Touristik Label - 301MN30: Fundata - Vârful Bucşa - Cabana Padina

Legătura Fundata - Cabana Padina, prin Șaua Strunga
Traseul 30 Bandă Roșie leagă comuna Dâmbovicioara, de la poalele Craiului, de Cabana Padina, trecând peste cele câteva vârfuri sub 2000 m (Vf. Sfântul Ilie, Piatra Albă, M Bucșa și Strungile Mici) care despart Munţii Bucegi de Munţii Leaota. Din Șaua Strunga coborâm la Cabana Padina.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
20,44km
Durată
5:30-7:00h
Urcare
1070m
Coborâre
820m
Vârf
1935m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul comunei Fundata coborâm pe un drum de TAF în Fundăţica, facem stânga pe drumul principal pentru 800 de metri şi apoi dreapta pe lângă o staţie de captare a apei. Urcăm pe Șleaul Mândrului, trecem pe lângă al doilea punct de captare a apei şi urmăm drumul, până ce acesta rămâne doar o potecă marcată. Urcăm pe versantul estic al Muntelui Sântilia până în şaua aflată la vest de acesta şi apoi pe versantul vestic al Vârfului Sfântul Ilie ajungem la 1794 m în Curmătura Fiarelor. Pe curbă de nivel traversăm versantul estic al Vârfului Sfântul Ilie (1888 m), urmăm linia crestei peste două vârfuleţe şi urcăm pe Muntele Dudele în Şaua Dudele. Coborâm în şaua următoare şi urcăm pe Vârful Bucşa (1846 m). Coborâm în Şaua Bucşa şi urcăm spre est până în Şaua Strunguliţa. Pe curbă ușor descendentă, spre nord pe sub Colţii Strungii, ajungem în Şaua Strunga. Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub Muntele Colţi). În coborâre urmăm stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF care ne scoate pe lângă Stâna Strunga la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Fundata - sat Fundăţica - Curmătura Fiarelor - Vârful Bucşa - Şaua Strunga - Cabana Padina

Descriere

Traseul 30 BR face legătura între satul Fundata și Cabana Padina, trecând peste M. Bucșa și  pe la Refugiul Strunga. Un traseu destul de solicitant, cu peste.1500 m diferențe de nivel, în cca. 7-8 h de drumeție.  Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Într-unul dintre locurile unde se împleteşte Transilvania cu Muntenia, ne aşteaptă unul dintre cele mai pitoreşti şi idilice sate din țară, mărginit de Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Fundata este comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră iar panorama care se arată de la cei 1360 mi este una cu adevărat spectaculoasă. Aerul purificat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor. Este cazul și acestui traseu pitoresc, cu diferențe de nivel însemnate, ce antrenează condiția fizică a drumețului ce-l ia la pas, dar îi oferă drept răsplată niște orizonturi unice care să-i bucure sufletul. 

Din centrul comunei Fundata coborâm cca 2 km până în centrul satului Fundăţica, cu imaginea crestelor semeţe şi ascuţite ale Pietrei Craiului. Apucăm poteca BR, în urcare pe Şleaul Mândrului, lăsând la dreapta varianta PR (traseul 67) - spre Podu Dâmboviței. Continuăm pe versantul estic al Muntelui Sântilia până în şaua denumită generic Curmătura Fiarelor (1794 m), care desparte Munţii Bucegi de Munţii Leaota. 

Traversăm versantul estic al Vârfului Sfântul Ilie (ars de un incendiu în 2012), urmăm linia crestei peste două vârfuleţe şi urcăm spre Muntele Dudele până în Şaua Dudele, aflată sub Dudele Mari (1954 m). Continuăm pe creastă şi urcăm pe Vârful Bucşa (1846 m), sub care ajunge și varianta TR (traseul 52) - dinspre Valea Bângăleasa. Continuăm spre Şaua Strunguliţa, în care ajunge varianta PG (traseul 53) - dinspre Şaua Tătarului.

Ținem poteca pe curbă ușor descendentă, pe sub Strungile Mici și Colţii Strungii, apoi ajungem în 10-15 min în Şaua Strunga, cu Refugiul Strunga, lângă care găsim indicatoarele CR spre Moieciu (traseul 29) și Vf. Bătrâna (traseul 54), cu marcaj BR. Continuăm în coborâre, urmând stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF până la Cabana Padina (1509 m). Padina este un nod turistic important pentru traseele din zonă, un loc de odihnă și relaxare, unde poți ajunge cu orice mijloc de transport de la pas la rulotă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fundata - Vârful Bucşa - Cabana Padina în Bucegi-Leaota, Braşov, Argeş, Dâmboviţa este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră