Touristik Label - 1207MN81: Cabana Voina - Plaiul lui Pătru - Curmătura Bătrâna

Traseul nr. 81 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Voina și Izvorul din Plai (traseul de creastă al Munților Iezer - Păpușa), în urcare pe culmea Plaiul lui Pătru. În primă fază, se urmează drumul până în punctul de răscruce “Canton” (Capul Plaiului), se trece de microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca și se părăsește drumul la vest, urcând pieptiș pe culme. Urmând un drum de TAF se ajunge în poiana cu stânele din Plaiul lui Pătru. De aici poteca urcă la golul alpin, unde orientarea se face dificil în condiții nefavorabile până la intersecția cu traseul de creastă (Curmătura Bătrâna). Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 1500 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 3.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văii Bătrâna, a Muntelui Iezerul Mic și a crestei Iezer - Păpușa
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,20km
Durată
~3:30h
Urcare
1300m
Coborâre
30m
Vârf
2212m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm spre NV pe drumul forestier, ajungem la o bifurcaţie într-o zonă cu pensiuni unde ne orientăm către nord şi mai urcăm câţiva zeci de metri, până trecem de microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca. De aici părăsim drumul şi urcăm pieptiş până atingem culmea dinspre vest. Continuăm pe culme, urcăm la început de drum forestier sau de taf, fără să părăsim culmea. Ajungem într-o poiană largă unde se află amplasate câteva stâne. Continuăm matematic pe culme şi urcăm constant până când ajungem în zona de gol alpin. Aici, în condiţii de vizibilitate scăzută, orientarea poate fi dificilă. Continuăm pe aceeaşi direcţie şi intersectăm traseul de creastă BR care traversează pe sub Vf. Bătrâna. De aici putem continua spre vest către Vf. Roşu sau spre est către Vf. Păpuşa.

Etape

Cabana Voina - Plaiul lui Pătru - Curmătura Bătrâna

Descriere

Traseul nr. 81 TR este un traseu de dificultate medie, urmând drumul forestier ce urcă pe Valea Cuca, apoi poteca ce continuă pe culmea Plaiul lui Pătru până la Izvorul din Plai, sub Vf. Bătrâna. Este un traseu cu marcaj rezonabil, prevăzut cu stâlpi în zona de gol alpin, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Voina, vom urca pe drumul spre Cabana Cuca, până în punctul de răscruce “Canton” (Capul Plaiului), într-o zonă cu pensiuni, unde vom lăsa la stânga traseele ce urcă la refugiul Iezer și Crucea Ateneului (Bulină Albastră - traseul 79 și respectiv, Cruce Albastră - traseul 80). De la bifurcație vom continua câţiva zeci de metri, depășind o microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca, vom părăsi drumul spre vest, lăsând în față marcajul Triunghi Galben ce urcă la Cabana Cascoe (traseul 82), și vom urca pieptiș pe culme, pe un drum de TAF.

Drumul forestier ne va conduce la stânele din Plaiul lui Pătru, într-o poiană largă, la cca. 1600 de m altitudine, apoi vom continua matematic pe culme, ajungând într-o zonă de gol alpin, unde orientarea se face dificil în condiții de vizibilitate scăzută, prevăzută cu stâlpi de marcaj. Ținând direcția dată de aceștia, vom ajunge la intersecția cu traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 79), la Izvorul din Plai (2200 m), sub Vf. Bătrâna.

Aici avem trei posibilități de a continua:                           

  • spre vest către Vf. Roşu sau spre est către Vf. Păpuşa, pe Culmea Iezer Păpușa, traseul de creastă BR (traseul 79);
  • Vârful Bătrâna, pe poteca nemarcată până la cota 2341 m.

Din Vârful Bătrâna se deschide larg panorama spre creasta Făgărașului, în timp ce la stânga vom admira obârşia Văii Bătrâna; în căldarea omonimă, unde se văd și câteva bordeiuri ale stânei din Bătrâna, străjuite de Muntele Iezerul Mare cu vârful omonim de 2462 de m.

Observații

Marcaj rezonabil, stâlpi în zona de gol alpin. Recomandat până la stânele din Plaiul lui Pătru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Voina - Plaiul lui Pătru - Curmătura Bătrâna în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete