07MN06: H. Sebeş Olt - Cabana Suru - Curmătura Surului

Traseul nr. 6 Triunghi Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între localitatea Sebeşu de Sus și creasta principală. În primă fază vom urma drumul spre sat din halta CFR, apoi vom traversa podul peste Râul Moașa Sebeșului și vom începe ascensiunea pe coama Culmii Moașei până la Cabana Suru. De aici vom străbate pădurea până în Fruntea Moaşei (Monumentul Salvamontiștilor), apoi Căldarea Găvanu și vom ajunge în creasta principală, în Curmătura Surului. Este un traseu de dificultate medie / dificilă, cu diferențe de nivel de peste 1800 de m, pe parcursul a 7 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva din șa asupra văilor înconjurătoare și asupra Vârfului Suru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
15,70km
Durată
~7:00h
Urcare
1790m
Coborâre
80m
Vârf
2085m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din halta CFR din Sebeşu de Sus, mergem pe şosea spre satul Sebeşu de Sus, traversăm satul şi de la ieşirea din satul Sebeşu de Sus, de la pod, urcăm prin poiană spre SE, până la intersecţia cu un drum de tras lemne. Urmăm marcajul şi ajungem în culme. Continuăm pe potecă, în general pe versantul vestic, pe lângă culme, prin pădure. Ajungem într-o zonă de plat, unde intersectăm traseul care urcă de la Izvorul Florii, TA. Apoi, ajungem în poiana unde se află Cabana Suru. Urcăm spre pădure, traversăm un vâlcel scurt şi intrăm într-o altă poiană, traversăm spre sud şi intrăm din nou în pădure, unde urcăm în serpentine până la ieşirea în golul alpin. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, continuăm spre sud în Căldarea Găvanu. Prima parte e o uşoară coborâre pe curbă de nivel, după care se urcă constant pe versantul estic al crestei Moaşa spre Curmătura Surului. Trecem pe lângă rămăşiţele unei stâne aflate în Căldarea Găvanu. Intersectăm traseul de pe creasta principală în Curmătura Surului, marcată cu stâlp indicator.

Etape

Halta Sebeş Olt - Sebeşu de Sus - Culmea Moaşa - Cabana Suru - Fruntea Moaşa - Căldarea Găvanul - Curmătura Surului

Descriere

Traseul nr. 6 TR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 7 ore, trecând pe la Cabana Suru și urcând în creastă în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), la altitudinea de 2113 m. În primă fază se urmează drumul sătesc paralel cu Valea Moașa Sebeșului, de la halta CFR din Sebeşu de Sus, apoi se iese din sat și se trece râul pe un pod (intesecție cu traseul 8).

            Ajunși la marginea pădurii, vom urma poteca prin pădure în urcuș ușor, pe Dealul Plăiețu, prin poieni și rariști de pădure, până în Curmătura La Cărarea Florii (1130 m), unde vom întâlni marcajul Triunghi Albastru ce urcă dinspre Valea Avrigului până aici. Alături de acesta ne vom continua itinerarul până în poiana unde se află Cabana Suru, într-un urcuș pronunțat pe Muchia Moașei, trecând de o zonă ușor accidentată, pentru aproximativ 1 h. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț.

De la cabană, vom urca din nou spre pădure, unde vom traversa un vâlcel scurt, apoi o poiană și vom continua în serpentine până la ieşirea în golul alpin, unde vom întâlni Monumentul Salvamontiștilor, ca simbol al operațiunilor de salvare din 18 martie 1980, unde o avalanșă a curmat viața salvatorului. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, vom coborî spre sud în Căldarea Găvanu, iar apoi vom urca constant în serpentine spre sud-est până în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), 2113 m; unde întâlnim poteca de creastă marcată cu bandă roșie (stâlp indicator). De la Cabana Suru până aici, am parcurs cca 2 ore.

Odată ajunși în șa, vom avea frumoase perspective asupra văilor înconjurătoare dintre care Căldarea Găvanu ne va capta atenția, iar spre dreapta, Vârful Suru (2283 m)  ne va invita să-l escaladăm, pe o potecă nemarcată și anevoioasă.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Suru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

H. Sebeş Olt - Cabana Suru - Curmătura Surului în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment