Touristik Label - 301MN30: Fundata - Vârful Bucşa - Cabana Padina

Traseul nr. 30 Bandă Roșie este un traseu mediu / dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 2000 de m, cu urcări și coborâșuri sinuoase, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca pornește din comuna Fundata, străbate satul Fundățica și urcă pe Şleaul Mândrului până la Curmătura Fiarelor, care desparte Munţii Bucegi de Munţii Leaota. Rând pe rând, depășim câteva vărfuri sub 2000 de m (Vf. Sfântul Ilie, Vf. Piscul Lacului, Vf. Bucșa și Strungile Mici) și pantele înșeuate dintre ele (Șaua Dudele și Șaua Strungulița) și ajungem pe sub Colții Strungii în Șaua Strunga, de unde se coboară pe sub Muntele Colţi la Cabana Padina (1509 m).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
20,44km
Durată
5:30-7:00h
Urcare
1070m
Coborâre
820m
Vârf
1935m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul comunei Fundata coborâm pe un drum de TAF în Fundăţica, facem stânga pe drumul principal pentru 800 de metri şi apoi dreapta pe lângă o staţie de captare a apei. Urcăm pe Șleaul Mândrului, trecem pe lângă al doilea punct de captare a apei şi urmăm drumul, până ce acesta rămâne doar o potecă marcată. Urcăm pe versantul estic al Muntelui Sântilia până în şaua aflată la vest de acesta şi apoi pe versantul vestic al Vârfului Sfântul Ilie ajungem la 1794 m în Curmătura Fiarelor. Pe curbă de nivel traversăm versantul estic al Vârfului Sfântul Ilie (1888 m), urmăm linia crestei peste două vârfuleţe şi urcăm pe Muntele Dudele în Şaua Dudele. Coborâm în şaua următoare şi urcăm pe Vârful Bucşa (1846 m). Coborâm în Şaua Bucşa şi urcăm spre est până în Şaua Strunguliţa. Pe curbă ușor descendentă, spre nord pe sub Colţii Strungii, ajungem în Şaua Strunga. Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub Muntele Colţi). În coborâre urmăm stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF care ne scoate pe lângă Stâna Strunga la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Fundata - sat Fundăţica - Curmătura Fiarelor - Vârful Bucşa - Şaua Strunga - Cabana Padina

Descriere

 

Într-unul dintre locurile unde se împleteşte Transilvania cu Muntenia, ne aşteaptă unul dintre cele mai pitoreşti şi idilice sate din România, ce veghează asupra întregului ţinut mărginit de Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Fundata este comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră iar panorama care se arată de la cei 1360 de metri este una cu adevărat spectaculoasă. 

Aerul purificat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor. Este cazul și acestui traseu pitoresc, cu diferențe de nivel însemnate, ce antrenează condiția fizică a drumețului ce-l ia la pas, dar îi oferă drept răsplată niște orizonturi unice care să-i bucure sufletul. 

Din centrul comunei Fundata se coboară cca 2 km până în centrul satului Fundăţica, lăsând imaginea crestelor semeţe şi ascuţite ale Pietrei Craiului în spate, și se apucă poteca marcată cu Bandă Roșie în urcare pe Şleaul Mândrului și apoi pe versantul estic al Muntelui Sântilia până în şaua aflată la 1794 m, denumită generic Curmătura Fiarelor, care desparte Munţii Bucegi de Munţii Leaota. 

Pe curbă de nivel traversăm versantul estic al Vârfului Sfântul Ilie (1888 m) (ars de un incendiu în 2012), urmăm linia crestei peste două vârfuleţe şi urcăm pe Muntele Dudele în Şaua Dudele aflată între Dudele Mari (1954 m) şi Dudele Mici (1904 m). Continuăm  pe linia de creastă şi urcăm pe Vârful Bucşa (1846 m) și mai departe în Şaua Bucşa, apoi Şaua Strunguliţa. 

Pe curbă usor descendentă, pe sub Colţii Strungii,  ajungem în 10-15 minute în Şaua Strunga unde găsim și Refugiul Strunga în caz de nevoie (detur de 5 minute). De aici, se coboară circa 1,5 h pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (Muntele Colţi) până lângă Stâna Strunga, la Cabana Padina (1509 m). 

Padina este un nod turistic important pentru traseele din zonă, un loc de odihnă sau relaxare, unde poți ajunge cu orice mijloc de transport, de la pas la rulotă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fundata - Vârful Bucşa - Cabana Padina în Bucegi-Leaota, Braşov, Argeş, Dâmboviţa este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră