Touristik Label - 607MN03: Câinenii Mici - M. Zănoaga - creasta principală

Legătura Câinenii Mici - creasta principală, peste Muntele Zănoaga
Traseul 3 Cruce Roșie face legătura între satul Câinenii Mici și capătul vestic al crestei principale, în preajma Vf. Chica Fedeleşului. În primă fază, traseul pătrunde în arealul Munților Făgăraș urmând un parcurs accesibil MTB: drumul sătesc de pe malul Oltului - linia de înaltă tensiune - versantul E al Muntelui Zănoaga, apoi pe coama muntelui. Este un traseu de dificultate medie, însă lipsa marcajelor poate crea probleme de orientare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,21km
Durată
4:00-6:30h
Urcare
1740m
Coborâre
440m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism. De la intrarea în satul Câinenii Mici, mergem pe un drum sătesc pe malul estic al Oltului, până la ieşirea din sat, în amonte, de unde continuăm pe un drum comunal ce urcă pe deal în direcţia unor stâlpi de înaltă tensiune. Urmărim drumul comunal principal pe lângă coamă şi trecem pe lângă numeroase stâne. Atenţie la câini! Drumul merge spre NE prin apropierea coamei. Din când în când, se traversează zone de pădure. Există surse de apă în această zonă. Se trece printr-o poiană largă. De aici, se poate merge în continuare pe drumul forestier pe versantul estic sau matematic pe creastă. Pe creastă, poteca se pierde şi se intră în zona de desiş, zonă sălbatică, greu de străbătut, cu urme de urs. Pe drumul forestier, se ajunge într-o zonă cu defrişări masive, cu o ţesătură de drumuri forestiere, de unde se poate coborî pe Valea Satului spre Câinenii Mici. La ieşirea din pădure, este o şa cu o poiană, punct de belvedere, iar spre est, în vale, se poate coborî spre stâne. Se continuă pe creastă până la intersecţia cu creasta principală, creastă cu un caracter montan mai stâncos decât coama domoală pe care am urcat. Traseul intersectează creasta principală la 1780 m altitudine, în preajma Vf. Chica Fedeleşului.

Etape

Câinenii Mici - Muntele Zănoaga - creasta principală

Descriere

Traseul 3 CR face legătura între satul Câinenii Mici și capătul vestic al crestei principale,, pe un parcurs ce poate fi abordat și cu o bicicletă de munte. Este un traseu destul de dificil (lipsă marcaje!), cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca 6.5 h de drumeție.

În primă fază, se urmează drumul sătesc pe malul estic al Oltului, până la ieşirea din sat, iar apoi drumul comunal ce urcă pe deal în direcţia unor stâlpi de înaltă tensiune. Urmăm drumul comunal principal pe lângă coamă, trecem pe lângă numeroase stâne, străbatem scurte sectoare de pădure, întâlnim câteva izvoare și ajungem într-o poiană largă. De aici poteca poate fi străbătută fie pe versantul estic (MTB), fie matematic pe creastă. Notă: pe creastă, poteca se pierde şi intră în zona de desiş, o zonă sălbatică greu de străbătut, ce poate pune probleme la orientare celor mai puțin experimentați. Pe drumul forestier pătrundem într-o zonă cu tăieri masive, cu o ţesătură de drumuri forestiere, care coboară pe Valea Satului. Dacă urmăm valea în aval, ajungem la intersecția cu PA (traseul 4) care revine în satul Câinenii Mici, încheind astfel un circuit MTB frumos.

Poteca CR depășește o şa cu o poiană, punct de belvedere cu perspective frumoase asupra culmilor ce se desprind din creasta principală și continuă pe coama Muntelui Zănoaga până la intersecţia cu creasta principală (traseul 1). Creasta principală se distinge mai stâncoasă decât coama domoală pe care am urcat. Intersectăm creasta principală la 1780 m alt, în preajma Vf. Chica Fedeleşului. Efortul depus ne poate fi răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare și asupra vârfurilor ce câștigă altitudine până spre Vârful Suru.

Observații

Fără marcaj. Recomandat până în Pasul Prislop.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Câinenii Mici - M. Zănoaga - creasta principală în Vâlcea, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră