07MN79: Cabana Voina - Refugiul Iezer - L. Iezer - Crucea Ateneului

Traseul nr. 79 Bulină Albastră este traseul de legătură între Cabana Voina și Crucea Ateneului, trecând pe la Refugiul și Lacul Iezer în urcare pe Valea Bătrâna. În primă fază, se urmează drumul până în punctul de răscruce Capul Plaiului, apoi drumul forestier de pe Valea Bătrâna până la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, de unde continuă pe valea Iezerului, ieșind din pădure și intrând în Jnepeniș. Urmează segmentul denumit de turişti „La Jepi", depășind o terasă glaciară, apoi grohotișurile celei de-a doua trepte și ajungând la golul alpin unde este amplasat Refugiul Salvamont Iezer, în apropiere de lac. De aici se urcă pieptiş până în creasta Iezerului Mic, în apropiere de Crucea Ateneului. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor Bătrana și Iezerul (cu pante înclinate și împădurite), a Muntele Văcărea și Plaiul lui Pătru și a crestelor Iezerului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
8,70km
Durată
~5:00h
Urcare
1400m
Coborâre
70m
Vârf
2266m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm pe drumul forestier de pe Valea Bătrâna până când ajungem la o lucrare de amenajare pentru viituri, unde pârâul Iezer se varsă în răul Bătrâna. Aici trecem apa şi urcăm pe un drum forestier, pe malul sudic al pârâului. Continuăm spre vest, urcăm prin pădure şi ne îndepărtăm de pârâu pentru a ajunge într-o zonă cu arbori prăbuşiţi din cauza vântului. Continuăm pe potecă şi traversăm o zonă cu pădure şi ajungem din nou aproape de pârâu într-o zonă cu jnepeniş. Urcăm aproape de firul apei, chiar prin albie la un moment dat, după care trecem pe malul nordic al apei şi intrăm în zona de jnepeniş. Ajungem în golul alpin în pragul de sub Refugiul Iezer, urcăm în traversare uşoară spre SV şi în scurt timp ajungem la Refugiul Iezer. Câţiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer. Continuăm pe aceeaşi direcţie pe poteca ce urcă pieptiş până când atingem creasta şi intersectăm traseul BR în apropiere de Crucea Ateneului. De aici, putem continua pe creastă spre Vf. Iezer, spre nord, sau putem coborî spre SE către Cabana Voina, ambele variante pe BR.

Etape

Cabana Voina - Valea Bătrâna - Pârâul Iezerului - Refugiul Iezer - Lacul Iezer - Crucea Ateneului

Descriere

Traseul nr. 79 PA este un traseu de dificultate medie, urmând drumul forestier ce urcă pe Valea Bătrâna, apoi poteca de pe Valea îngustă a Iezerului până la refugiul Iezer, și prin golul alpin până în creastă. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

            Pornind de la Cabana Voina, vom urca pe drumul spre Cabana Cuca, până în punctul de răscruce Capul Plaiului, unde vom lăsa în față marcajul Triunghi Galben ce urcă la Cabana Cascoe (traseul 82) și marcaju Triunghi Roșu ce urcă în Curmătura Bătrâna, pe Plaiul lui Pătru (traseul 81). Continuând pe Valea Bătrâna până la o amenajare pentru viituri, la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, pe marcaj comun Bulină Albastră și Cruce Albastră (traseul 80 - varianta de iarnă), vom străbate pantele foarte înclinate şi împădurite ale Muntelui Văcărea, care lasă apelor şi potecii foarte puţin loc de trecere. În sezonul ploilor abundente, punțile peste Valea Bătrânei pot fi luate de ape, așadar se recomandă o informare corectă asupra stării lor, înainte de plecarea în drumeție.

Ajunși la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, ne vom orienta înspre vest, pe Valea Iezerului Mic, flancată la nord de Muchia Iezerul Mare cu pantele sale abrupte. Traversând firul Iezerului pe malul drept vom continua pe un drum forestier, pe malul sudic al pârâului, până în dreptul unui indicator, unde marcajele potecilor spre Refugiul iezer se despart. Cei care aleg ascensiunea pe piciorul Iezerului Mare, vor coti la dreapta pe marcajul Cruce Albastră (traseul 80), traversând pârâul și urcând în serpentine dese.

Poteca marcată cu Bulină Albastră continuă pe firul Văii Iezerului (înainte) prin pădure, îndepărtându-se de râu, până într-o zonă cu arbori prăbușiţi din cauza vântului, de unde vom traversa pentru scurtă vreme pe malul opus, revenind pe cel drept și chiar prin albie. Pe versantul stâng al al văi, coastele Muntelui Iezerul Mare sunt golașe, în timp ce pantele Muntelui Căţunul sunt împădurite. Poteca ne conduce mai departe pe firul văii, după care vom trece pe malul nordic al apei, intrând în zona de jnepeniș, pe segmentul denumit de turişti „La Jepi". Acesta străbate primul prag, ajungând pe prima terasă glaciară, de unde vom urca pe pantele mai repezi presărate cu grohotiş ale celei de a doua trepte, ajungând la golul alpin unde este amplasat Refugiul Salvamont Iezer. Câţiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer. Această variantă nu este recomandată iarna datorită pericolului avalanșelor.

În continuare vom urma indicațiile stâlpului indicator de la intersecția unde reprimim poteca ce urcase pe Piciorul Muntelui Iezerului Mare, urcând pieptiş până la intersecția cu traseul de creastă (traseul 78), în apropiere de Crucea Ateneului. După ce vom face un popas, contemplând Vârful Iezerul Mare din apropiere, flancat de Vârful Roșu putem continua spre:

  • Culmea Iezer Păpușa, pe traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 78);
  • Cabana Voina, coborând tot pe traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 78) spre SE;
  • Iezerul Mic, apoi Piscul Caprei, până la Valea Brătila, pe marcaj TA (traseul 86)

Iezerul Mic, apoi pe Muntele Păpău, până la V. Râușoru, pe marcaj TR (traseul 84).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Voina - Refugiul Iezer - L. Iezer - Crucea Ateneului în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului GXGO

Din acest traseu am parcurs portiunea dintre Cabana Voina si Refugiul Iezer.

Cabana Voina - Refugiul Iezer (PA)
Distanta: ~ 8 km
Durata: 4 ore (pe indicatoare), eu am parcurs-o in aproximativ 5 ore cu mers incet si pauze pentru afine.
Detalii: primii 3 km, pana la bifurcatia PA si CA, se merge pe un drum forestier cu panta foarte mica (plimbare prin parc), Urmatorii 5 km se merge prin padure si prin jneperis. Nu exista zone periculoase, iar traseul este bine marcat. 

Traseu încheiat la data de: 
Joi, August 16, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment