Touristik Label - 107MN28: L. Bâlea - Curmătura Bâlei - creasta principală

Legătura Lacul Bâlea - Creasta principală, prin Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei)
Traseul 28 Bandă Albastră este traseul de legătură între Bâlea Lac și creasta principală (muntele Paltinu), ieșind între Vf. Paltinu şi Vf. Turnul Paltinului. Este un traseu des folosit de turiști pentru a avea o imagine panoramică asupra lacului. Traseul ocolește căldarea lacului Bâlea pe versantul NV al Vf. Iezerul Caprei, apoi trece pe deasupra tunelului Transfăgărășan și urcă în serpentine largi până în căldarea superioară a Paltinului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
1,84km
Durată
1:00-1:30h
Urcare
460m
Coborâre
150m
Vârf
2337m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, urcăm uşor spre SE, lăsând traseul care urcă spre Şaua Capra în stânga noastră. Urcăm pe sub un prag stâncos unde se află amplasat monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977. Urcăm pe curbă de nivel ascendentă, pe direcţia V-SV, până ajungem sub pragul stâncos al crestei Bâlea. De aici, facem o traversare aproape orizontală spre vest până ajungem câţiva metri mai sus de Curmătura Bâlei. De aici, urcăm în serpentine largi pe direcţia SV, ocolind pe la vest Vf. Paltinu, până ajungem în căldarea superioară a Paltinului, între Vf. Paltinu şi Vf. Turnul Paltinului, unde intersectăm traseul de creastă.

Etape

Lacul Bâlea - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) - creasta principală

Descriere

Traseul 28 BA permite accesul în căldarea superioară a Paltinului pornind de lângă Cabana Bâlea Lac. Este un traseu relativ lesne de parcurs, cu aprox. 600 m diferențe de nivel, în cca 1 -1.5 h de drumeție. Suntem răsplătiți cu perspectiva minunată asupra lacului glaciar Bâlea și a vârfurilor din creasta principală.

Pornim din capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, urcăm uşor spre SE și lăsăm TA care urcă spre Şaua Capra în stânga noastră (traseul 34). Depășim monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977, apoi pe curbă de nivel ascendentă, pe direcţia V-SV, ajungem sub pragul stâncos al crestei Bâlea. 

Trecem pe deasupra tunelului prin care Transfăgărășanul străpunge munții spre Curtea de Argeș, ajungem aproape de Curmătura Bâlei și începem urcușul mai pieptiș pe versantul N al Paltinului, în serpentine largi, pe direcţia SV, ocolind pe la vest Vârful Paltinu. Cu puțin înainte de șaua Paltinului, panta se mai domolește și ajungem în căldarea superioară a Paltinului, între Vârful Paltinu şi Vârful Turnul Paltinului.

De aici avem opțiunea de a continua spre Lacul Călțun și mai departe spre Negoiu, fie pe segmentul de creastă principală BR (traseul 1B) fie putem coborî abrupt Muntele Paltinu spre Valea Călțunului pe poteca PA (traseul 27), apoi pe CA (traseul 25) care ne conduce la Refugiul și Lacul Călțun, o variantă mai puțin periculoasă pe timp nefavorabil. Imaginea celor două lacuri glaciare Bâlea și Călțun, ne răsplătesc efortul și stârnesc admirația.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Bâlea - Curmătura Bâlei - creasta principală in Sibiu, Argeş, Făgăraş is an uşor/mediu drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră