Touristik Label - 811MN18: Moara de Pădure (La Poruţ) - Cetatea Lita - Moara de Pădure (La DJ 107N)

Traseul de vizitare Cetatea Lita (Liteni)
Traseul 18 Punct Galben este traseul de vizitare a ruinelor Cetăţii Lita, cu plecare și întoarcere în localitatea Moara de Pădure. Ruinele cetății Liteni / Lita sunt printre cele mai pitorești ruine medievale din Transilvania.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,06km
Durată
~2:30h
Urcare
280m
Coborâre
280m
Vârf
780m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de vizitare a ruinelor Cetăţii Lita, cu plecare și întoarcere în localitatea Moara de Pădure. Traseul pornește din Moara de Pădure, din locul numit La Poruţ, din dreptul unui stâlp de curent pe care se află marcajele. Tot în acest loc se află și capetele pentru traseele cu numerele 16 și 17. Pentru o porţiune, până în apropiere de ruinele cetăţii Lita, cele trei trasee au un segment comun. Urcăm pe un drum de pământ perpendicular pe drumul asfaltat, pe lângă un gard și după 100 m traseul este blocat de un alt gard. Trecem gardul și continuăm pe drumeag, iar în dreptul unei case traversăm pârâul și ieșim într-o fâneaţă. Urcăm până în pădure, după care poteca noastră urcă în serpentine scurte pe malul stâng al pârâului Carpenilor. Ieșim într-o șa mică unde se desprind traseele cu numerele 16, marcat cu cruce roșie și 17, marcat cu triunghi roșu. Câteva marcaje punct galben ne conduc pe o potecă strâmtă și abruptă, până la ruinele cetăţii Lita. Revenim la traseu și continuăm înainte, pe curba de nivel, pe o direcţie estică. După circa 300 m ajungem la un izvor și adăpătoare, unde traseul cotește 90 grade la dreapta, spre sud, pe un drum înierbat, ce urcă lin pe sub culmea ce desparte Valea Ierii de bazinul Hășdatelor. Trecem de mai multe formaţiuni stâncoase de unde avem puncte de belvedere asupra Văii Ieri și a Munţilor Trascău. După circa o oră de la izvor, ajungem într-o zonă în care poteca străbate un versant cu lapiezuri de calcar. Suntem deasupra unui abrupt pe care îl abordăm prin stânga. După ce îl depășim schimbăm direcţia spre dreapta (sud-sud-vest). La baza abruptului schimbăm din nou direcţia la stânga (sud-sud-est). Căutăm cu atenţie marcajele cu punct galben care sunt vopsite pe pietre pe jos sau pe bolovanii mai mari. Ajungem într-o șa mică unde se conturează un drumeag direct în jos. Îl urmăm până la captarea de apă unde intersectează un alt drum ce vine din stânga. Îl urmăm pe acesta la dreapta, coborând până la niște case printre care trecem și ajungem la drumul asfaltat de pe valea Ierii. Ultimul semn de marcaj îl vedem pe un stâlp de curent, pe marginea drumului. În apropiere, în aval, se află staţia de autobuz și tabăra Camps4U, de cealaltă parte a văii, peste un pod.

Etape

Moara de Pădure (La Poruţ) - Cetatea Lita - Moara de Pădure (La DJ 107N)

Descriere

 

Traseul 18 PG face legătura între Moara de Pădure și ruinele Cetăţii Lita, amplasată într-un cadru natural foarte pitoresc. Este un traseu relativ ușor, în aprox. 2.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim din locul numit La Poruţ, la confluenţa Văii Ierii cu V.Huzii, alături de marcajele CR (traseul 16) - spre Muntele Rece și TR (traseul 17) - legătura cu localitatea Liteni. Urcăm pe un drum de pământ și ieșim într-o fâneaţă, apoi în serpentine scurte pe malul stâng al pârâului Carpenilor până într-o mică şa situată deasupra pintenului stâncos pe care se află ruinele Cetăţii Lita. Cocoţate pe o stâncă, ruinele cetății Liteni / Lita sunt printre cele mai pitorești ruine medievale din Ardeal, cu un trecut foarte zbuciumat. Merită să facem o tură în jurul cetăţii, pe o potecă firavă ce se strecoară pe sub pereții monumentul istoric șubrezit de vreme. 

După ce revenim în șa, continuăm pe curba de nivel, până la un izvor și adăpătoare, unde traseul cotește 90 grade la dreapta, spre sud, pe un drum înierbat, ce urcă lin pe sub culmea ce desparte Valea Ierii de bazinul Hășdatelor. Trecem de mai multe formaţiuni stâncoase de unde se deschid priveliști frumoase spre Valea Ierii și Munții Trascău și ajungem la un drumeag care ne conduce la drumul asfaltat de pe valea Ierii în apropiere de staţia de autobuz și tabăra Moara de Pădure.

Observații

Pe anumite segmente între Moara de Pădure (La Poruţ) și Cetatea Lita, marcajele PG sunt greu vizibile pe stâncile de calcar. Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Moara de Pădure (La Poruţ) - Cetatea Lita - Moara de Pădure (La DJ 107N) în Cluj, Gilău-Muntele Mare este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră