Touristik Label - 923MN21: Fosta Cabană Fântânele - Cheile Cibinului - Staţiunea Păltiniş

Legătura Coada Lacului Gura Lacului - Păltiniș, prin Cheile Cibinului
Traseul 21 Punct Roșu face legătura între fosta cabană Fântânele sau Coada Lacului Gura Râului și stațiunea Păltiniș, trecând prin Cheile Cibinului, sălbatice și variate. De la chei se urcă aprig prin pădure, pe cărarea Calea Studenţilor care ne conduce în stațiune.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,90km
Durată
7:30-8:00h
Urcare
1170m
Coborâre
1010m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la fosta cabană Fântânele, care a ars total. La câţiva metri de aici trecem printr-o pădurice pe lângă un izvor. Traversând pădurea, cotim dreapta şi urmăm cărarea, la început prin păşune mai apoi prin pădure, cărare care ne conduce şerpuind şi făcând un scurt ocol spre păşunile de pe Dealul Runcuri. Coborâm Dealul Runcuri presărat de sălaşe şi stâne de oi pe o cărarea ce şerpuieşte printre fânaţele şi păşunile dealului. Ajungând în drumul forestier de pe Valea Râului Mic. Urmăm drumul în stânga, în aval, trecem pe lângă complexul turistic Cheile Cibinului şi ajungem în locul denumit La Pisc, unde se unesc cele două pârâuri Râul Mare şi Râul Mic. De aici urmând drumul în aval ajungem în satul Gura Râului. Traseul nostru continuă în dreapta de-a lungul Râului Mare pe drumul forestier care pe alocuri este asfaltat şi străbate Cheile Cibinului, fiind comun cu traseul TR, până în locul de unire a Râului Mare cu pârâul Dăneasa. Continuăm urcarea prin Cheile Cibinului pe valea Dăneasa circa 1 Km până la ieşirea din chei unde părăsim drumul forestier şi cotim stânga pe un drum de TAF pe care urcăm 5-10 minute, de unde urmăm cărarea din partea dreaptă marcată cu PR şi denumită Calea Studenţilor. Urcăm accentuat prin pădure, apoi străbatem o porţiune mai calmă, trecem printr-o poieniţă, iar mai sus urcăm când moderat când mai accentuat urmând poteca care pe alocuri este erodată de ape. În final urcăm în urcuş domol un drum forestier care ne conduce până la un canton forestier în drumul vechi de acces în Păltiniş. De aici ajungem în staţiune în circa 10 minute urmând drumul în dreapta.

Etape

Fosta Cabană Fântânele - Dealul Runcuri - La Pisc - Cheile Cibinului - Calea Studenţilor - Staţiunea Păltiniş

Descriere

 

Traseul 21 PR face legătura între fosta cabană Fântânele și stațiunea Păltiniş, pe un parcurs pitoresc prin pășuni cu sălașe de vară și prin Cheile Cibinului. Un traseu destul de solicitant, în aprox. 7.5 - 8 h de drumeție, cu urcări care cumulează peste 1100 m diferență de nivel. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

PR ia start de la fosta cabană Fântânele, unde se poate ajunge dinspre Fântânele (traseul 26) sau din Sibiel - fie prin Fânațele Sibielului (traseul 27), fie prin locul numit La Mănăstire (traseul 29). De la ruinele cabanei pornește și varianta CR (traseul 25) tocmai până în Şaua Şerbănei, din zona înaltă a crestei Cindrelului. 

În primă parte urmăm o cărare care urcă prin pășune, apoi prin pădure, șerpuind până la păşunile de pe Dealul Runcuri. Urmează o coborâre pitorească printre adăposturi de vară până pe Valea Râului Mic. Aici un drum forestier ne conduce pe lângă complexul turistic Cheile Cibinului la confluența Râul Mare şi Râul Mic, în locul La Pisc (coada Lacului). Până aici putem ajunge și dinspre satul Gura Râului, pe malul lacului de acumulare omonim. 

PR continuă alături de TR (traseul 22) spre S, pe valea Râul Mare, pe un drum forestier pe alocuri asfaltat, care pătrunde în Cheile Cibinului, nu atât de spectaculoase, dar sălbatice, cu o vegetaţie luxuriantă care acoperă stâncile din șist cristalin. Cheile au o lungime de cca. 2 km și au pereţii înalţi şi abrupţi, în mare parte sub formă de stânci golaşe. Avem o urcare susținută pe valea cu bolovani, cu o diferenţă de nivel de peste 600 m între punctul de pornire şi vale, pe o distanţă scurtă. (sursa). 

Drumul prin chei continuă pe Valea Dăneasa cca 1 km, apoi urmăm un drum de TAF ce urcă la stânga peste Culmea Păltinișului (Calea Studenţilor). O urcare de asemenea solicitantă care ne conduce la un canton. Intrăm în stațiune pe drumul dinspre Schitul Păltiniș

Observații

Iarna accesibil cu echipament complex de iarnă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta Cabană Fântânele - Cheile Cibinului - Staţiunea Păltiniş în Sibiu, Cindrel este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră