Touristik Label - 707MN79: Cabana Voina - Refugiul Iezer - L. Iezer - Crucea Ateneului

Legătura Cabana Voina - Crucea Ateneului, pe Pârâul Iezerului
Traseul 79 Punct Albastru este traseul de legătură între Cabana Voina și Crucea Ateneului, trecând pe la Refugiul și Lacul Iezer. Această variantă nu este recomandată iarna - străbate firul văii Iezerului Mic (culoar de avalanșă). Priveliști asupra văilor Bătrâna și Iezerul (cu pante înclinate și împădurite), spre Muntele Văcărea și Plaiul lui Pătru și spre Munții Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,64km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1400m
Coborâre
70m
Vârf
2266m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm pe drumul forestier de pe Valea Bătrâna până când ajungem la o lucrare de amenajare pentru viituri, unde pârâul Iezer se varsă în răul Bătrâna. Aici trecem apa şi urcăm pe un drum forestier, pe malul sudic al pârâului. Continuăm spre vest, urcăm prin pădure şi ne îndepărtăm de pârâu pentru a ajunge într-o zonă cu arbori prăbuşiţi din cauza vântului. Continuăm pe potecă şi traversăm o zonă cu pădure şi ajungem din nou aproape de pârâu într-o zonă cu jnepeniş. Urcăm aproape de firul apei, chiar prin albie la un moment dat, după care trecem pe malul nordic al apei şi intrăm în zona de jnepeniş. Ajungem în golul alpin în pragul de sub Refugiul Iezer, urcăm în traversare uşoară spre SV şi în scurt timp ajungem la Refugiul Iezer. Câţiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer. Continuăm pe aceeaşi direcţie pe poteca ce urcă pieptiş până când atingem creasta şi intersectăm traseul BR în apropiere de Crucea Ateneului. De aici, putem continua pe creastă spre Vf. Iezer, spre nord, sau putem coborî spre SE către Cabana Voina, ambele variante pe BR.

Etape

Cabana Voina - Valea Bătrâna - Pârâul Iezerului - Refugiul Iezer - Lacul Iezer - Crucea Ateneului

Descriere

Traseul 79 PA face legătura între Cabana Voina și Crucea Ateneului, din creasta principală, urmând Valea Bătrâna apoi firul văii Iezerului Mic. Variantă recomandată iarna  - culoar de avalanșe. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1400 m diferențe de nivel, în cca. 5 h de drumeție. 

Pornim de la Cabana Voina pe drumul spre Cabana Cuca, până în punctul de răscruce Capul Plaiului, unde lăsăm în față marcajul TG (traseul 82) - ce urcă la Cabana Cascoe - și TR (traseul 81) - ce urcă în Curmătura Bătrâna, pe Plaiul lui Pătru. Facem stânga pe Valea Bătrâna, însoțiți de marcajul CA (traseul 80) - varianta de iarnă ce urcă la Crucea Ateneului pe piciorul Iezerului Mare. 

Străbatem pantele foarte înclinate şi împădurite ale Muntelui Văcărea, care lasă apelor şi potecii foarte puţin loc de trecere. În sezonul ploilor abundente, punțile peste Valea Bătrânei pot fi luate de ape, așadar se recomandă o informare corectă asupra stării lor, înainte de a pleca în drumeție. Când ajungem la o amenajare pentru viituri, la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, ne orientăm spre V, pe Valea Iezerului Mic, flancată la N de Muchia Iezerul Mare cu pantele sale abrupte. Poteca CA (traseul 80) cotește dreapta și urcă în serpentine.

Traversăm firul Iezerului pe malul drept și continuăm pe un drum forestier, pe malul sudic al pârâului prin pădure, apoi ne îndepărtăm, ajungem  într-o zonă cu arbori prăbușiţi din cauza vântului și continuăm pe potecă, când pe vale (chiar prin albie), când pe malul opus. Pe versantul stâng al văii, coastele Muntelui Iezerul Mare sunt golașe, în timp ce pantele Muntelui Căţunu sunt împădurite. 

Poteca ne conduce apoi în zona de jnepeniș, pe segmentul denumit de turişti „La Jepi". Acesta străbate primul prag, ajunge pe prima terasă glaciară, apoi urcă pe pantele mai repezi cu grohotiş ale celei de-a doua trepte, la golul alpin unde este amplasat Refugiul Salvamont Iezer. Câţiva zeci de metri la S se află şi Lacul Iezer. 

Lângă refugiu, întâlnim din nou poteca de iarnă CA (traseul 80) și urcăm pieptiș până în apropiere de Crucea Ateneului (nod de trasee), la intersecția cu traseul de creastă BR al Munților Iezer-Păpușa (traseul 78). Facem un popas și contemplăm Vârful Iezerul Mare din apropiere, flancat de Vârful Roșu. Pe poteca de creastă putem continua spre Culmea Iezer-Păpușa sau putem coborî înapoi la Cabana Voina peste Muntele Văcarea.

De la Crucea Ateneului se mai poate coborî peste Iezerul Mic și Piscul Caprei, până la Valea Brătila, pe poteca TA (traseul 86) sau pe Muntele Păpău, până la V. Râușoru, pe marcaj TR (traseul 84). O altă variantă este să revenim la cabană pe CA (traseul 80).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Voina - Refugiul Iezer - L. Iezer - Crucea Ateneului în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului GXGO

Din acest traseu am parcurs portiunea dintre Cabana Voina si Refugiul Iezer.

Cabana Voina - Refugiul Iezer (PA)
Distanta: ~ 8 km
Durata: 4 ore (pe indicatoare), eu am parcurs-o in aproximativ 5 ore cu mers incet si pauze pentru afine.
Detalii: primii 3 km, pana la bifurcatia PA si CA, se merge pe un drum forestier cu panta foarte mica (plimbare prin parc), Urmatorii 5 km se merge prin padure si prin jneperis. Nu exista zone periculoase, iar traseul este bine marcat. 

Traseu încheiat la data de: 
Joi, August 16, 2018
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră