07MN14: Cabana Negoiu - V. Şerbota - Şaua Scării

Traseul nr. 14 Cruce Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între Cabana Bârcaciu și Şaua Scării, în apropierea Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou din creasta principală. În primă fază poteca coboară la dreapta spre Valea Șerbota, o traversează pe deasupra Cascadei Șerbota și continuă prin Căldarea Mică a Șerbotei, până în Șaua Puha. Urmează un sector pe alocuri expus și se iese în creasta principală. Este un traseu de dificultate medie, cu diferențe de nivel de aprox 700 de m, pe parcursul a 2 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale și a văilor înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
3,20km
Durată
~2:00h
Urcare
690m
Coborâre
90m
Vârf
2125m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Negoiu, traversăm pe versantul estic al Vf. Şerbota, orizontal până la intersecţia cu traseul care urcă spre Vf. Şerbota, marcat de un stâlp indicator. Coborâm susţinut spre Valea Şerbotei spre vest până la firul apei, trecem apa pe punte şi ajungem în locul în care se bifurcă traseul de traversare spre Cabana Bârcaciu şi cel de urcare spre Refugiul Scara. Urcăm spre sud pe malul vestic al Pârâului Şerbota, pe pajişti alpine. Urcăm un mic prag şi continuăm pe potecă, în urcare pe direcţia S-SV. Poteca urcă mai susţinut spre vest, în şaua din muchia Puha, unde intersectează traseul care vine pe Muntele Bârcaciu de la Cabana Bârcaciu. Urcăm pieptiş spre creasta principală, pe alocuri expus, ieşind în creastă la 2159 m. La 80 m SE se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou. Există şi un stâlp indicator.

Etape

Cabana Negoiu - Valea Şerbota - Şaua Puha - Şaua Scării

Descriere

Traseul nr. 14 CA este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 2 h, urmând poteca ce urcă la început domol, apoi mai pieptiș, spre creasta principală, trecând prin Căldarea Mică a Șerbotei, un prag glaciar la mare altitudine, pe alocuri expus. Este un traseu cu marcaj bun, accesibil și iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Negoiu, vom continua prin pădure pre sud-sud-vest, pe poteca marcată cu cruce albastră, bandă albastră și punct rosu, care urcă ușor pe versantul vestic al Piscului Șerbotei. La scurt timp, ne vom despărți de marcajul bandă albastră (traseul 18) care continuă până pe Vârful Șerbota și vom începe coborârea în serpentine spre Valea Șerbotei, pe deasupra Cascadei Șerbota. Considerată una din cele mai frumoase căderi de apă din Făgăraș, Cascada Șerbota are aproximativ 80 metri înălțime și 10 metri lățime, iar momentul optim de vizitare este în perioada mai-iulie.

În continuare, vom traversa firul apei, iar când punctul roșu ne părăsește, vom începe sa urcăm spre stânga printr-o zonă cu izvoare tumultoase, pe malul vestic al Pârâului Şerbota, pe pajişti alpine extrem de pitorești. Urmează un urcuș mai pronunțat peste un mic prag glaciar, vom pătrunde în Căldarea Mică a Șerbotei, și vom continua pe versantul vestic al crestei Puha, peste pășunea cu lespezi până în Șaua Puha (Șaua Porumbăcelului), unde vom intersecta traseul 13 Cruce Galbenă, care vine pe Drumul vechi al Tunurilor (Muchia Scărișoara) de la Cabana Bârcaciu.

Ghidați de cele două marcaje, din șaua Puha vom trece printr-un horn pietros tăiat sub vârful Puha (2177m), urcând pieptiș, pe alocuri expus, și în 10 minute vom ajunge în șaua Scara la 2152 m altitudine.

Pentru cei care își propun traversarea crestei (traseul 1), trebuie menționat, că la 80 m SE (5 minute din șa), se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou, marcat cu stâlp indicator și există și un izvor în apropiere. Cele mai apropiate vârfuri de la refugiu sunt Vârful Scara, Ciortea și Suru, spre vest, sau coloșii Șerbota, Negoiu și Lespezi, spre est.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Negoiu - V. Şerbota - Şaua Scării în Făgăraş, Vâlcea, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment