Touristik Label - 623MN25: Fosta Cabană Fântânele - Cantonul Silvic Măgura - Şaua Şerbănei

Legătura Cab. Fântânele - Şaua Şerbănei (creastă)
Traseul 25 Cruce Roșie face legătura între fosta Cabană Fântânele și creasta principală (Şaua Şerbănei), pe un parcurs lung dar pitoresc, traversând câteva culmi secundare și văi (cu cantoane silvice) spre sud. Ultimul segment urmează Valea Beşineu, spre culmea principală a Munților Cindrel, la cca. 1 h de refugiul Cânaia.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,00km
Durată
7:30-9:00h
Urcare
1301m
Coborâre
700m

Tabs

Indicaţii de orientare

În prima parte traseul este comun CA. După circa o oră de mers alternând porţiuni de pădure şi poieniţe, drumul se bifurcă. Poteca marcată cu CA merge în dreapta spre vest, iar noi ne îndreptăm spre stânga. În scurt timp ajungem în aproprierea unei stâne cotim dreapta, trecem pe sub Vârful Curmătura. Continuăm pe culmea despădurită, trecem pe sub Piscul Vulturului. Ajungem în poiana de sub Dealul Ardeiului de unde intrăm în pădurea densă din partea stângă, continuăm pe o cărare îngustă până intersectăm un drum de TAF pe care coborâm accentuat până în valea Râului Mic în poieniţa în care se află cantonul silvic Strâmba. Traversăm Râul Mic şi urmăm drumul forestier ce urcă de-a lungul pârâului Foltea circa 200-300m. Părăsim drumul pe o cărare în stânga, urcăm prin pădure la început abrupt, apoi mai domol. După aproximativ o jumătate de oră ajungem într-o poiană întinsă Poiana Gura Râului unde se află cantonul silvic Măgura. De aici coborâm lin pe un drum forestier spre Râul Mare, unde întâlnim cantonul silvic Niculeşti. Aici întâlnim traseele cu marcaj TR şi TA. Pornim în aval şi după 300-400m traversăm Râul Mare pe un pod şi urmăm drumul forestier ce urcă de-a lungul pârâului Beşineu circa 5 Km până la cantonul silvic reabilitat. Înainte de canton cu circa 250m traversăm pârâul Beşineu şi urmăm cărarea marcată din dreapta. Urcăm uşor prin pădure. Părăsim pădurea după circa o oră şi continuăm în uşoară urcare pe cursul unui pârâiaş până ajungem într-o poiană unde marcajul se pierde, însă după o scurtă traversare a unei zone cu afiniş şi a pădurii ajungem în Şaua Şerbănei, unde întâlnim marcajul de creastă. Traseul se poate împărţii în două şi parcurge mai uşor, pornind de la cantonul Niculeşti spre Şaua Şerbănei 2-3 ore şi tot de la cantonul Niculeşti spre fosta cabană Fântânele 4 ore.

Etape

Fosta Cabană Fântânele - Piscul Vulturului - Râul Mic - Cantonul Silvic Măgura - Râul Mare (Cantonul Silvic Niculesti) - Valea Beşineu - Şaua Şerbănei

Descriere

Traseul 25 CR face legătura între fosta Cabană Fântânele și traseul de creastă, aproape de refugiul Cânaia (1 h), Vf. Cindrel și Iezerele Cindrelului (2 h). Este un parcurs lung (20 km), destul de solicitant, recomandat în 2 zile de drumeție, cu urcări care cumulează peste 1300 m diferență de nivel. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Traseul de față poate fi scurtat dacă se începe urcarea spre creastă, din preajma cantonului Silvic Niculești, accesibil de la coada lacului Gura Râului pe drumul forestier Râul Mare, prin Cheile Cibinului (traseul 22). Prima parte însă, poate fi un bun prilej de cutreierat culmi domoale, cu păduri și poienițe pitorești, cu vederi din loc în loc spre văile înconjurătoare și dealuri cu păduri verzi sau viu colorate, în funcție de anotimp. 

CR ia start de la fosta cabană Fântânele, unde se poate ajunge dinspre Fântânele (traseul 26) sau din Sibiel - fie prin Fânațele Sibielului (traseul 27), fie prin locul numit La Mănăstire (traseul 29). De la ruinele cabanei pornește și varianta PR (traseul 21) spre stațiunea Păltiniș, prin Cheile Cibinului. Urcăm pe sub Vârful Curmătura.și Piscul Vulturului, apoi străbatem pădurea deasă de sub Dealul Ardelu și coborâm abrupt la cantonul silvic Strâmba (de pe V. Râul Mic). Până aici se poate ajunge și dinspre Coada Lacului Gura Râului, cu auto cu gardă înaltă sau cu MTB. Urmează o nouă urcare, pe alocuri abruptă, până la cantonul silvic Măgura, de unde coborâm la cantonul silvic Niculeşti (V. Râul Mare). 

Continuăm pe drumul forestier P. Beşineu ce urcă cca. 5 km până la cantonul silvic de pe vale (accesibil MTB). De aici se urcă prin pădure, la pășuni și la zona de afiniș de sub culmea principală, pe care o atingem în Şaua Şerbănei. Din șa, fie urmăm varianta PR (traseul 5) până la Cabana Refugiul Cânaia, fie traseul principal de creastă BR (traseul 1) spre Vf. Cindrel (2244 m), cel mai înalt din masiv, aproape de fermecătorul lac glaciar Iezerul Mare, situat într-o superbă căldare, supranumit „marea de smarald” datorită culorii lui verzui.

Observații

Iarna accesibil cu echipament complex de iarnă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta Cabană Fântânele - Cantonul Silvic Măgura - Şaua Şerbănei în Sibiu, Cindrel este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră