Touristik Label - 502MN33: Cojocaru-Cabana Garofiţa Pietrei Craiului-Marele Grohotiş

Legătura Garofiţa Pietrei Craiului - Marele Grohotiş
Traseul 33 Cruce Galbenă face legătura între V. Dâmboviței (colonia Clăbucet) și formațiunile carstice atât de spectaculoase Pietrei Craiului (Peștera și Cerdacul Stanciului, Marele Grohotiș), trecând pe la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Străbatem drumul forestier de pe Valea Dragoslăvenilor până la cabană, apoi urcăm pronunțat pe Padina Lăncii
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
6,10km
Durată
2:45-3:00h
Urcare
760m
Coborâre
20m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din dreptul Hidrocentralei Clăbucet de pe Valea Dâmboviţei, sat Cojocaru, trecem podul peste Dâmboviţa (intersecţie cu traseul 4) şi continuăm pe drumul forestier spre amonte pe malul stâng spre Valea Dragoslăvenilor. După 800 de metri cotim spre vest pe valea propriu-zisă, trecem bariera rutieră şi continuăm în urcare pe vale. Urcăm pe drumul forestier pentru 3.1 km câştigând 200 de metri diferenţă de nivel şi ajungem la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului" (1100 m) (intersecţie cu traseul 34). În stânga porneşte Valea Tămăşelului şi în dreapta Padina Lăncii. Noi continuăm pe Padina Lăncii în sus având în faţă abruptul peretelui vestic al Pietrei Craiului. După 520 de metri de urcat pe firul văii (70m diferenţă de nivel), o săgeată indicatoare ne conduce prin dreapta printre arbuşti şi apoi pădure pentru 200 de metri diferenţă de nivel (pantă 22%, 1359 m) până la intersecţia cu traseul 4. Pentru 230 de metri urmăm ambele marcaje spre sud (28 m diferenţă de nivel în urcare). Lăsăm în dreapta traseul 4 şi continuăm în faţă în urcare abruptă pe un vâlcel secundar al Padinii Lăncii. După un urcuş solicitant de 135 m diferenţă de nivel prin pădure (pantă 40 %) întâlnim traseul 8 care merge la stânga spre Marele Grohotiş şi la dreapta spre Piscul cu Brazi. Traversăm acest traseu şi pe aceeaşi pantă continuăm încă 100 m diferenţă de nivel până la intersecţia cu traseul 5, 20-25 de metri la sud de ieşirea din Marele Grohotiş.

Etape

Cojocaru (Valea Dâmboviţei) (888 m) - Cabana Garofiţa Pietrei Craiului (1100 m) - Marele Grohotiş

Descriere

 

Traseul 33 CG leagă Valea Dâmboviței de arealul vast al Marelui Grohotiș, cel mai întins din țară. Un traseu ușor în primă fază, apoi tot mai solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca 3 - 3.5 h de drumeție. Iarna zăpezile pot pune probleme pe ultimul sector.

CG pornește din dreptul Hidrocentralei Clăbucet de pe Valea Dâmboviţei, sat Cojocaru și urmează drumul forestier spre amonte pe malul stâng al V. Dragoslăvenilor, câştigând 200 m diferenţă de nivel, până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului, situată pe versantul vestic al Pietrei Craiului, la confluența firului sec al Tămășelului cu Padina Lăncii.

Poziția cabanei înlesnește accesul spre principalele atracții din această zonă (de la Umerii Pietrei Craiului până spre Șaua Funduri): Marele Grohotiș, firele Padinei Lancii străjuite de Coltul Carugelor, Poiana Închisă, Peștera și Cerdacul Stanciului, ramura sudică a Brâului de Mijloc, Brâul Roșu, Drumul și Crucea Grănicerilor, Valea Urzicii, etc.

De la cabană continuăm pe Padina Lăncii, având în faţă abruptul peretelui vestic, apoi ținem dreapta printre arbuşti şi prin pădure până ce intersectăm varianta TR (traseul 4) - dinspre Dragoș Băjan pe Drumul Grănicerilor. De aici urcăm abrupt pe un vâlcel secundar al Padinii Lăncii (un urcuş solicitant de 135 m D+) prin pădure (pantă 40 %) până întâlnim varianta CA (traseul 8) - care urcă la stânga spre Marele Grohotiş.

Menținem direcția pe aceeaşi pantă încă 100 m D+ până ce întâlnim traseul tematic TA (traseul 5) - pe care îl putem urma spre Peștera și Cerdacul Stanciului. E destul de greu de crezut că acum aproape 30 de milioane de ani, aici era un mediu marin, iar vieţuitoarele acvatice – corali, scoici, amoniţi – au devenit sedimente, dând naștere acestui peisaj. 

Hojdu Mare, cum mai este cunoscut, Marele Grohotiş (1.650 de mi) este o pânză de pietre sub forma unei văi abrupte, având o lungime de aproxi. 4 km. Marele Grohotiş are şi alte mici surprize încântătoare pentru turişti. Este vorba despre o floare rară, garofiţa de munte, care nu creşte decât în Piatra Craiului. Craiul adăposteşte şi specii rare de fluturi, nu mai puţin de 216, dintre care câteva zeci trăiesc aici şi numai aici.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cojocaru-Cabana Garofiţa Pietrei Craiului-Marele Grohotiş in Argeş, Piatra Craiului is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră