07MN37: Capăt tunel sud Transfăgărăşan - creasta principală

Traseul nr. 37 Triunghi Roșu este traseul de legătură între capătul sudic al Tunelului Transfăgărășan și Fereastra Bâlei din creasta principală a Făgărașului. În primă fază, traseul urcă spre nord pe marginea pârâului și apoi urcă pieptiș NE până într-o mică căldăruşă înierbată. De aici vom depăși sectorul de stânci al unui prag, intersectând și o mică cascadă și vom ieși în șaua Fereastra Bâlei și la traseul de creastă. Este un traseu relativ lesne de parcurs, într-o ascensiune cu cca. 300 de m diferență de nivel, în aprox. 1 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului și a Lacului Bâlea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
0,80km
Durată
~0:45h
Urcare
290m
Coborâre
30m
Vârf
2286m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la capătul sudic al tunelului de pe drumul Transfăgărăşan, ieşim de sub copertină spre sud şi în câţiva metri urcăm direct spre nord pe marginea pârâului. Traversăm pârâul şi urcăm pieptiş spre NE până când ajungem într-o mică căldăruşă înierbată, brăzdată de stânci. O traversăm uşor spre nord şi tot în urcare ieşim deasupra unui prag într-o vale aproape orizontală. Traversăm zona spre nord şi intersectăm traseul de creastă. De aici, spre vest, putem continua în Şaua Paltinului (de unde se poate coborî spre Bâlea Lac către nord) sau spre est şi apoi spre sud şi coborâm către Cabana Cota 2000.

Etape

Capăt tunel sud Transfăgărăşan - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 37 TR este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pe direcția N-NE, printr-o zonă stâncoasă până în Fereastra Bâlei, fiind cea mai rapidă variantă de a ajunge în creasta principală, pornind de la Salvamont Cota 2000. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind de la capătul sudic al tunelului de pe drumul Transfăgărăşan, vom ieşi de sub copertină spre sud și în câțiva metri, vom urca direct spre nord pe marginea pârâului, ajungând deasupra tunelului. De aici vom continua pieptiș spre NE până într-o mică căldărușă înierbată, brăzdată de stânci, apoi vom intersecta și o mică cascadă și vom  ieși deasupra unui prag într-o vale aproape orizontală. Traversând zona spre nord, vom intersecta traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 1), la cca. 45 minute de la plecare.

Din Fereastra Bâlei, putem continua pe deasupra Căldării Bâlea spre vest, până în Șaua Păltinului, în apropiere de Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei), prin care se coboară pe pitoreasca vale glaciară, Valea Doamnei, ce prezintă numeroase urme ale glaciațiunii, un lac glaciar la mare altitudine (Lacul Doamnei) și un sector frumos de cascade (traseul 29).

O altă opțiune este cea de a continua spre Șaua Caprei, cu posibilitate de ascensiune pe Vârful Vânătarea Lui Buteanu (traseul 35), singurul dintre cele 12 vârfuri montane de peste 2500 m din Carpați care poate fi abordat într-o 1.5 de drumeție. Din Șaua Capra se poate coborî și la frumosul lac glaciar Capra, unde există loc pentru corturi.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Capăt tunel sud Transfăgărăşan - creasta principală în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment