Touristik Label - 10 L. Bâlea - Şaua Capra

Legătura Bâlea Lac - Şaua Capra (creasta principală)
Traseul nr. 34 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Bâlea Lac și creasta principală a Făgărașului, urcând pieptiş până în Şaua Caprei, de unde se poate coborî la lac. În primă fază, traseul spre stânga (N) faţă de pragul stâncos unde se află amplasat monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977, apoi trece peste grohotișurile munților Văiuga și Iezerul Caprei într-un urcuș obositor pe poteca în serpentine. La capătul lui, vom ajunge în Şaua Caprei, la 2315 m altitudine. Este un traseu destul de solicitant, într-o ascensiune cu 300 de m diferență de nivel, în aprox. 1 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Lacului Bâlea și asupra crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
0,70km
Durată
~0:45h
Urcare
300m
Coborâre
20m
Vârf
2311m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, urcăm spre stânga (N) faţă de pragul stâncos unde se află amplasat monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977. Ajunşi deasupra pragului, continuăm drept în sus, urcând pieptiş pe poteca în serpentine până când ajungem în Şaua Caprei.

Etape

Lacul Bâlea - Şaua Capra

Descriere

Traseul nr. 34 TA este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pieptiş în serpentine până în Şaua Caprei. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. Din anul 2006, în fiecare iarnă, pe malul lacului înghețat, se ridică hotelul de gheață, unicat pentru această parte a Europei. Aici se află și Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Pornind din capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, vom urca spre stânga (N) față de pragul stâncos unde se află amplasat monumentul celor dispăruți în avalanșa din 1977, și ne vom angaja într-un urcuș pieptiș peste grohotișurile munților Văiuga și Iezerul Capre pe poteca în serpentine care ne conduc în Şaua Caprei, la 2315 m.

De aici se poate continua spre Vârful Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) pe traseul de creastă Bandă Roșie sau se poate aborda Vârful Vânătoarea Lui Buteanu (2507 m), aflat în apropiere, pe traseul Cruce Albastră (traseul 35). Muchia Buteanu ne conduce spre Transfăgărășan, pe marcajul Bandă Albastră (traseul 39) sau la Păstrăvăria Albota (traseul 36).

Dacă vom coborî în căldarea de sub șa, vom ajunge la frumosul Lac Capra și la lacul Căprița, situate la altitudinea de 2230 m, cel din urmă fiind alimentat de un pârâu de 8 m, care transportă apele lacului Capra în Căprița. În apropierea lacului vom găsi și un monument ridicat în amintirea a 4 alpiniști prinși de o avalanșă, pe drumul lor către creasta Arpășelului în anul 1963. Pe malul lacului se poate campa, fiind bază de pornire spre Vârful Vânătarea lui Buteanu sau a vârfurilor din creastă de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) îndrăgite de alpiniști.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

L. Bâlea - Şaua Capra în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră