Touristik Label - 1007MN26: Complexul Turistic Piscul Negru - L. Călţun

Legătura Complex Piscul Negru - Lacul Călțun
Traseul 26 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Complexul Piscul Negru (Transfăgărășan) și Refugiul Salvamont Lacul Călţun, în urcare pe malul drept al Izvorului Paltinului, printr-o zonă care abundă de vegetație și cascade încântătoare. De la Izvorul Călțunului, străbatem două praguri glaciare, apoi un al al treilea, pe sub Peretele Călţunului. Traseu câștigă peste 1000 m diferență de nivel și poate pune probleme iarna.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,04km
Durată
3:30-5:00h
Urcare
1010m
Coborâre
60m
Vârf
2154m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Turistic Piscul Negru, urcăm pe drumul forestier pe marginea văii, pe lângă nişte stâne. Deasupra stânelor, drumul forestier este înlocuit de o potecă, traversăm pârâul şi continuăm pe malul vestic printr-o zonă cu jnepeniş, unde urcăm pe un prim prag pe poteca în zig-zaguri largi. Ieşim într-o zonă cu păşune alpină pe care o traversăm şi ne îndreptăm spre un al doilea prag mărginit la SV de Peretele Călţunului. Ajungem la Lacul Călţun deasupra celui de-al treilea prag, unde este amplasat Refugiul Salvamont. De aici, putem continua spre vest (BR) către Vf. Negoiu, sau către est spre Bâlea Lac.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Lacul Călţun

Descriere

Traseul 26 TA face legătura între Piscul Negru și zona de campare Lacul Călţun,  urmând valea Izvorul Paltinului și Izvorul Călțunului. Este un traseu mediu / dificil, cu peste. 1000 m diferențe de nivel, în cca. 5 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare și a vârfurilor ce mărginesc lacul.

Pornim de la Complexul Turistic Piscul Negru, unde ajungem pe Transfăgărășan după cca 40 km de barajul Vidraru și cotim pe drumul ce trece Râul Capra pe malul vestic, la Mănăstirea Piscu Negru. Alături de PA (traseul 27), urmăm V. Caprei apoi un drum forestier ce urcă pe V. Izvorul Paltinului pe lângă niște stâne. Este un urcuș lin, de-a lungul pârâului, prin pădurea umbroasă. Pe timp de vară, din pereții stâncoși ce abundă în vegetație, curg cascade încântătoare, spre deliciul călătorului.

Când ajungem într-o poieniță cu canton silvic, traversăm apa pe un podeț, intrăm din nou în pădure și străbatem alte două poienițe până la confluența cu Izvorul Călțunului. Puțin mai sus, trecem Pârâul Paltinul pe partea vestică, apoi urcăm o porțiune scurtă spre N până la 1520 m unde întâlnim un stâlp indicator. Aici lăsăm PA în față, spre creasta principală.

Ta se îndreaptă spre Valea Călțunului, la un prim sector mai solicitant, unde depășim un prim prag pe poteca în zig-zaguri largi. Traversăm apoi o zonă cu păşune alpină şi ne îndreptăm spre un al doilea prag mărginit la SV de Peretele Călțunului. 

Continuăm pe versantul sudic al Muntelui Lăițel, pe firul văii, apoi întâlnim CA (traseul 25) dinspre Lacul Capra și urcăm la căldarea în care se află Refugiul Salvamont și Lacul Călţun, un loc recomandat de campare. Lacul Călțun este un frumos lac glaciar, situat la altitudinea de 2135 m, la poalele vârful Cornul Călțunului (2511 m). 

De aici putem urma marcajul de creastă BR (traseul 1B), fie spre vârful Negoiu (cu ocolirea sectorului periculos Strunga Dracului pe BG), fie către E, spre Bâlea Lac, traversând creasta Muntelui Paltinu, peste vârfurile Lăițel, Laița și Paltinu.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Piscul Negru - L. Călţun în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră