Touristik Label - 407MN14: Cabana Negoiu - V. Şerbota - Şaua Scării

Legătura Cabana Negoiu - Refugiul Scara (creasta principală)
Traseul 14 Cruce Albastră face legătura între Cabana Bârcaciu și Şaua Scării, în apropierea Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou din creasta principală. Traseul trece pe deasupra Cascadei Șerbota și continuă prin Căldarea Mică a Șerbotei, apoi traversează o zonă pe alocuri expusă (sub Șaua Puha) și urcă din Șaua Puha la refugiul Scara.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,22km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
690m
Coborâre
90m
Vârf
2125m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Negoiu, traversăm pe versantul estic al Vf. Şerbota, orizontal până la intersecţia cu traseul care urcă spre Vf. Şerbota, marcat de un stâlp indicator. Coborâm susţinut spre Valea Şerbotei spre vest până la firul apei, trecem apa pe punte şi ajungem în locul în care se bifurcă traseul de traversare spre Cabana Bârcaciu şi cel de urcare spre Refugiul Scara. Urcăm spre sud pe malul vestic al Pârâului Şerbota, pe pajişti alpine. Urcăm un mic prag şi continuăm pe potecă, în urcare pe direcţia S-SV. Poteca urcă mai susţinut spre vest, în şaua din muchia Puha, unde intersectează traseul care vine pe Muntele Bârcaciu de la Cabana Bârcaciu. Urcăm pieptiş spre creasta principală, pe alocuri expus, ieşind în creastă la 2159 m. La 80 m SE se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou. Există şi un stâlp indicator.

Etape

Cabana Negoiu - Valea Şerbota - Şaua Puha - Şaua Scării

Descriere

Traseul 14 CA este traseul de legătură între Cabana Bârcaciu și Şaua Scării din creasta principală, trecând pe la Cascada Șerbota și prin Căldarea Mică a Șerbotei, un prag glaciar la mare altitudine, pe alocuri expus (iarna). Este un traseu destul de dificil, cu aprox 700 m diferențe de nivel, în cca 2 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra Cascadei Șerbota, crestei principale și a văilor înconjurătoare.

Pornim de la Cabana Negoiu, una din cele mai spațioase cabane de munte, cu o veche istorie - una din primele cabane apărute în Carpaţii noştri - (vezi descriere traseu 12). Poteca marcată CA, BA și PR urcă ușor prin pădure spre S-SV, pe versantul vestic al Piscului Șerbotei. La scurt timp, lăsăm în față BA (traseul 18) spre Vf. Șerbota și începe coborârea în serpentine spre Valea Șerbotei, pe deasupra Cascadei Șerbota. Considerată una din cele mai frumoase căderi de apă din Făgăraș, Cascada Șerbota are aprox 80 m înălțime și 10 m lățime, iar momentul optim de vizitare este în perioada mai-iulie. 

După ce traversăm firul văii, lăsăm la dreapta PR (traseul 12) - legătura cu Cabana Bârcaciu și începem sa urcăm spre stânga printr-o zonă cu izvoare tumultoase, pe malul vestic al Pârâului Şerbota, pe pajişti alpine extrem de pitorești. 

Urmează un urcuș mai pronunțat peste un mic prag glaciar, pătrunzând în Căldarea Mică a Șerbote, apoi continuăm pe versantul vestic al crestei Puha, peste lespezi, până în Șaua Puha (Șaua Porumbăcelului), unde întâlnim CG (traseul 13) care urcă de la Cabana Bârcaciu, pe Drumul vechi al Tunurilor (Muchia Scărișoara). Ghidați de cele două marcaje, din șaua Puha vom trece printr-un horn pietros tăiat sub vârful Puha (2177 m), urcând pieptiș, pe alocuri expus, cca 10 min până în șaua Scara la 2152 m alt. 

Pentru cei care își propun să traverseze traseul de creastă BR (traseul 1), trebuie menționat că la 80 m SE (5 min din șa), se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou, cu izvor în apropiere. Cele mai apropiate vârfuri de la refugiu sunt Vârful Scara, Ciortea și Suru spre V sau coloșii Șerbota, Negoiu și Lespezi, spre E.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Negoiu - V. Şerbota - Şaua Scării în Sibiu, Vâlcea, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră