Touristik Label - 1023MN29: Halta CFR Sibiel - Poiana Godia - Fosta Cabană Fântânele

Legătura Sibiel - Fosta Cabana Fântânele (pe la schitul Sibiel)
Traseul 29 Triunghi Albastru face legătura între Halta Sibiel și fosta Cabana Fântânele, trecând pe la Mănăstirea Sibiel. Un parcurs frumos care străbate satul turistic Sibiel până La Mănăstire, de unde urcă serpentinele drumului forestier Sibielaş către casele de vară din Poiana Godia și ținem culmea largă până la fosta cabană Fântânele.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
13,60km
Durată
4:45-5:30h
Urcare
964m
Coborâre
193m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la halta CFR Sibiel urmăm drumul asfaltat spre Sibiel. Traversăm satul Sibiel, de la marginea satului urmăm drumul care, de asemenea, este asfaltat de-alungul pârâului Sibiel (drum de acces spre Crinţ). După circa 4 km de la marginea satului ajungem la Mănăstirea Sibiel. De aici urmăm drumul forestier din stânga ce trece pe lângă mănăstire şi urcă în serpentine pe valea pârâului Sibielaş. La început valea fiind adâncă, dar mai sus ajunge la nivelul drumului. După aproximativ o oră jumate de la mănăstire ajungem în Poiana Godia. Aici intersectăm traseul PA, urmând acest marcaj după scurt timp ajungem la fosta cabană Fântânele. Traseul iniţial urmărea cursul de apă a văii Sibielaş ocolind Poiana Godia dar în prezent este greu accesibil. Nerecomandat.

Etape

Halta CFR Sibiel - Sat Sibiel - La Mănăstire - Poiana Godia - Fosta Cabană Fântânele

Descriere

Traseul 29 TA face legătura între Halta Sibiel și fosta Cabana Fântânele, trecând pe la Mănăstirea Sibiel și Poiana Godia. Un parcurs destul de solicitant, în aprox. 4.5 - 5.5 h de drumeție, cu urcări care cumulează peste 900 m diferență de nivel, accesibil MTB.

Sibiel este un sat de munte cu tradiţie îndelungată în agroturism, plasat din timpuri străvechi pe drumul transhumanței. Zona pastorală Mărginimea Sibiului, a fost recent încununată (2015) cu distincția de „Destinație Europeană de Excelență pentru Turism și Gastronomie”. Înconjurat de culmi împădurite, este renumit pentru Muzeul de icoane pe sticlă, biserica Sf. Treime și pentru cetatea de piatră ascunsă în desişul pădurii - cu legende despre un tunel misterios (Cetatea Salgo). Localitatea este un loc de întâlnire cu bucătăria variată și livezile cu soiuri de meri și peri (pomicultura tradițională) (sursa)

După ce ieșim din sat, continuăm pe drumul de acces spre Crinţ, de-a lungul pârâului Sibiel, cca 4 km, până la schitul Sibiel, o fostă mănăstire de călugări ce are în incintă o veche biserică de piatră despre care se crede că ar data de la începutul sec. XVIII (sursa). Lângă schit facem stânga și urcăm în serpentine un drum forestier pe valea pârâului Sibielaş, drum care ne conduce în cca. 1.5 h în Poiana Godia, cu numeroase case de vară. 

Aici întâlnim varianta PA (traseul 27) - care a urcat pe sub ruinele cetăţii Salgo de pe Vârful Cetăţii și continuăm până la fosta cabană Fântânele. Poteca veche urma cursul de apă al văii Sibielaş, actualmente greu accesibilă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Halta CFR Sibiel - Poiana Godia - Fosta Cabană Fântânele in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră