07MN27: Complexul Turistic Piscul Negru - V. Călţun - creasta principală

Traseul nr. 27 Punct Albastru este traseul de legătură între Complexul Piscul Negru (Transfăgărășan) și creasta principală, în Șaua Paltinului, sub vârful omonim. În primă fază, traseul traversează apa râului Capra, apoi urmează drumul forestier pe marginea văii, pentru a continua în urcare pe malul drept al Izvorului Paltinului, printr-o zonă care abundă de vegetație și cascade încântătoare. Poteca ajunge într-o poieniță cu canton silvic, apoi la confluența cu Izvorul Călțunului, de unde se urcă prin vegetația bogată spre Căldarea Paltinului. Urmează un sector mlăștinos și apoi se atacă pantele abrupte ale Turnului Paltinului. Este un traseu nu prea lesne de parcurs, cu diferențe de nivel de aprox. 1200 de m, pe parcursul a 5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare și a vârfurilor din creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
5,90km
Durată
~5:00h
Urcare
1180m
Coborâre
90m
Vârf
2267m

Tabs

Indicaţii de orientare

Urcăm pe drumul de la Complexul şi Mănăstirea Piscul Negru, de lângă Transfăgărăşan, spre N-NV, pe firul văii Pârâului Paltinului, până când ajungem lângă un canton. De aici, traseul traversează râul pe o punte şi continuă pe malul drept până la o stână. De aici, ieşim din pădure şi continuăm pe firul văii prin jnepeniş. Ajungem în firul văii la intersecţia pârâurilor Paltinul şi Călţun. Intersectăm traseul care coboară de la Refugiul Călţun spre Piscul Negru. Poteca e greu de identificat şi se pierde uşor prin vegetaţia bogată, marcajele fiind rare. Ne orientăm astfel încât să ocolim nişte mici praguri, abrupt de pe firul văii, uşor în partea dreaptă. Urcăm pe un mic prag plat, o mică căldare, de unde ieşim din jnepeniş. Urcăm uşor pe firul văii, pe sub Vf. Lăiţel, ne intersectăm cu traseul care duce de la Refugiul Călţun către drumul Transfăgărăşan, la tunel. Urcăm pe malul drept al văii până ajungem în platul Văii Paltinului. Urcăm abrupt pe pantele înierbate pe firul văii, direct spre nord, până când intersectăm traseul de creastă între Bâlea Lac şi Refugiul Călţun, sub Vf. Turnul Paltinului.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Valea Călţun - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 27 PA este un traseu de dificultate medie, urmând valea Izvorul Paltinului până la confluența cu Izvorul Călțunului, de unde se continuă spre nord până sub stâncăriile prăvălite ale Vârfului Paltinu, în șaua omonimă. Este un traseu cu marcaj care se poate pierde ușor în ultimul sector cu vegetație abundentă și care poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Complexul Turistic Piscul Negru, unde ajungem pe Transfăgărășan, la 40 de km de barajul Vidraru, vom coti spre vest pe drumul ce trece Râul Capra pe malul vestic, la Mănăstirea Piscu Negru. De aici vom urma marcajele Bulină Albastră și Triunghi Albastru (traseul 26 ce urcă la Lacul Călțun), pe un drum forestier ce urcă pe Valea Caprei, apoi pe cea a Izvorului Paltinului, pe lângă niște stâne. Este un urcuș lin, de-a lungul pârâului, prin pădurea umbroasă. Pe timp de vară, din pereții stâncoși ce abundă în vegetație, curg cascade încântătoare, spre deliciul călătorului.

Curând vom ajunge într-o poieniță cu canton silvic, se traversează apa pe un podeț, se reintră în pădure și se străbat alte două poienițe până la confluența cu Izvorul Călțunului. Puțin mai sus, vom trece Pârâul Paltinul pe partea vestică, apoi vom urca o porțiune scurtă spre nord până la 1520 metri, unde întâlnim un stâlp indicator. Aici e momentul unde traseul 26 se desprinde spre vest în ascensiunea pe Valea Călțunului până la căldarea în care se află Refugiul Salvamont și Lacul Călțun.

Urmează un sector unde poteca e greu de identificat şi se pierde uşor prin vegetaţia bogată, marcajele fiind rare. Aici ne vom orienta astfel încât să ocolim Căldatrea Mare a Paltinului prin dreapta, pătrunzând într-o altă mică căldare, pe partea estică, de unde vom ieşi din jnepeniş, intersectând marcajul Cruce Albastră (traseul 25), alături de care vom ocoli o zonă mlăștinoasă și vom urca pe lângă un lac temporar, până într-o zonă foarte înclinată, sub stâncăriile prăvălite ale Vârfului Paltinu, în șaua omonimă,  loc marcat de un stâlp cu săgeată. Ne aflăm între Bâlea Lac şi Refugiul Călţun, sub Vf. Turnul Paltinului.

Observații

Marcaj rezonabil, pe alocuri lipsă marcaj.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Complexul Turistic Piscul Negru - V. Călţun - creasta principală în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment