Traseul 23 PR este un traseul în circuit cu plecare de la Complexul Turistic Fântânele care permite vizitarea Mănăstirii Râșca și parcurgerea unui segment spectaculos al Defileului Someșului Cald. Este un traseu dificil, cu cca. 600 m diferențe de nivel, în aprox. 5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Stațiunea Fântânele (1050 m alt.) este situată între Munții Gilău și Vlădeasa, pe malul lacului de acumulare Fântânele (vezi descriere traseul 21). Pornim din apropierea clădirii Complexului Turistic, alături de celelalte trasee montane din zonă, marcate PR (traseul 21 și 22) și PG (traseul 24). Traseul 21 este varianta mai veche și mai largă. a traseului 22. După ce trecem de un teren de sport, urcăm în pădure cca 600 m și ajungem în Poiana Ciunca.
De aici se urmează linia de curent, pe un drum înierbat, până ce lăsăm la un moment dat traseul 22 la dreapta. Traseele 21, 23 și 24 urmează stâlpii apoi se îndreaptă spre drumul asfaltat, în timp ce PG (traseul 24) face dreapta. Când se ajunge în apropierea panoului de intrare în Beliș, traseul nostru intră pe un drum de pământ spate dreapta, împreună cu traseul 21, după care reîntâlnește PG. Cele două trasee (21 și 24) continuă pe lângă câteva case de vacanţă, în urcare ușoară pe Dealul Ciunca, în timp ce traseul 23, se desprinde pe drumul din stânga, pe lângă niște case, până la ultimul gard.
După ce trecem de un grup de case de vacanţă, ajungem din nou la drumul asfaltat din Beliș, apoi la o troiță facem dreapta și luăm drumul spre Râșca. Ajungem la mănăstirea Râșca, un loc de reculegere cu picturi interioare deosebite și cu un peisaj montan fermecător, cu brazi înalți și pitorești. De la mănăstire se urmează drumul asfaltat cale de 2,7 km până spre cătunul Râșca Pleși.
Trecem printre casele acestuia și pe lângă o instalaţie de debitare lemn, apoi urmăm un drum de pământ ce ne duce până jos la firul apei, în defileul Someșului Cald, în locul denumit Strâmtoarea Lupului, într-o zonă sălbatică.
Pe sectorul Defileul Someșului Cald, poteca traversează (periculos) de mai multe ori râul (nu există podeţe), pe poduri de gheaţă sau prin apă. Nu există o potecă clară și nu este un traseu marcat, dar se înaintează prin defileu, spre poienile Marchiș unde se întâlnesc câteva case de lemn părăsite.
După această aventură în natură, întâlnim PR (traseul 21) - are coboară din dreapta, de pe Dealul Ciunca, ajungem lângă o casă de lemn dărâmată și traversăm de câteva ori râul. Un urcuș scurt ne scoate printre molizi direct la baza Salvamont de la pârtia Mărișel - Copcea, de unde urmăm drumul ce urcă prin partea estică a barajului până la drumul asfaltat. Aici întâlnim PA (traseul 26) - legătura cu zona Crucea Iancului (Mărișel) pe la Coliba Mâțului. Trecem barajul și ajungem înapoi la locul de start.
Comentarii