Touristik Label - 1001MN64: Dragoslavele - Şaua Vârtoapele

Legătura Dragoslavele – Piatra Dragoslavelor (Vârtoapele)
Traseul 64 Triunghi Albastru este traseul de acces la Vf. Piatra Dragoslavelor, care străjuieşte Comuna Dragoslavele, oferind o privelişte frumoasă către Valea Dâmboviţei şi împrejurimi. Urcăm pieptiș pe Muchia Muntelui Prislop, pe o porțiune cu grohotiș, apoi ajungem la punctul de belvedere spre picioarele Leaotei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
4,16km
Durată
~2:00h
Urcare
769m
Coborâre
107m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Urcăm pe Valea Luncii 1.3 kilometri și la ultimul gard cotim la dreapta pe drumul de exploatare pentru 380 de metri. Cotim stânga și urcăm pe culme 680 de metri până la ieșirea la grohotiș, urcăm pe marginea lui stângă și apoi urmăm culmea până în Vârful Vârtoapele/Piatra Dragoslavelor (1434m). În continuare coborâm circa 680 de metri până în Şaua Vârtoapele.

Etape

Dragoslavele - Piatra Dragoslavelor (Vârtoapele) - Şaua Vârtoapele

Descriere

Traseul 64 TA face legătura între comuna Dragoslavele și Piatra Dragoslavelor, pe un parcurs destul de solicitant. O urcare cu peste 800 m diferențe de nivel, în cca 2 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

La aprox. 500 m de intrarea în localitatea Dragoslavele, dinspre Rucar, găsim la stânga un drum de pământ ce urmărește Valea Luncii, alături de marcajele PA (traseul 65) - către Fundul Neagului. Ajungem la o bifurcație de drumuri unde facem dreapta pe drumul care încalecă M. Prislop (Vârtoapele) spre Valea Caselor.

La scurt timp găsim poteca care urcă pieptiș spre stânga, prin pădure, pe Muchia  Muntelui Prislop. Priveliştea se deschide spre Valea Caselor, cu vechea vatră a satului Dragoslavele. Ajungem la o porțiune de grohotiș care necesită atenție (mai ales pe timp nefavorabil), care are la V muchia foarte abruptă a Vf. Vârtoapele (păstrați distanța!). 

Ținem ca reper liziera pădurii și după cca 1 h de la ieșirea pe muchie, ajungem pe Vf. Piatra Dragoslavelor (Vârtoapele), lângă cruce. Admirăm picioarele nord-vestice ale masivului (Roșu, Iuda, Albescu, Râiosu) și în fundal, piramida Vf. Leaota. Sub noi avem fânațele din Poiana Prislop, iar spre N și NE, stânele Fundul Neagului, Cheile Ghimbavului. Coborâm în Şaua Vârtoapele, de unde putem reveni la V. Leucii, prin Poiana Fundul lui Neag, pe marcaj PA (traseul 65) - pe care l-am părăsit la debut.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dragoslavele - Şaua Vârtoapele în Argeş, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Oana Elena COJOCARU

K

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră