Hotel Pestera- vf Omu - saua Doamnele - Vf Batrana

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
11,90km
Durată
3:45-4:45h
Urcare
920m
Coborâre
330m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Hotel Pestera mergem pe marcaj banda albastra pe valea Obârșiei, pe lângă Cascada Obârșia, depășim pragul glaciar al acesteia și continuăm până în fundul căldării glaciare superioare a Văii Obârşiei, în dreptul nivelului de jos al Mecetului Turcesc. Urcăm în serpentine strânse până în Şaua Cerbului (Obârşiei) și pe drumul de mașină ajungem la Cabana Omu (2507 m). De aici traseul nr. 54 Banda Roșie străbate o parte însemnată din ramura estică a crestei Bucegiului într-o coborâre treptată și domoală pe alocuri, de la Vărful Omu până la Șaua Strunga și mai departe pe versantul stâng al Văii Coteanu (sub muntele Colți) până la Cabana Padina.

Este un traseu ce necesită pregătire fizică, de nivel mediu, pune probleme de orientare pe timp nefavorabil și nu există surse de apă, dar cu toate acestea, oferă “o bucată’ spectaculoasă din sălbăticia şi frumuseţea acestor munţi. Poteca pornește de la 2500 de metri și coboară până în Valea Ialomiței la 1500 de metri, oferind numeroase puncte de belvedere.

De la Cabana Omu (2507m), ocolim prin vest Vârful Bucura Dumbravă şi coborâm pe sub Vârful Găvanele până sub zona stâncoasă. Coborâm pe curbă de nivel descendentă pe versantul sudic al Vârfului Găvanele, trecem pe sub calcarele albe din zonă şi pe deasupra Mecetului Turcesc şi ajungem în şaua estică a Vârfului Doamnele. Urcăm pe curbă de nivel ascendentă circa 15 minute, până sub Vârful Doamnele (2402 m). Coborâm uşor în serpentine până în Şaua Doamnele, continuăm spre Vârful Guţanu (2246 m) acoperit de jnepeni și ieșim în Şaua Bătrâna (refugiu montan). Din Şaua Bătrâna coborâm pe partea estică a Vârfului Bătrâna (2181 m).

Etape

Hotel Peştera - Valea Obârşiei - Cabana Omu - Muntele Doamnele - Refugiul Batrana

Descriere

Se urcă spre superba vale a Obârșiei Ialomiței, pe lângă Pensiunea Valea Cocorei, într-un platou foarte larg unde sunt multe stâne. Valea Obârșiei este o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară și una superioară, despărțite una de alta printr-un prag, loc în care s-a format cascada. Din acest loc izvorăște râul Ialomița. Apele Ialomiței formează în această porțiune superioară a văii Cascada Obârșiei, cea mai înaltă cascadă din Carpații Meridionali și a doua de pe suprafața României în ceea ce privește înălţimea căderii de apă, de peste 100 de metri. Cascada este străjuită în stânga de Munții Obârșia şi în dreapta de Culmea Doamnele. 

Se continuă cu o urcare susținută pe coastă prin pasaje de stâncă și grohotiș și mai departe pe sub Mecetul Turcesc, o stânca imensă de calcar cu pereți albi, aproape verticali. Lăsăm în urmă o panoramă superbă asupra Văii Obârșiei, ținem drumul de maşină, pe sub Vârful Găvanele şi Vârful Bucura Dumbravă, prin zona superioară a Văii Cerbului şi în 30-45 de minute ajungem la Cabana Omu (2507 m).

Banda Roșie străbate o parte însemnată din ramura estică a crestei Bucegiului într-o coborâre treptată și domoală pe alocuri, de la Vărful Omu până la Șaua Strunga și mai departe pe versantul stâng al Văii Coteanu (sub muntele Colți) până la Cabana Padina.

Este un traseu ce necesită pregătire fizică, de nivel mediu, pune probleme de orientare pe timp nefavorabil și nu există surse de apă, dar cu toate acestea, ea oferă “o bucată’ spectaculoasă din sălbăticia şi frumuseţea acestor munţi. Poteca pornește de la 2500 de metri și coboară până în Valea Ialomiței la 1500 de metri, oferind numeroase puncte de belvedere.

De la Cabana Vf. Omu (2 507 m) se urmărește marcajul comun cu cel de coborâre spre Peștera (BA) și Babele (BG), ocolind prin vest Vârful Bucura Dumbravă și apoi se trece pe sub Vârful Găvanele pe deasupra căldării superioare a Văii Cerbului care se deschide în stânga noastră. Se continuă pe o potecă acoperită cu pietriş de calcare, de-a coasta, la început aproape orizontală, apoi în coborâş abrupt, pe sub Creasta Doamnelor, trecând pe deasupra imensului bloc de calcare Mecetul Turcesc și se lasă în stânga căldarea superioară a Văii Obârşia Ialomiţei. 

Curând ajungem în șaua estică a Culmii Doamnele (1,5 h de la Vf. Omu) imediat la sud de Vf. Doamnele (2401 m). De aici se poate admira Valea Gaura străjuită de Muntele Doamnele pe partea stângă, de Vârful Omu în extrema estică şi de Muntele Scara şi Gaura pe partea dreaptă. 

Continuăm pe spinarea acestui munte în urcuş uşor, apoi în coborâş, în serpentine până în Şaua Doamnele, unde întâlnim traseul 44 PG, ce duce la Hotel Peștera. Din acest punct, trecând pe Muntele Bătrâna, drumul continuă printre pâlcuri de jnepeni, spre Vârful Guţanu. După Vârful Guţanu ieşim în Şaua Bătrâna unde întâlnim traseul 28 (triunghi roşu) și coborâm pe partea estică a Vârfului Bătrâna (2181 m). 

În condiții de vizibilitate propice, se poate alege urcarea spre Vf.  Bătrâna, de unde se observă: spre N, Muntele Gaura cu Vf. Lancia (2 275 m) şi spre dreapta Podul Spintecăturilor; spre NNE platoul Vârfului Scara (2421 m) şi Vf. Padina Crucii; spre NE, Vf. Omu, la dreapta Vf. Bucura (aparent mai înalt decât Vf. Omu) şi Vf. Găvanele (2472 m); spre ENE, Culmea Doamnelor, în fund Vf. Colţii Obârşiei (2 488 m) şi la dreapta Vf. Obârşia; spre S, creasta Strungile Mari; spre SSV, Mt. Leaota; spre V, în fund masivul Iezer-Păpuşa; între SV şi V în fund, Munţii Rucărului; între V şi NV jos, Pasul Bran iar în fund, masivul Piatra Craiului; spre VNV în vale, comuna Moieciu de Sus.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Hotel Pestera- vf Omu - saua Doamnele - Vf Batrana în Braşov, Dâmboviţa, Braşov Ciclist este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră