensiune pe verticală, exclusiv prin păduricea de sub Curmătura Pietrei Craiului, însoțiți de marcajele PR (Traseul nr. 20), și Bandă Galbenă (Traseul nr. 11) Urcușul este susținut dar nu foarte greu, fiind accesibil pentru majoritatea iubitorilor de munte.
Ajunși în șa, facem un popas în clasicul punct de belvedere de la balcon. De aici se vede Acul Crăpăturii, Piatra Mica (1816 m), traseul spre Vf. Turnu, drumul spre Plaiul Foii și Măgura Codlei (Munții Perșani). Ne orientăm către dreapta, urcând pantele cu grohotiş revărsate pe coasta muntelui, strecurându-ne în lungul unor hornuri echipate cu cabluri, depăşim câteva cruci şi plăci comemorative şi câteva brâne uşor expuse, pentru ca în final să ieşim pe platoul Pietrei Mici. Traseul alpin este scurt şi solicitant, nerecomandat iarna sau pe ploaie (sunt unele pasaje neasigurate, unde piciorul poate aluneca spre vale).
Odată trecute aceste praguri, poteca șerpuiește printre jnepeni spre vârf, ieşind în creasta alpină (circa 1860 m) și ajunge la crucea înălțată în cinstea eroilor de pe Vârful Piatra Mică (1816 m). Aici avem o frumoasă vedere panoramică asupra Zărneştilor, iar dincolo de valea Bârsei Mari, se întind culmile domoale ale Munţilor Perşani din care iese în evidenţă Măgura Codlei.
Din vârf urmăm poteca foarte bine conturată ce coboară prin pădure pe serpentine strânse (sub vârf) şi largi (în partea de jos a pădurii) pe o coborâre solicitantă de 335 m diferenţă de nivel până la partea superioară a Poienii Zănoaga. De aici, urmăm marcajele spre sud şi după 100 de metri diferenţă de nivel ajungem la intersecţia cu traseul 11 Bandă Galbenă (spre Zărnești), 450 de metri mai sus de Stâna Zănoaga.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Curmătura (1470 m) - Şaua Crăpăturii (1580 m) - Vf. Piatra Mică (1816 m) - Poiana Zănoaga - BG în Bucegi-Leaota, Braşov, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment