Touristik Label - 1007MN86: Cândeşti - Piscul Caprei - Crucea Ateneului

Legătura Cândești - Crucea Ateneului (creasta Iezerului Mic)
Traseul 86 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Cândești și Crucea Ateneului, aflată în creasta Iezerului Mic. Traseul ține direcția dată de piciorul muntelui Piscul Caprei, bine conturat spre N. Segmentul Colții Caprei - Muntele Iezerul Mic necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă / schi de tură. Priveliști spre V. Caprei, Cheile Caprei și creasta Munților Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
20,29km
Durată
6:00-8:30h
Urcare
1850m
Coborâre
240m
Vârf
2367m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Cândeşti ieşim pe Valea Brătila spre NV urmând drumul forestier aproximativ 5 km până când ajungem la o microhidrocentrală aflată lângă o stână. Spre nord se observă un picior bine conturat. Trecem apa prin vad şi urcăm direct pe picior, la început pe drumul de TAF iar apoi continuăm pe potecă, rămânând în preajma coamei. Prin pădure există marcaje dar sunt vechi şi destul de şterse. Ajungem într-o zonă în care creasta e bine profilată, într-o poiană, după care urmează o traversare pe curbă de nivel ascendentă care ne scoate în zona de gol alpin, unde se află amplasată şi o stână. Continuăm pe potecă spre nord, urcând pe culmea rotunjită într-o zonă înierbată. Traversăm pe sub Vf. Colţul Caprei şi atingem creasta în Şaua Portăreasa, lângă un mic lac, unde intersectăm şi un drum forestier. Urmăm drumul peste Vf. Cernat, până în Vârful Obârşia, unde intersectăm traseul TR care urcă din Nucşoara. Mergem spre E-NE şi în scurt timp ajungem la Crucea Ateneului, de unde putem continua spre nord, pe BR, către Vf. Iezer, sau spre SE către Cabana Voina, sau putem coborî la Refugiul Iezer către est.

Etape

Cândeşti - Piscul Caprei - Şaua Portăreasa - Vf. Obârşia - Crucea Ateneului

Descriere

Traseul 86 TA face legătura între localitatea Cândești și Crucea Ateneului de sub Vf. Iezerul Mic, nod important de trasee în Munții Iezer-Păpușa. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca. 7-8.5 h de drumeție. Porțiuni unde marcajele lipsesc sau sunt șterse. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Din localitatea Cândești se urmează drumul forestier de pe Valea Brătilei pentru cca 5 km, admirând la E culmea domoală împădurită a Muntelui Plesnitoarea. Înaintăm tot mai aproape de Piscul Caprei care se profilează spre N și ajungem la o microhidrocentrală aflată lângă o stână. Aici trecem apa prin vad și urcăm prin pădure, la început pe un drum de TAF, apoi pe potecă, prin preajma coamei. Mai sus creasta e bine profilată și ajungem la o poiană.

Continuăm pe curbă de nivel în ușoară urcare ușoară, ajunge la golul alpin, trecem de o stână și ținem direcția N, pe culmea rotunjită de sub Colții Caprei (1905 m). Urcăm pe poteca înierbată pe sub vârf și ajungem în creastă, la șaua Portăreasa, lângă un mic lac, la intersecția cu un drum forestier. Drumul ne conduce peste Vârful Cernat, admirând valea Râușorului la E și ajungem sub Vârful Obârşia, unde întâlnim poteca ciobănească TR ce urcă din Nucșoara peste Muntele Păpău (traseul 84).

Aceasta ne conduce pe creasta Muntelui Iezeru Mic spre E-NE și ajungem în scurt timp la Crucea Ateneului, loc care marchează intersecția cu mai multe trasee din masivul Iezer:  - spre vârful Iezerul Mare și Roșu, cele mai înalte din masiv, marcaj BR (traseul 78)

- spre Cabana Voina, pe Valea Iezerului, poteca PA (traseul 79) - variantă de vară

- spre Cabana Voina peste culmea Muntelui Iezerul Mare, marcaj CA (traseul 80);

Dacă urmâm traseul de creastă BR, putem continua itinerarul peste Vârful Roșu și Bătrâna, tocmai până pe Vf. Păpușa (2391 m), de unde coboară tot spre Cabana Voina, traseele TG și BA.

Observații

Marcaj rezonabil dar vechi şi şters. Recomandat până la Colţii Caprei.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cândeşti - Piscul Caprei - Crucea Ateneului în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră