Touristik Label - 415MN27: Lunca Bradului (DN15)-Şaua Negoiu

Legătura Lunca Bradului - Şaua Negoiu (între Negoiul Unguresc și Reţiţiş)
Traseul 27 Cruce Albastră este unul din traseele principale de acces în creasta Călimanilor dinspre Valea Mureşului, ruta de acces cea mai rapidă spre vârfurile Pietrosu şi Reţiţiş. Pornim din localitatea Lunca Bradului și urmăm drumul forestier bine întreţinut Valea Ilvei până la Gura Tihului. Cu o mașină de teren se poate ajunge chiar până la Gura Negoiu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
23,00km
Durată
8:00-9:00h
Urcare
1317m
Coborâre
211m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu principal de acces în creasta Călimanilor, şi din cauza faptului că o mare parte din el se poate parcurge cu maşina, iar o parte şi mai mare, adică aprox. 17 km din totalul de 24 km se pot parcurge cu maşină de teren, mai exact până la Gura Negoiu. Plecarea este de pe DN 15, din localitatea Lunca Bradului, de la aprox. 560 m altitudine. Se urcă uşor pe drumul forestier foarte bine întreţinut, pe Valea Ilva Mare. Aprox. la km 5 se întâlneşte un panou cu informaţii turistice, iar înspre dreapta, pe Valea Ilişoara se desprinde traseul 29 (CR) care merge către Şaua Nicovală. Traseul continuă uşor spre stânga, pe Valea Ilva Mare, iar după încă aprox. 7,5 km intersectează pe partea stângă un drum forestier cu marcajul PA (traseul 28), care urcă spre Vf. Tihu. Se mai parcurg 5 km pe Valea Ilva Mare până ce se ajunge, în jurul km 17, la intersecţia dintre Valea Negoiul şi Valea Pietrosul unde se găseşte o poiană, cu un canton părăsit, loc de popas şi de campare. De aici traseul continuă pe Valea Negoiu, din ce în ce mai abrupt, iar drumul forestier pierde foarte mult din calitate. Există zone în care drumul este surpat, şi mai multe locuri unde trebuie trecut / sărit pârâul. În ultimii 3-4 km, traseul urcă foarte abrupt prin pădure, iar apoi iese într-o poiană, sub Vf. Negoiul Unguresc. Cu câteva sute de metri înainte de a ajunge în şa, se intâlneşte un izvor cu apă potabilă. În Şaua Negoiu există un loc de popas cu masă şi bancuţă, unde se poate campa cu cortul (1-2 corturi). Tot aici se intersectează traseul de creastă principal 01 (BR) şi traseul 43 (PR). Ascensiunea de aici şi până pe Vf. Negoiul Unguresc (pe marcaj BR) e destul de dificilă şi mai durează 45-60 minute, iar până pe Vf. Pietrosul Călimani, cel mai înalt vârf din Călimani, încă 20-30 minute.

Etape

Lunca Bradului (DN15)-Valea Ilva-Gura Negoiu-Valea Negoiul-Şaua Negoiu

Descriere

Traseul CA este un traseu de vale ce poate fi parcurs în aprox 3 h (Șaua Negoiu) spre zona înaltă a Călimanilor (vârfurile Pietrosu şi Reţiţiş), pornind din localitatea Lunca Bradului și urmând Valea Ilvei cu o mașină de teren. La pas, este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a ascensiunilor de peste 1300 m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Din localitatea Lunca Bradului, urmăm şoseaua ce duce spre Topliţa prin defileul Mureşului, apoi intrăm pe drumul forestier foarte bine întreţinut, pe Valea Ilvei. După aprox 5 km, lăsăm în dreapta varianta CR către Şaua Nicovală (traseul 29) și continuăm pe Valea Ilva Mare, întâlnind după aprox. 7,5 km, varianta PA spre Vf. Tihu (traseul 28). La capătul drumului forestier (cca. 17 km), la intersecţia dintre Valea Negoiul şi Valea Pietrosul (Gura Negoiu), găsim un loc de popas şi de campare. 

Lăsăm în stânga piciorul Pietrosului cu pereţi prăpăstioși și continuăm pe Valea Negoiu, din ce în ce mai abrupt. Drumul se strică, fiind surpat pe alocuri. Ultimul segment urcă foarte abrupt prin pădure, iar apoi iese într-o poiană largă, sub Șaua Negoiu. unde există un refugiu nou și loc de popas (1-2 corturi) cu masă şi băncuță. 

Din traseul de creastă BR (traseul 1) se poate aborda fie urcarea pe Vf. Negoiul Unguresc (1 h), pe grohotișul acestuia și mai departe până pe Vf. Pietrosul Călimani (+30 min), fie urcăm spre Vf. Reţiţiş (2021 m) unde se găsește Staţia Meteo şi Cabana Roza Vânturilor (posibilitate de cazare / campare).

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lunca Bradului (DN15)-Şaua Negoiu în Suceava, Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Fosnet

Am profitat de zilele frumoase ale lunii octombrie si am planificat o drumetie pe varful Pietrosul, traseul prin Lunca Bradului, valea Ilvei, saua Negoiu.

 

Am constatat ca s-a montat  recent (de aproximativ 3 saptamani) o bariera noua pe drumul forestier Ilva ( la intersectia cu traseul ce duce inspre varful Tihu). Fiindca barierea era inchisa, am lasat masinile in acel punct si am continuat traseul pe jos (aproximativ 4.5-5 km pana la cabana forestiera unde in mod normal se lasau masinile).

 

O tura frumoasa, dificila prin prisma distantei parcurse, dar fara dificultati "tehnice".

 

Ca un amanunt ce nu apare pe harta, in poiana de langa Saua Negoiu a fost montat anul acesta un refugiu montan. 

 

P.S: deci a fost o vara foarte secetoasa izvorul de langa Saua Negoiu (bine marcat pe traseu)  ne-a astamparat setea cu o apa rece 

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Octombrie 20, 2019
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului iepu09

Momentan se poate ajunge cu masina pana la km 17, asa cum e trecut in ghid. Bariera de la confluenta cu drumul spre varful Tihu este momentan offline (a fost probabil bruscata serios), deci se pot salva lejer 10 km dus intors, traseul catre Pietrosul devening fezabil intr-o zi. 

Pe creasta apare inca intre Pietrosul si Negoiul Unguresc indicatorul cu triunghi albastru care ar trebui sa coboare fix la locul in care se lasa masinile. Este orientat prost in orice caz, iar poteca respectiva nu am gasit-o in teren, pe unele harti apare desenata, dar in teren e imposibil de identificat. Ar fi fost mai interesant un circuit, insa datorita problemelor de orientare am coborat pe acelasi traseu.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 22, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră