Touristik Label - 1207MN06: H. Sebeş Olt - Cabana Suru - Curmătura Surului

Legătura Sebeşu de Sus - Curmătura Surului, pe la Cabana Suru
Traseul 6 Triunghi Roșu face legătura între localitatea Sebeşu de Sus și Curmătura Surului (Curmătura Găvanului) - de sub Vf. Suru, urcând Culmea Moașei pe la Cabana Suru și Monumentul Salvamontiștilor. Iarna, ultimul segment spre creastă este accesibil doar cu echipament specific, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,73km
Durată
4:30-7:00h
Urcare
1790m
Coborâre
80m
Vârf
2085m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din halta CFR din Sebeşu de Sus, mergem pe şosea spre satul Sebeşu de Sus, traversăm satul şi de la ieşirea din satul Sebeşu de Sus, de la pod, urcăm prin poiană spre SE, până la intersecţia cu un drum de tras lemne. Urmăm marcajul şi ajungem în culme. Continuăm pe potecă, în general pe versantul vestic, pe lângă culme, prin pădure. Ajungem într-o zonă de plat, unde intersectăm traseul care urcă de la Izvorul Florii, TA. Apoi, ajungem în poiana unde se află Cabana Suru. Urcăm spre pădure, traversăm un vâlcel scurt şi intrăm într-o altă poiană, traversăm spre sud şi intrăm din nou în pădure, unde urcăm în serpentine până la ieşirea în golul alpin. Din Fruntea Moaşei, la vest de monument, continuăm spre sud în Căldarea Găvanu. Prima parte e o uşoară coborâre pe curbă de nivel, după care se urcă constant pe versantul estic al crestei Moaşa spre Curmătura Surului. Trecem pe lângă rămăşiţele unei stâne aflate în Căldarea Găvanu. Intersectăm traseul de pe creasta principală în Curmătura Surului, marcată cu stâlp indicator.

Etape

Halta Sebeş Olt - Sebeşu de Sus - Culmea Moaşa - Cabana Suru - Fruntea Moaşa - Căldarea Găvanul - Curmătura Surului

Descriere

 

Traseul 6 TR face legătura între localitatea Sebeşu de Sus și Curmătura Surului, de sub Vf. Suru, trecând pe la Cabana Suru și Monumentul Salvamontiștilor. Este un traseu destul de dificil, cu peste 1800 m diferențe de nivel, în cca 7 h de drumeție. Iarna, segmentul Cabana Suru - Curmătura Surului - Vf. Suru poate fi periculos.

De la halta CFR din Sebeşu de Sus, urmăm drumul sătesc paralel cu Valea Moașa Sebeșulu apoi ieșim din sat și trecem râul pe un pod. Aici este locul de debut pentru PR ce urcă pe Valea Moașei (traseul 8). TR ajunge la marginea pădurii, apoi continuăm prin pădure în urcuș ușor, pe Dealul Plăiețu, prin poieni și rariști de pădure, până în Curmătura La Cărarea Florii (1130 m), unde întâlnim TA (traseul 7) ce urcă dinspre Valea Avrigului. Pe parcurs comun (aprox. 1 h), într-un urcuș pronunțat pe Muchia Moașei, trecem de o zonă ușor accidentată și ajungem în poiana unde se află Cabana Suru. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț.

De la Cabana Suru urcăm din nou spre pădure, traversăm un vâlcel scurt, apoi o poiană și continuăm în serpentine până la ieşirea în golul alpin, unde se aflăi Monumentul Salvamontiștilor, ca simbol al operațiunilor de salvare din 18 martie 1980, unde o avalanșă a curmat viața salvatorului. Din Fruntea Moaşei, la V de monument, coborâm, spre S în Căldarea Găvanu, iar apoi vom urca constant în serpentine spre SE până în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), la 2113 m alt.; unde întâlnim poteca de creastă marcată cu BR (stâlp indicator). De la Cabana Suru până aici, am parcurs cca 2 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva din șa asupra văilor înconjurătoare și asupra Vârfului Suru. 

În șa putem avea frumoase perspective asupra văilor înconjurătoare, Căldarea Găvanu ne va capta atenția, iar spre dreapta, Vârful Suru (2283 m), ne va invita să-l escaladăm pe o potecă nemarcată și anevoioasă.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Suru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

H. Sebeş Olt - Cabana Suru - Curmătura Surului în Sibiu, Vâlcea, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră