Touristik Label - 401MN59: Cetăţuia - Marginea Domnească - Cabana Leaota

Legătura Cetăţuia – Vf. Leaota, peste Marginea Domnească
Traseul 59 Cruce Albastră leagă Valea Dâmboviței de Vf. Leaota, peste muchia Marginea Domnească. O altă variantă a traseului face popas la fosta Cabană Leaota. Poteca urmărește drumul de pe Valea lui Coman, apoi urcă abrupt pe muchia Marginea Domnească la 1400 unde se bifurcă. Varianta spre Vf. Leaota continuă urcarea pe drumul de creastă
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
11,74km
Durată
4:15-5:45h
Urcare
1160m
Coborâre
388m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la DN 72A intrăm prin cătunul Cetăţuia și urmăm drumul pe valea lui Coman pentru 3,9 kilometri. Facem dreapta pe valea Fiasului și după 1,9 kilometri stânga pe valea Stânii. Urmăm drumul de exploatare 1,2 kilometri și mergem încă 660 de metri până la intersecţia văilor Stânii și Olanelor. Urcăm abrupt pe muchia Marginea Domnească până la circa 1320 de metri într-o poiană mare. De aici o variantă a potecii continuă spre Vârful Leaota (din poiana aflată pe muntele Marginea Domnească la circa 1320 m) urcăm circa 550 m până într-o poiană și apoi încă 400 m până la ieșirea în gol alpin. Urcăm circa un kilometru până sub Vârful Românescu și pe curbă de nivel la dreapta ieșim la capătul drumului de exploatare pe care mergem 5,9 kilometri până sub Vârful Leaota. Urcăm direct pe muchie până în Vârful Leaota sau urmăm varianta traseului pe drum până la lac și apoi până pe vârf. Noi cotim la dreapta, coborâm prin poiană și apoi prin pădure, într-o poiană lungă pe plaiul Găvanele cotim la stânga și coborâm în firul văii Marginea Domnească. Traversăm apa și urcăm abrupt până sub șaua de sub Stâna de Piatră. O variantă a potecii urcă în șa. Noi facem dreapta și în 15-20 de minute ajungem pe curbă de nivel la Cabana Leaota.

Etape

Cetăţuia - Valea lui Coman - Valea Fiasului - Marginea Domnească - (variantă vf. Leaota) - Cabana Leaota

Descriere

Traseul 59 CA face legătura între DN V. Dâmboviței și Vf. Leaota / Cabana Leaota, în urcare pe Muchia Marginea Domnească. Un traseu destul de solicitant), cu peste 1000 m, în cca. 5-6 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Din DN Târgoviște - Câmpulung (V. Dâmboviței) intrăm prin cătunul Cetăţuia și urmăm drumul pe valea lui Coman, străbătând un defileu pitoresc. Continuăm pe un drum de exploatare, în direcția crestei principale, pe Valea Fiaşului, apoi înaintăm în aceeaşi direcţie (NE), pe o potecă suspendată la câţiva metri deasupra albiei, pe valea Stânii. 

La confluența văilor Stânii și Olanelor, CA părăseşte albia şi urcă pe muchia Marginea Domnească, ascuţită, tot mai bine conturată, surprinzător de îngustă, cu versanţi abrupţi. Ajungem la cota 1400 unde poteca se bifurcă: varianta spre fosta Cabană Leaota continuă la dreapta pe culme, apoi traversează V. Marginea Domnească și urcă spre M. Românescu. 

Varianta spre Vf. Leaota continuă în urcare pe un drum de culme şi iese la gol alpin, de unde ține culmea matematică, pe sub Vârful Românescu, unde întâlnima traseul principal de creastă BA (traseul 58) și marcaje rare TR (traseul 70) - legătura Cabana Leaota - vârf. De aici ținem creasta orientată NE, bine bătătorită și lăsăm spre dreapta culmile domoale care se desprind la sud din creasta principală: Românescu, Frumuşelul, Vaca, Rătuneiul, Cufuritu (vezi descriere traseul 58). 

De pe Vârful Leaota (2133m) ne bucurăm de priveliștea largă spre munții Bucegi (Vârful cu Dor, Caraiman, Coştila, Omul, abruptul vestic al Strungilor), masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. În apropiere, Piatra Albă și M. Dudele, Zănoaga - Lespezi. Putem reveni la V. Dâmboviței (Bădeni), peste Muntele Vâja, pe varianta PA (traseul 60).

Observații

Marcaje rare în golul alpin

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cetăţuia - Marginea Domnească - Cabana Leaota în Argeş, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră