Touristik Label - 1207MN81: Cabana Voina - Plaiul lui Pătru - Curmătura Bătrâna

Legătura Cabana Voina - Izvorul din Plai, sub Vf. Bătrâna
Traseul 81 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Voina și locul numit Izvorul din Plai (sub Vf. Bătrâna), din creasta Munților Iezer - Păpușa, în urcare pe culmea Plaiul lui Pătru. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă ori schi de tură dincolo de stânele din Plaiul lui Pătru. Priveliști asupra văii Bătrâna, a Muntelui Iezerul Mic și spre Munții Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,15km
Durată
2:30-3:30h
Urcare
1300m
Coborâre
30m
Vârf
2212m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm spre NV pe drumul forestier, ajungem la o bifurcaţie într-o zonă cu pensiuni unde ne orientăm către nord şi mai urcăm câţiva zeci de metri, până trecem de microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca. De aici părăsim drumul şi urcăm pieptiş până atingem culmea dinspre vest. Continuăm pe culme, urcăm la început de drum forestier sau de taf, fără să părăsim culmea. Ajungem într-o poiană largă unde se află amplasate câteva stâne. Continuăm matematic pe culme şi urcăm constant până când ajungem în zona de gol alpin. Aici, în condiţii de vizibilitate scăzută, orientarea poate fi dificilă. Continuăm pe aceeaşi direcţie şi intersectăm traseul de creastă BR care traversează pe sub Vf. Bătrâna. De aici putem continua spre vest către Vf. Roşu sau spre est către Vf. Păpuşa.

Etape

Cabana Voina - Plaiul lui Pătru - Curmătura Bătrâna

Descriere

Traseul 81 TR face legătura între Cabana Voina și creasta  Munților Iezer - Păpușa (sub Vf. Bătrâna), urcând pe culmea Plaiul lui Pătru. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1300 m diferențe de nivel, în cca. 2.5 - 3.5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim de la Cabana Voina pe drumul spre Cabana Cuca până în punctul de răscruce “Canton” (Capul Plaiului), într-o zonă cu pensiuni. Aici lăsăm la stânga variantele PA și CA spre Crucea Ateneului. Continuăm spre N, însoțiți de TG (traseul 82) - spre Vf. Păpușa și trecem de o microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca. 

TR părăsește drumul spre V, lăsând în față marcajul TG și urcă pieptiș pe culme, pe un drum de TAF care ne conduce la stânele din Plaiul lui Pătru, într-o poiană largă (cca. 1600 m alt). De aici continuăm matematic pe culme, apoi ajungem la golul alpin, unde în condiții de vizibilitate scăzută, ne ghidăm după stâlpi de marcaj.

Intersectăm traseul de creastă BR al Munților Iezer-Păpușa (traseul 78), în locul numit Izvorul din Plai (2200 m), sub Vf. Bătrâna, de unde putem continua:fie spre Vf. Roşu sau către Vf. Păpuşa, pe traseul de creastă BR (traseul 78) sau spre Vârful Bătrâna (2341 m), pe o potecă nemarcată. Din Vârful Bătrâna se deschide panorama spre creasta Făgărașului, în timp ce în vale, putem admira obârşia Văii Bătrâna, iar în căldarea Bătrâna, bordeiuri ale ciobanilor, străjuite de Muntele Iezerul Mare cu vârful omonim (2462 m).

Observații

Marcaj rezonabil, stâlpi în zona de gol alpin. Recomandat până la stânele din Plaiul lui Pătru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Voina - Plaiul lui Pătru - Curmătura Bătrâna în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră