Touristik Label - 423MN26: Halta CFR Sibiel - Fosta Cabană Fântânele - La Pripoane

Legătura Sibiel - La Pripoane (pe la fosta Cabană Fântânele)
Traseul 26 Cruce Albastră face legătura între Halta Sibiel și traseul secundar de creastă BA (Jina - Guga Mare - Culmea Dușilor) în punctul La Pripoane, aproape de Șipotul Dezertorilor. Un parcurs frumos prin satul Fântânele, prin livezi şi fânaţe cu colibe de vară (cu stâne) și prin pădurea deasă de deasupra fostei Cabane Fântânele.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,60km
Durată
6:00-7:30h
Urcare
1080m
Coborâre
249m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la halta CFR Sibiel pornim pe drumul asfaltat spre Sibiel, după cca. 1 km ajungem la o bifurcare, de aici ne îndreptăm spre satul Fântânele pe prima intrare. Străbatem satul până la limita de sus cca. 2 km. De unde continuăm traseul pe un drum de căruţă ce urcă la început mai accentuat culmea împădurită. Curând ajungem la un izvor de unde urmăm în continuare drumul. La scurtă vreme pădurea se termină şi înclinarea pantei scade. În jur se întind livezile şi fâneţele cu sălaşe şi colibe de vară. Fânaţe pe care pasc numeroase turme de oi. Până la ruinele fostei Cabane Fântânele parcurgem un drum de culme uşor, fără diferenţe mari de nivel. După mai bine de 3 ore de la plecare ajungem la fosta Cabană Fântânele. De aici urmăm cărarea din stânga, care la început este comun cu traseul CA. La cca. 3 km de la cabană o cărare greu vizibilă, în partea dreaptă pătrunde în pădurea destul de deasă cu doborâturi de copaci. În acest loc cele două trasee se despart, traseul nostru urmăreşte cărarea din dreapta. După ce stăbatem porţiunile dificile cu copaci căzuţi şi 2-3 zone mlăştinoase ajungem la locul numit Şipotul Dezertorilor, unde întâlnim traseul BA. Cotim stânga şi după o scurtă coborâre ajungem în locul numit La Pripoane. Traseul este mai uşor şi mai accesibil dacă nu urmăm cărarea din dreapta ce ne desparte de traseul CR, ci continuăm traseul înainte până ajungem într-o poieniţă unde lăsăm în stânga cărarea marcată cu CR şi urmăm o cărare largă în dreapta ce coboară uşor prin pădure până La Pripoane. Porţiune nemarcată, dar uşor accesibilă.

Etape

Halta CFR Sibiel - Sat Fântânele - Fosta Cabană Fântânele - Şipotul Dezertorilor - La Pripoane

Descriere

Traseul 26 CA face legătura între Halta Sibiel și locul La Pripoane, trecând prin satul Fântânele și pe la fosta Cabană Fântânele. Un traseu lung (peste 18 km), în cca. 6 - 7.5 h de drumeție, solicitant, cu urcări care cumulează aprox. 1100 m diferență de nivel. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme - necesită echipament complex de iarnă.

Fântânele este un sătuc înconjurat de culmi montane, renumit pentru livezile sale, muzeul de etnografie și biserica din deal, pe care localnicii au construit-o, pare-se, după ce au văzut în drumul lor cu oile tocmai până în Rusia, bisericile bizantine impozante. Deține o colecție de icoane și picturi exterioare inspirate de bisericile din Moldova (sursa)

Din capătul de sus al satului, un drum de căruță ne conduce la fâneţele dimprejur cu sălaşe şi colibe de vară, bun prilej de a cunoaşte îndeaproape viaţa locuitorilor de la munte și farmecul turmelor de oi. După o urcare mai serioasă, ajungem pe Culmea Cacovei, cu un drum de culme care ne conduce la fosta Cabană Fântânele. 

Aici debutează CR (traseul 25) pe care dacă îl urmăm până într-o poieniță (zona izv. Fântâna Neagră), putem ocoli ultimul segment CA (anevoios, cu copaci căzuţi şi 2-3 zone mlăştinoase) pe o potecă nemarcată spre locul numit La Pripoane. La final întâlnim traseul de creastă BA (traseul 2) care urcă aici din alt sat frumos din Mărginimea Sibiului (localitatea Jina), respectiv pe interfluviul dintre valea Dobra şi Pârâul Negru (culmea Căpitanu-Guga).

Observații

Iarna accesibil cu echipament complex de iarnă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Halta CFR Sibiel - Fosta Cabană Fântânele - La Pripoane în Sibiu, Cindrel este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră