Touristik Label - 1007MN86: Cândeşti - Piscul Caprei - Crucea Ateneului

Traseul nr. 86 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Cândești și Crucea Ateneului, aflată în creasta Iezerului Mic, deasupra Refugiului Iezer. În primă fază se urmează drumul forestier de pe alea Brătilei, pentru cca. 5 km până la o microhidrocentrală. De aici, se ia direcția dată de piciorul muntelui Piscul Caprei, bine conturat spre nord, traversând pădurea și ajungând la o poiană. Continuând pe curbă de nivel în ușoară urcare, se depășește o stână și se ajunge pe culmea rotunjită și înierbată, sub Vârful Colţul Caprei, apoi în creastă, prin șaua Portăreasa, lângă un mic lac. Aici se găsește un drum forestier care ne conduce peste Vârful Cernat, până sub Vârful Obârşia. Traversând Muntele Iezerul Mic, se ajunge la Crucea Ateneului, cu posibilitate de a continua spre Vârful Iezer și Vârful Roșu, cele mai înalte din masivul Iezer- Păpușa. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 8.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Caprei, a piscurilor ce se desprind din creastă și a Masivului Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
20,30km
Durată
~8:30h
Urcare
1850m
Coborâre
240m
Vârf
2367m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Cândeşti ieşim pe Valea Brătila spre NV urmând drumul forestier aproximativ 5 km până când ajungem la o microhidrocentrală aflată lângă o stână. Spre nord se observă un picior bine conturat. Trecem apa prin vad şi urcăm direct pe picior, la început pe drumul de TAF iar apoi continuăm pe potecă, rămânând în preajma coamei. Prin pădure există marcaje dar sunt vechi şi destul de şterse. Ajungem într-o zonă în care creasta e bine profilată, într-o poiană, după care urmează o traversare pe curbă de nivel ascendentă care ne scoate în zona de gol alpin, unde se află amplasată şi o stână. Continuăm pe potecă spre nord, urcând pe culmea rotunjită într-o zonă înierbată. Traversăm pe sub Vf. Colţul Caprei şi atingem creasta în Şaua Portăreasa, lângă un mic lac, unde intersectăm şi un drum forestier. Urmăm drumul peste Vf. Cernat, până în Vârful Obârşia, unde intersectăm traseul TR care urcă din Nucşoara. Mergem spre E-NE şi în scurt timp ajungem la Crucea Ateneului, de unde putem continua spre nord, pe BR, către Vf. Iezer, sau spre SE către Cabana Voina, sau putem coborî la Refugiul Iezer către est.

Etape

Cândeşti - Piscul Caprei - Şaua Portăreasa - Vf. Obârşia - Crucea Ateneului

Descriere

Traseul nr. 86 TA este un traseu de dificultate medie, dar cu porțiuni unde marcajele lipsesc sau sunt șterse și nerecomandat iarna, în zona Colţii Caprei, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind din localitatea Cândești, vom urma drumul forestier de pe Valea Brătilei pentru cca 5 km, admirând culmea domoală împădurită a Muntelui Plesnitoarea la E. Ajunși tot mai aproape de Piscul Caprei care se profilează spre nord, vom întâlni o microhidrocentrală aflată lângă o stână, loc în care se trece apa prin vad și se ia direcția pe picior, la început pe un drum de TAF, apoi pe potecă, prin preajma coamei.

Intrând în pădure vom urmări cu atenție marcajele vechi și destul de șterse, ieșind la o poiană, într-o zonă în care creasta e bine profilată. Continuând pe curbă de nivel în ușoară urcare, vom ajunge în zona de gol alpin, unde se află amplasată o stână, apoi vom continua spre nord, pe culmea rotunjită, urcând pe poteca înierbată, pe sub Vârful Colţul Caprei, ajungând în creastă, prin șaua Portăreasa, lângă un mic lac, la intersecția cu un drum forestier. Drumul ne conduce peste Vârful Cernat, admirând valea Râușorului la E și ajungând până sub Vârful Obârşia, la intersecția cu traseul ce urcă din Nucșoara peste Muntele Păpău, până aici, marcaj Triunghi Roșu (traseul 84).

Continuând pe creasta Muntelui Iezeru Mic spre E-NE, vom ajunge în scurt timp la Crucea Ateneului, loc care marchează intersecția cu mai multe trasee din masivul Iezer: 

  • spre vârful Iezer și Roșu, cele mai înalte din masiv, Marcaj BR (traseul 78);
  • spre est către refugiul Iezer, marcaj PA (traseul 79) și marcaj CA (traseul 80

Toate coborând la Cabana Voina. Urmând traseul de creastă, putem continua itinerarul peste Vârful Roșu și Bătrâna, tocmai până pe Păpușa.

Observații

Marcaj rezonabil dar vechi şi şters. Recomandat până la Colţii Caprei.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cândeşti - Piscul Caprei - Crucea Ateneului în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.