Touristik Label - 6 Moieciu de Sus - Şaua Strunga - Cabana Padina

Traseul nr. 29 Cruce Roșie este un traseu mediu / dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca străbate şoseaua care merge circa 4 km pe Valea Bângăleasa, apoi urcă pe firul slab al Grohotişului și mai departe pe Valea Seacă a Prăvalelor până sub abruptul vestic al Bucegilor cu Strungile Mari și Strungile Mici, și ajunge în Șaua Strunga, de unde coboară pe sub Muntele Colţi la Cabana Padina (1509 m).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
13,20km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1140m
Coborâre
480m
Vârf
1910m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul Moieciului de Sus urmăm şoseaua care merge circa 4 km pe Valea Bângăleasa, trecem bariera ce opreşte accesul auto şi după circa 1 km de drum forestier lăsăm în stânga traseul 28 (triunghi roşu). Continuăm circa 1 kilometru şi lăsăm în dreapta traseul 52 (triunghi roşu) ce urcă spre Vârful Bucşa (1846 m). Noi continuăm pe Valea Grohotişului, la început pe drum forestier şi apoi pe potecă. După circa două ore de la plecare trecem apa Grohotişului pe dreapta şi urcăm printr-o poiană lungă, în care găsim un foişor şi un adăpost în caz de vreme rea. În capătul de sus al poienii traversăm iarăşi firul slab al Grohotişului şi începem să urcăm pe Valea Seacă a Prăvalelor. Pentru prima dată vedem abruptul vestic al Bucegilor. Marcajele ne conduc pe versantul stâng al văii (drept cum urcăm), prin pădure, până la altitudinea de cca 1650 de metri la baza pajiştilor alpine. Urcăm o pantă înclinată şi bine marcată cu stâlpi şi ajungem la cota 1700 unde întâlnim traseul 27 (bandă roşie). Facem dreapta şi în 10 minute găsim singurul izvor din zonă cu ţeavă de plastic (nu curge în perioade secetoase). În 5 minute suntem în Şaua Strunga (1909 m) (legătura cu traseele 30 şi 54) şi două minute mai jos spre est găsim Refugiul Strunga. Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (Muntele Colţi) în coborâre, urmăm stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF care ne scoate pe lângă Stâna Strunga, la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Moieciu de Sus (950 m) - Valea Prăvalele - Şaua Strunga (1909 m) - Cabana Padina (1509 m).

Descriere

Moieciu de Sus, aflat un pic mai departe de obiectivele turistice ale zonei, se bucură de o liniște și un pitoresc departe de egalat. Aerul curat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor.
Traseul 29 CR este unul mai puțin solicitant decât precedentul și cu o urcare mai lină, dar odată ajuns pe Valea Grohotişului, după ce părăsești drumul auto (și apoi forestier) din Moieciu de Sus și ți se deschide în față abruptul vestic al Bucegilor cu Strungile Mari (2089 m) și Strungile Mici (1988 m), o gaură rotunjită în formă de U (Șaua Strunga) îți va capta admirația pentru totdeauna.
Marcajele ne conduc pe versantul stâng al văii (drept cum urcăm), prin pădure, până la altitudinea de cca 1650 de metri la baza pajiştilor alpine, apoi urcă pe o pantă bine marcată cu stâlpi și întâlnește Traseul nr. 27 (ce urcă din Șimon) la cota 1700. Ne abatem 5 minute spre singurul izvor din zonă (captat printr-o ţeavă de plastic - nu curge în perioade secetoase! ) și ajungem rapid în Şaua Strunga (1909 m) (legătura cu traseele 30 şi 54). Mai jos, spre est, găsim Refugiul Strunga în caz de nevoie.
Se coboară circa 1½ ore pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (Muntele Colţi) până lângă Stâna Strunga, la Cabana Padina (1509 m), urmând stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF. Padina este un nod turistic important pentru traseele din zonă, un loc de odihnă sau relaxare, unde poți ajunge cu orice mijloc de transport de la pas la rulotă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Moieciu de Sus - Şaua Strunga - Cabana Padina în Bucegi-Leaota, Braşov, Dâmboviţa, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment