Touristik Label - 407MN25: L. Capra - Refugiul Bâlea - Tunel - Refugiul Călţun

Legătura Lacul Capra - refugiul Călțun, pe Culmea Pisica
Traseul 25 Cruce Albastră este traseul de legătură între Lacul Capra și Refugiul Salvamont Lacul Călţun, un traseu la mare înălțime, care evită segmentul de creastă Bâlea Lac-Muntele Paltinu. Poteca coboară abrupt (pe alocuri expus) la Cabana Salvamont Cota 2000, ajunge la intrarea în Tunelul Transfăgărașan, face stânga și continuă pe sub Vf. Lăiţel.până la Valea Călţunului și căldarea Lacului Călțun, loc frumos de corturi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,19km
Durată
~3:30h
Urcare
720m
Coborâre
820m
Vârf
2312m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din capătul dinspre est al Lacului Capra, coborâm uşor spre vest şi traversăm pe curbă de nivel piciorul care coboară de pe Vf. Iezeru Caprei, contiunăm pe versantul sudic al vârfului, pe curbă de nivel, până când ajungem deasupra unei căldăruşe suspendate în care coborâm. Continuăm coborârea pe marginea estică a văii, din ce în ce mai abrupt, printr-o zonă expusă şi dificilă mai ales în caz de condiţii meteo nefavorabile. Coborâm în zig zag-uri, urmează apoi o traversare spre est şi curând ajungem la Cabana Salvamont Cota 2000. Ne întoarcem pe Transfăgărăşan, pe sub copertine, până la intrarea în tunel. Aici o luăm spre stânga, SV şi intrăm pe poteca ce merge pe curbă de nivel, uşor ascendent, traversăm mai multe vâlcele şi urcăm uşor până când ajungem în culmea Pisica. De aici, intrăm pe versantul vestic al culmii, de unde coborâm până în Valea Paltinului, continuăm pe vale traversând-o şi apoi pe curbă de nivel pe versantul SE al crestei principale, pe sub Vf. Lăiţel. Traversăm piciorul care coboară de pe vârf prin jnepeniş şi intrăm pe Valea Călţunului. Coborâm în firul văii şi apoi urcăm direct pe firul văii până ajungem la căldarea în care este Refugiul Salvamont de la Lacul Călţun. De aici, putem continua spre vest pe BR, către Vf. Negoiu, sau către est, spre Bâlea Lac.

Etape

Lacul Capra - Cabana Salvamont Cota 2000 - Refugiul Bâlea - Tunel - Culmea Pisica - Valea Paltinu - Valea Călţun - Refugiul Călţun

Descriere

Traseul 25 CA face legătura între Lacul Capra și Refugiul Salvamont Lacul Călţun, ca alternativă a traseului de creastă peste Muntele Paltinu. Este un traseu mediu / dificil, cu aprox. 1500 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 h de drumeție, la mare înălțime. Necesită atenție sporită în câteva zone expuse cu stânci și vâlcele.

Pornim din capătul E al Lacului Capra, traversăm piciorul vf. Iezeru Caprei, ajungem într-o căldare suspendată, apoi ne angajăm într-o coborâre dificilă, printr-o zonă expusă (mai ales în caz de condiții meteo nefavorabile) spre Cabana Salvamont Cota 2000. Un sector de serpentine ne conduce la Transfăgărășan, trecem pe sub copertine până la intrarea în tunel, apoi cotim spre stânga.

De aici poteca merge pe curbă de nivel, uşor ascendent, traversând mai multe vâlcele, ajunge în culmea Pisica, trece pe versantul ei vestic și coboară până în Valea Paltinului. În Căldarea Paltinului vom traversa Izvorul Paltinului și întâlnim PA (traseul 27) - care face legătura Piscul Negru - Șaua Paltinului. Depășim un sector de jnepeni, ienuperi și pârâuri, în V Căldării Mari a Paltinului, continuăm pe versantul sudic al Muntelui Lăițel și apoi intrăm pe Valea Călţunului. Urmăm Firul văii și urcăm la căldarea în care este Refugiul Salvamont de la Lacul Călţun, un loc recomandat de campare. Lacul Călțun este un frumos lac glaciar, situat la altitudinea de 2135 m, la poalele vârful Cornul Călțunului (2511 m). 

De aici putem urma marcajul de creastă BR (traseul 1B), fie spre vârful Negoiu (cu ocolirea sectorului periculos Strunga Dracului pe BG), fie către E, spre Bâlea Lac, traversând creasta Muntelui Paltinu, peste vârfurile Lăițel, Laița și Paltinu, încheind astfel un circuit.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Capra - Refugiul Bâlea - Tunel - Refugiul Călţun în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră