Touristik Label - 1207MN70: Curmătura Brătilei - Curmătura Mezei - Vf. Roşu

Legătura Curmătura Brătilei (Făgăraș) - Vf. Roșu (Munții Iezer-Păpușa)
Traseul 70 Triunghi Roșu este traseul de legătură între creasta principală a Făgărașului (Curmătura Brătilei) și Vf. Roşu, cel mai înalt dintre vârfurile masivului Iezer Păpuşa. Poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută pe segmentul Vârful Cățunu - Curmătura Mezea (potecă slab vizibilă). Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă. Priveliști spre Iezer-Păpușa, creasta Făgărașului (V) și Piatra Craiului (E).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,02km
Durată
5:30-6:00h
Urcare
1100m
Coborâre
760m
Vârf
2455m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Curmătura Brătilei, intrăm pe versantul vestic al Vf. Brătila şi traversăm spre sud, până într-o şa largă, continuăm tot pe versantul vestic al culmii, ocolind Vf. Călţun printr-o traversare descendentă. Apoi, o scurtă urcare ne aduce în preajma crestei pe care continuăm până în Curmătura Mezei. Acesta este un punct de belvedere de unde putem admira atât Făgăraşul şi Vf. Moldoveanu către vest, cât şi Masivul Iezer-Păpuşa spre SE sau Piatra Craiului către est. Urcăm pe versantul estic şi traversăm pe sub Vf. Mezea, pe la est. Revenim în creastă şi coborâm până într-o şa la nord de Vf. Oticu. Ocolim şi acest vârf pe la est şi urmăm poteca într-o lungă traversare până în Curmătura Oticu. De aici urmează o urcare prelungă şi susţinută, întâi printr-o zonă cu jnepeniş pe piciorul Vf. Roşu. Ultima urcare este diferită că şi peisaj faţă de traseul de până acum, fiind mai stâncoasă şi presărată cu lespezi de piatră. Ajungem pe Vf. Roşu în Masivul Iezer Păpuşa.

Etape

Curmătura Brătilei - Curmătura Mezei - Curmătura Oticu - Vf. Roşu

Descriere

Traseul 70 TR parcurge culmea de legătură dintre masivul lezer-Păpusa și Munţii Făgărasului, cu direcția generală N-S, o serie de urcușuri și coborâșuri de dificultate medie. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1800 m diferențe de nivel, în cca 6 h. Traseu potrivit pentru ski de tură, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

La Curmătura Brătilei (2125 m), ajungem pe poteca de creastă BR (traseul 1), fie dinspre fosta Cabană Urlea, pe potecile PR/TA, fie dinspre Vârful Berevoescu, pe Valea Sebeșului (TA și CR) ori pe Culmea Scoarța (BA și PR) sau pe V. Dejani, pe poteca TR

Pentru a parcurge culmea ce leagă masivul lezer-Păpusa și Munţii Făgărasului, ocolim în primă fază, pe versantul vestic, Vârful Brătila (2274 m), pe un plat ușor descendent. Privirea ne cade pe Valea Brătilei, care își cască hăurile în stânga noastră, mărginită de Culmea Ludișoru. Coborâm apoi într-o șa largă, cu stână. Continuăm pe versantul vestic al culmii, ocolind Vf. Călţun (2206 m) printr-o traversare cu orizonturi frumoase spre silueta maiestuoasă a Pietrei Craiului.

Urcăm scurt spre Curmătura Mezei, în preajma crestei și depășim Piscul Mutătoarea Mare, într-o zonă cu afiniș și jnepeni. Din Curmătura Mezei, în condiții de vizibilitate maximă, ne putem bucura de un orizont panoramic de toată frumusețea: în apropiere, jumătatea nordică a Culmii Mezea-Otic, în stânga, Valea Brătilei, mărginită de Culmea Ludișoru-Netotu, iar în dreapta (spre E), Valea Vladului (delimitată de Culmea Berevoiescu), care se unește mai jos cu Boarcășul, formând râul Dâmbovița, Privind în depărtare, putem admira atât Făgăraşul către V, cât şi Masivul Iezer-Păpuşa spre SE sau Piatra Craiului către E.

Traseul ocolește apoi pe curbă de nivel Piscul Mutătoarea Mică, trece pe sub Vf. Mezea (213 m) pe la E și revine în creastă, de unde coboară în serpentine largi, în șaua dintre Vârfurile Oticu și Mezea. Ocolim pe la est  Vf. Oticu (2044 m), privind în față cu admirație spre vârfurile și șeile care se succed pe culmea Iezer-Păpușa: Vf. Piscanu, Curmătura Bătrânei, Bătrâna, Frăcea, Tambura, Spintecătura Păpușii și Vârful Păpușa. 

Continuăm într-o lungă traversare până în Curmătura Oticu, unde un stâlp indică izvor la cca. 200 m. Undeva în zare, începem să deslușim silueta Vârfului Roșu. Poteca ne poartă o bună bucată de vreme pe culme, pe piciorul Vf. Roşu, într-un urcuș solicitant și lung, întâi printr-o zonă cu jnepeniş, apoi într-o zonă stâncoasă, presărată cu lespezi de piatră, asemenea Făgărașului, Retezatului și Parângului. Privirea ne cade spre circul văii Boarcășu, șlefuit de vechii ghețari, cu mici ochiuri de apă, la obârșia unuia din firele râului Dâmbovița. Către V, remarcăm o culme stâncoasă și abruptă - Colții Cremenei - cu un aspect impunător

La capătul acestui urcuș anevoios, de cca 600 m diferență de nivel, ajungem pe Vârful Roşu (2470 m), cel mai înalt din Munții Iezer-Păpușa, la intersecția cu poteca de creastă BR (traseul 78). Putem admira vârfurile Munților Iezer-Păpușa, cu Piatra Craiului pe fundal, culmile Iezeru Mic și Iezeru Mare. Dacă urcăm la Crucea Ateneului, avem câteva variante de coborâre spre Cabana Voina, respectiv, PA și CA, spre V. Bătrâna, sau BR (traseul 78), mai departe, peste Muntele Văcarea.

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Curmătura Brătilei - Curmătura Mezei - Vf. Roşu în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră