Touristik Label - 1201MN70: Cabana Leaota - Vărful Leaota

Legătura fosta Cabana Leaota – Vărful Leaota
Traseul 70 Triunghi Roșu este traseul de creastă direct între fosta Cabană Leaota și Vf. Leaota. Urcăm pe sub vârfurile Românescu, Frumuşelul, Vaca, Rătuneiul, Tâncava, cu priveliști frumoase spre picioarele acestora și spre Culmile NV (Cioara - Râiosu, Vâja) De pe vârf vedem și sectorul NE (Muntele Secările, Jugureanu, Mitarca etc.).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
9,96km
Durată
3:15-3:30h
Urcare
951m
Coborâre
160m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Urmăm drumul prin pădure până la stână (circa 15 minute) și apoi mai departe până sub Vârful Românescu. Continuăm pe drumul de creastă pe sub vârfurile Frumușelul și Vaca până în Curmătura Tâncavei și apoi până sub vârful Leaota (2133m) și urcăm direct pe acesta.

Etape

Cabana Leaota - Vărful Leaota

Descriere

 

Traseul 70 TR face legătura între fosta Cabană Leaota și Vf. Leaota. Un traseu solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme - necesită echipament complex.

Pentru a ajunge la fosta cabană Leaota, avem 2 opțiuni: dinspre Runcu, pe traseul principal BA (traseul 58) - peste Muntele Românescu, pe vechiul drum studențesc; pe varianta CA (traseul 59) - dinspre Valea Dâmboviței, peste muchia Marginea Domnească.

Din spatele cabanei, ținem muchia muntelui (N), trecem de o veche stână de piatră și ieșim în golul alpin, trecând peste două mici cocoaşe. Ajungem sub Vf. Românescu, în care M. Românescu se uneşte cu Marginea Domnească. De aici ținem creasta orientată NE, bine bătătorită și lăsăm spre dreapta culmile domoale care se desprind la sud din creasta principală: Românescu, Frumuşelul, Vaca, Rătuneiul, Cufuritu.

Poteca șerpuiește pentru a depăşi văile mai largi spre care avem priveliști frumoase. TR urcă pieptiș direct pe Vf. Leaota, cu priveliști spre M. Răteiului cu cele două mari cocoaşe ale sale. Ajungem pe Vârful Leaota (2133m) și ne bucurăm de priveliștea largă spre munții Bucegi (Vârful cu Dor, Caraiman, Coştila, Omul, abruptul vestic al Strungilor), masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. În apropiere, Piatra Albă și M. Dudele, Zănoaga - Lespezi.

Observații

Marcaje rare în golul alpin

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Leaota - Vărful Leaota în Argeş, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră