Touristik Label - 1007MN33: Cârţişoara - Cabana Vama Cucului - Cabana Bâlea Cascadă

Legătura Cârţişoara - Cabana Bâlea Cascadă
Traseul 33 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cârţişoara și Cabana Bâlea Cascadă, scurtând serpentinele Transfăgărăşanului prin pădure. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor și culmilor înconjurătoare ce se desprind din creasta principală. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,98km
Durată
3:00-4:30h
Urcare
910m
Coborâre
160m
Vârf
1244m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urmăreşte drumul Transfăgărăşan cu câteva mici scurtături prin pădure. Prima scurtătură de sus în jos urmăreşte linia unui drum forestier iar a doua coboară direct prin pădure. Scurtăturile sunt bine marcate dar poteca nu este foarte clară la cea de-a doua scurtătură.

Etape

Cârţişoara - Transfăgărăşan - Cabana Vama Cucului - Cabana Bâlea Cascadă

Descriere

Traseul 33 TA face legătura între Cârţişoara și Cabana Bâlea Cascadă, urmând în majoritate drumul Transfăgărăşan cu câteva mici scurtături prin pădure. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca 3 - 4 h de drumeție. Există o porțiune de pădure unde poteca nu este foarte clară - traseu rar utilizat de iubitorii de munte.

Pornm din vestul localității Cârțișoara, unde se află Muzeul Badea Cârțan și câteva pensiuni turistice, urmăm drumul Transfăgărăşan până la vechea Glăjărie, unde găsim clădiri ale muncitorilor forestieri, apoi la prima curbă “ac de păr”, în zona cabanei Vama Cucului, găsim o săgeată indicatoare. Tot aici se află și intrarea pe poteca TR ce urcă pe Vârful Mierea, un punct de belvedere panoramic frumos (vezi descriere traseul 32)

Traseul TA cotește la stânga printr-un sector scurt de pădure care scurtează serpentinele Transfăgărăşanului pe o potecă care nu este foarte clară / nu prea des folosită, dar cu marcaje bune, în urcare. Ajunși din nou la Transfăgărăşan, urmăm apoi un drum forestier, desprins dintr-un alt “ac de păr”, cu marcaje rezonabile. Acesta urcă pe curbă de nivel, scurtând câteva serpentine ale Transfăgărăşanului. Putem face o scurtă pauză pentru a cuprinde cu privirea culmile și vârfurile ce ni se deschid în față: Piscul Bâlei, Netedu, Văiuga, Iezerul Caprei, Paltinu - toate peste 2000 m alt.

Întâlnim din nou drumul asfaltat și îl urmăm până la curba “ac de păr” din apropiere de Cabana Bâlea Cascadă. Aici găsim indicatorul ce marchează începutul traseelor spre creastă, fie pe Valea Bâlei (traseul 30), fie pe Valea Doamnei (traseul 29) și traseul de vizitare a secttorului inferior al Cascadei Bâlea (traseul 31).

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cârţişoara - Cabana Vama Cucului - Cabana Bâlea Cascadă în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră