Touristik Label - 707MN27: Complexul Turistic Piscul Negru - V. Călţun - creasta principală

Legătura Piscul Negru - sub Vf. Turnul Paltinului
Traseul nr. 27 Punct Albastru este traseul de legătură între Complexul Piscul Negru (Transfăgărășan) și creasta principală, sub pantele abrupte ale Turnului Paltinului. Poteca urcă pe malul drept al Izvorului Paltinului, printr-o zonă care abundă de vegetație și cascade încântătoare, apoi traversează un sector mlăștinos pe firul văii și depășește mici praguri care necesită atenție pe timp de iarnă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,85km
Durată
2:30-5:00h
Urcare
1180m
Coborâre
90m
Vârf
2267m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Urcăm pe drumul de la Complexul şi Mănăstirea Piscul Negru, de lângă Transfăgărăşan, spre N-NV, pe firul văii Pârâului Paltinului, până când ajungem lângă un canton. De aici, traseul traversează râul pe o punte şi continuă pe malul drept până la o stână. De aici, ieşim din pădure şi continuăm pe firul văii prin jnepeniş. Ajungem în firul văii la intersecţia pârâurilor Paltinul şi Călţun. Intersectăm traseul care coboară de la Refugiul Călţun spre Piscul Negru. Poteca e greu de identificat şi se pierde uşor prin vegetaţia bogată, marcajele fiind rare. Ne orientăm astfel încât să ocolim nişte mici praguri, abrupt de pe firul văii, uşor în partea dreaptă. Urcăm pe un mic prag plat, o mică căldare, de unde ieşim din jnepeniş. Urcăm uşor pe firul văii, pe sub Vf. Lăiţel, ne intersectăm cu traseul care duce de la Refugiul Călţun către drumul Transfăgărăşan, la tunel. Urcăm pe malul drept al văii până ajungem în platul Văii Paltinului. Urcăm abrupt pe pantele înierbate pe firul văii, direct spre nord, până când intersectăm traseul de creastă între Bâlea Lac şi Refugiul Călţun, sub Vf. Turnul Paltinului.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Valea Călţun - creasta principală

Descriere

Traseul 27 PA face legătura între Complexul Piscul Negru și șaua de sub Vf. Turnul Paltinului din creasta principală, urmând valea Izvorul Paltinului. Este un traseu destul de dificil, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în cca. 4-5 h de drumeție. Ultimul sector necesită atenție (marcaje rare) și echipament specific iarna. 

Pornim de la Complexul Turistic Piscul Negru, unde ajungem pe Transfăgărășan după cca 40 km de barajul Vidraru și cotim pe drumul ce trece Râul Capra pe malul vestic, la Mănăstirea Piscu Negru. Alături de TA (traseul 26), urmăm V. Caprei apoi un drum forestier ce urcă pe V. Izvorul Paltinului pe lângă niște stâne. Este un urcuș lin, de-a lungul pârâului, prin pădurea umbroasă. Pe timp de vară, din pereții stâncoși ce abundă în vegetație, curg cascade încântătoare, spre deliciul călătorului.

Când ajungem într-o poieniță cu canton silvic, traversăm apa pe un podeț, intrăm din nou în pădure și străbatem alte două poienițe până la confluența cu Izvorul Călțunului. Puțin mai sus, trecem Pârâul Paltinul pe partea vestică, apoi urcăm o porțiune scurtă spre N până la 1520 m unde întâlnim un stâlp indicator. Aici lăsăm TA la stânga (spre Lacul Călțun) și continuăm în față, spre creasta principală.

Următorul sector de potecă se pierde uşor prin vegetaţia bogată, marcajele fiind rare. Ne orientăm astfel încât să ocolim Căldatrea Mare a Paltinului prin dreapta, pătrundem într-o altă mică căldare, pe partea estică, ieșim din jnepeniș și întâlnim CA (traseul 25). Cele două marcaje ne ghidează la marginea unei zone cu mlaștină și pe lângă un lac temporar, până într-o zonă puternic înclinată, sub stâncăriile prăvălite ale Vârfului Paltinu, la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 1B), loc marcat de un stâlp cu săgeată. Ne aflăm între Bâlea Lac şi Refugiul Călţun, sub Vf. Turnul Paltinului.

Observații

Marcaj rezonabil, pe alocuri lipsă marcaj.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Piscul Negru - V. Călţun - creasta principală în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră