07MN40: Complexul Turistic Piscul Negru - Cabana Capra - L. Capra

Traseul nr. 40 Bandă Albastră este traseul de legătură între Transfăgărăşan și Lacul Capra, trecând pe lângă Cascada Iezerului (Capra), foarte spectaculoasă. În primă fază, traseul urmează drumul Transfăgărășan, depășește Complexul Piscul Negru, ajunge la Cabana Capra, de unde urcă pieptiș, traversând serpentinele drumului printre stânci și vâlcele expuse, până la pragurile glaciare de sub Lacul Capra. De aici poteca urcă direct la lac, în apropierea căruia se află și lacul Căprița. Este un traseu destul de solicitant, însumând peste 1200 de m diferență de nivel, în aprox. 4 h de drumeție, cu sectoare expuse avalanșelor. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului, a Văii Fundul Capre și a vârfurilor care mărginesc lacul Capra (Iezerul Caprei, Văiuga, Vânătarea lui Buteanu și Capra.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,20km
Durată
~4:00h
Urcare
1140m
Coborâre
90m
Vârf
2263m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Piscul Negru, urmăm Valea Capra şi urcăm pe drumul Transfăgărăşan până la Cabana Capra, de unde urcăm spre NV pe o pantă susţinută până intersectăm din nou drumul Transfăgărăşan. Urcăm poteca pieptiş într-o zonă expusă şi ieşim deasupra unui prag în care ne apropiem din nou de drumul Transfăgărăşan, urcând pe sub o muchie conturată. Poteca urcă pe curbă de nivel traversând mai multe vâlcele expuse mai ales la început de vara, când zăpada persistă. Ajungem în pragurile glaciare de sub Lacul Capra de unde poteca urcă direct la lac.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Valea Capra - Transfăgărăşan - Cabana Capra - Piciorul Caprei - Lacul Capra

Descriere

Traseul nr. 40 BA este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pe Transfăgărășan, apoi pe Piciorul Caprei, trecând pe lângă Cascada Capra, pentru a ajunge la Căldarea Lacului Capra. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă, având sectoare expuse expuse avalanșelor.

Pornind din locul de întâlnire a Văii Caprei cu Lacul Vidraru, vom urma firul văii pe Drumul Transfăgărășan, admirând Muntele Comarnic, Florea, Podeanu și Lespezi la vest, Muntele Ciocanu, Piscul Negru, Mușețeica, Râiosu, Buda și Arpașul Mic la est (primii cu valori între 1800-2200 de m, cei 3 din urmă, vârfuri semețe în jur și peste 2400 de m), până la Complexul Tursitic Piscul Negru, o bază de pornire spre traseele din culmile ce delimitează Valea Caprei. Astfel, de aici se poate ajunge:

  • pe Piciorul Lespezilor, pe marcaj Bulină Roșie (traseul 22);
  • în Șaua Podeanu Florea, pe marcaj Cruce Roșie (traseul 23);
  • la Lacul Călțun, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 26);
  • în creasta principală, în șaua Paltinu, pe marcaj Bulină Albastră (traseul 27);
  • la Lacul Capra, pe marcaj Bulină Albastră (traseul nostru)
  • sau pe Muntele Piscul Negru – Cantonul Mușețeica, marcaj Cruce Albastră (traseul 41).

De la Piscul Negru, vom urma Valea Capra, în urcare pe drumul Transfăgărăşan până la confluența dintre Izvorul Caprei și Fundul Caprei, aproape de Cabana Capra, la cca. 1500 m altitudine. De aici vom urca pe o pantă susținută, intersectând din nou drumul Transfăgărăşan și vom continua pe poteca ce urcă pieptiș pe Piciorul Caprei, între Valea Fundul Caprei (Izvorul Caprei) la dreapta și Izvorul Iezerului Caprei la stânga, în serpentine până în apropiere de Cascada Capra, unde există și o potecă de vizitare.

Cascada Capra sau Cascada Iezerului, situată la altitudinea de 1690 m, este alimentată din Lacul Capra și are o cădere de peste 40 de m și un debit mare, care face ca apa cascadei să nu înghețe numai în iernile geroase. Cel mai bun punct de observație este podul din fața cascadei, unde ajung numeroși turiști.

Revenind la traseu, marcajul ne conduce în urcuș, la început abrupt, pe versantul vestic al Piciorului Caprei, într-o zonă expusă, până vom ieși deasupra unui prag în care ne apropiem din nou de drumul Transfăgărăşan, pentru a continua apoi pe curbă de nivel, traversând mai multe vâlcele expuse mai ales la început de vara, când zăpada persistă.

De aici vom ajunge la pragurile glaciare de sub Lacul Capra, în Căldarea Iezerului Caprei, apoi vom urca direct la lac, depășind câteva lacuri mici până pe malul Lacului Capra, cel mai mare de pe versantul sudic al Munților Făgărașului, unde se poate campa. Lacul Capra și lacul Căprița sunt situate la altitudinea de 2230 m, cel din urmă fiind alimentat de un pârâu de 8 m, care transportă apele lacului Capra în Căprița. În apropierea lacului vom găsi și un monument ridicat în amintirea a 4 alpiniști prinși de o avalanșă, pe drumul lor către creasta Arpășelului în anul 1963. Lacul Capra este bază de pornire spre Vârful Vânătarea lui Buteanu sau a vârfurilor din creastă de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) atât îndrăgite de alpiniști.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Complexul Turistic Piscul Negru - Cabana Capra - L. Capra în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment