Traseul 30 BR face legătura între satul Fundata și Cabana Padina, trecând peste M. Bucșa și pe la Refugiul Strunga. Un traseu destul de solicitant, cu peste.1500 m diferențe de nivel, în cca. 7-8 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.
Într-unul dintre locurile unde se împleteşte Transilvania cu Muntenia, ne aşteaptă unul dintre cele mai pitoreşti şi idilice sate din țară, mărginit de Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Fundata este comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră iar panorama care se arată de la cei 1360 mi este una cu adevărat spectaculoasă. Aerul purificat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor. Este cazul și acestui traseu pitoresc, cu diferențe de nivel însemnate, ce antrenează condiția fizică a drumețului ce-l ia la pas, dar îi oferă drept răsplată niște orizonturi unice care să-i bucure sufletul.
Din centrul comunei Fundata coborâm cca 2 km până în centrul satului Fundăţica, cu imaginea crestelor semeţe şi ascuţite ale Pietrei Craiului. Apucăm poteca BR, în urcare pe Şleaul Mândrului, lăsând la dreapta varianta PR (traseul 67) - spre Podu Dâmboviței. Continuăm pe versantul estic al Muntelui Sântilia până în şaua denumită generic Curmătura Fiarelor (1794 m), care desparte Munţii Bucegi de Munţii Leaota.
Traversăm versantul estic al Vârfului Sfântul Ilie (ars de un incendiu în 2012), urmăm linia crestei peste două vârfuleţe şi urcăm spre Muntele Dudele până în Şaua Dudele, aflată sub Dudele Mari (1954 m). Continuăm pe creastă şi urcăm pe Vârful Bucşa (1846 m), sub care ajunge și varianta TR (traseul 52) - dinspre Valea Bângăleasa. Continuăm spre Şaua Strunguliţa, în care ajunge varianta PG (traseul 53) - dinspre Şaua Tătarului.
Ținem poteca pe curbă ușor descendentă, pe sub Strungile Mici și Colţii Strungii, apoi ajungem în 10-15 min în Şaua Strunga, cu Refugiul Strunga, lângă care găsim indicatoarele CR spre Moieciu (traseul 29) și Vf. Bătrâna (traseul 54), cu marcaj BR. Continuăm în coborâre, urmând stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF până la Cabana Padina (1509 m). Padina este un nod turistic important pentru traseele din zonă, un loc de odihnă și relaxare, unde poți ajunge cu orice mijloc de transport de la pas la rulotă.
Comentarii