Touristik Label - 907MN22: Complexul Turistic Piscul Negru - Vf. Lespezi - Complexul Turistic Piscul Negru

Circuitul Piscul Negru - Vârful Lespezi
Traseul nr. 22 Punct Roșu este circuitul Vârfului Lespezi cu pornire și sosire la Complexul Turistic Piscul Negru. Traseul nu pare dificil la prima vedere, dar are urcări solicitante (peste 1300 de m diferență de nivel) ce pot pune probleme. De la Stânele din Lespezi se recomandă urcarea pe Piciorul Lespezi. Urcarea prin Șaua Lespezi are câteva pasaje mai expuse. Iarna, se recomandă echipament specific traseelor alpine.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,00km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1350m
Coborâre
1020m
Vârf
2481m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Turistic Piscul Negru, urcăm prin pădure spre NV pe poteca care intersectează de mai multe ori un drum de TAF. Ţinem marcajul până când ajungem la o stână aşezată pe culme. Urcăm pe sub stână pe versantul vestic al culmii şi apoi urcăm în diagonală spre culme. După ce atingem Culmea Piciorul Lespezi, continuăm aproape matematic, trecând de pe un versant pe celălalt. Culmea devine mai accidentată şi mai înclinată. Traseul ocoleşte porţiunile mai dificile şi rămâne în zona crestei. Ajungem pe Vârful Lespezi (2517 m), marcat de o roză a vânturilor metalică. De aici, coborâm pe creasta care coboară direct spre sud, la început înclinată şi mai lată, apoi din ce în ce mai îngustă. Ţinem mai mult partea vestică a crestei, dar rămânem în apropierea ei. Trecem câteva pasaje mai expuse în care urcăm pe creastă şi ajungem într-o şa orizontală. De aici, traseul coteşte spre SE şi coboară în serpentine spre Valea Lespezi. Intersectăm pârâul şi mergem pe malul lui SV, traversăm uşor S-SE şi ajungem la o stână de unde coborâm spre vale, unde intersectăm traseul care vine din Muntele Podeanu şi apoi, în scurt timp, ajungem la stâna de pe Piciorul Lespezi şi coborâm pe acelaşi drum că şi la urcare, prin pădure, spre Piscul Negru.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Piciorul Lespezi - Vf. Lespezi - Muntele Podeanu - Valea sudică Lespezi - Complexul Turistic Piscul Negru

Descriere

Traseul 22 PR vizitează Vârful Lespezi (2522 m) cu pornire de la Complexul Turistic Piscul Negru. Este un traseu mediu / dificil, cu peste. 2300 m diferențe de nivel, în cca. 5 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare și asupra vârfurilor gemene (Lespezi și Călțun) ce completează spectacolul crestei.

Pornim de la Complexul Turistic Piscul Negru, trecem prin spatele minei vechi și urcăm prin pădure spre NV pe o potecă care intersectează de mai multe ori un drum de TAF, comun cu CR (traseul 23) ce urcă pe Muntele Podeanu. Pe culme, ajungem la Stânele din Lespezi, loc unde traseele se bifurcă. Se recomandă urcarea pe Piciorul Lespezi. Lăsăm CR și varianta PR de coborâre la stânga și începem urcușul pe piciorul muntelui, urmând culmea aproape matematic până în golul alpin, unde avem posibilitatea să admirăm împrejurimile. 

În sectorul superior, culmea devine mai accidentată şi mai înclinată, traseul ocolind porţiunile mai dificile, cu o săritoare (stâncă de 4-5 m) ce necesită atenție sporită pe vreme umedă. Ajungem pe Vârful Lespezi (2522 m), marcat de o roză a vânturilor metalică, de unde putem admira în apropiere, vârful Cornul Călțunului (2511 m). Vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului formează împreună un vârf dublu sau vârfuri gemene. Admirăm lacul glaciar Călțun și creasta Munților Făgăraș, într-o clipă de răgaz. Partea nordică a vârfului este mult mai abruptă, oferind perspective inedite asupra hăurilor și stâncăriilor din vale. 

De pe vârf se coboară spre șaua Lespezi (2270 m), traversând un sector mai îngust, cu câteva pasaje mai expuse de creastă. Aici întâlnim BA, ce coboară peste Muntele Podeanu în direcția Arefu (traseul 21), iar PR ține stânga spre SE spre Valea Lespezi. Coborârea până la pârâul Lespezi se face în serpentine și depășim la un moment dat o frumoasă cascadă. Ajungem la stâna Lespezi și urmăm același traseu comun CR, până la Complexul Turistic Piscul Negru, de această dată în coborâre.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Piscul Negru - Vf. Lespezi - Complexul Turistic Piscul Negru în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului alexandra.vremeroiu

am facut traseul in plina vara astazi. mi se pare ca timpul mentionat mai sus este inselator. daca nu faci nicio pauza si mergi in ritm alert, poate il termini in 5h. am fost cu oameni care merg aproape in fiecare weekend la munte si am terminat in 7h, mers normal si pauze nu foarte lungi. probabil ca timpii de mai sus contin doar 'moving time' fara sa se ia in considerare vreo pauza, deci atentie. 

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 8, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră