Touristik Label - 1007MN53: Nucşoara - Curmătura Maliţei - Vf. Moldoveanu

Legătura Nucșoara - Vârful Moldoveanu, peste M. Scărișoara
Traseul 53 Triunghi Albastru este traseul de legătura între comuna Nucșoara și Vârful Moldoveanu, urcând pe văile Doamnei și Cernatu, apoi peste M. Scărișoara și custura Scărișoara - Galbena - Roșu (segment cu risc de avalanșe pe timp de iarnă). Priveliști spre culmile ce flanchează Valea Cernatului, circul glaciar cu Lacul Galbena și vârfurile semețe Scărișoara, Galbena, Piscul Roșu și Moldoveanu, toate peste 2400 de m.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
46,09km
Durată
13:00-18:00h
Urcare
3330m
Coborâre
1410m
Vârf
2501m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism până în Curmătura Maliţei. De la ieşirea din Nucşoara, mergem pe drumul de exploatare de pe Râul Doamnei până când ajungem la o intersecţie în care se află o troiţă. Continuăm la stânga, pe marcaj TA. Drumul merge pe firul Văii Cernatu aproximativ 20 km. Pe parcurs întâlnim mai multe intersecţii cu alte drumuri forestiere. Ţinem drumul principal şi ne ghidăm după marcaje. Urcăm în serpentine pe ultima porţiune şi urmează o traversare care ne duce până în Curmătura Maliţei. De aici, continuăm pe drum pe lângă o veche cabană, acum părăsită, până ajungem în culme. Părăsim drumul şi continuăm pe potecă pe versantul vestic al Culmii Scărişoara. Ţinem direcţia nord până când ajungem pe Vf. Scărişoara (2489 m). De aici, coborâm scurt şi ajungem într-o zonă de creastă mai accidentată pe care o parcurgem pe versantul estic. Ajungem în Curmătura Modoveanului şi ţinem matematic muchia, trecem de Vf. Roşu şi ajungem pe Vârful Moldoveanu.

Etape

Nucşoara - Râul Doamnei - Curmătura Maliţei - Vf. Moldoveanu

Descriere

 

Traseul 53 TA este un traseu dificil, lung de peste 45 km, adresat celor experimentați, pe ruta Valea Doamnei - Cernatu - Curmătura Maliţei - Muntele Scărișoara - culmea îngustă Scărișoara - Galbena - Vf. Roșu - Vf. Moldoveanu. Este un traseu destul solicitant, cu peste 3000 m de urcări, în cca. 14-18 h. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice în condiții de vizibilitate scăzută. 

De la ieșirea din Nucșoara, un drum accesibil și pentru cicloturism - drumul de exploatare de pe Râul Doamnei, ne conduce la Gura Cernatului - loc marcat de o troiță., trecând de colonia Bahna Rusului. Continuăm pe firul Văii Cernatu aprox. 20 km. La capătul drumului, în apropiere de Muntele Preotesele, traversăm valea și ajungem în Curmătura Maliţei. Aici se desprinde la dreapta poteca de legătură cu Valea Rea - TR (traseul 55).

Din Curmătura Maliţei, TA urmează un drum pastoral la înălțime care trece două vârfuri în jur de 2200 m și ne conduce în Curmatura Furfuescu (2185 m). Acest sector necesită experiență montană, mai ales în condiții de ceață sau vreme nefavorabilă, deoarece marcajele sunt șterse și poteca afectată de oi și tractoare, cu stâlpi de marcaj destul de rari. 

Din Curmatura Furfuescu ne orientăm spre N, urcăm în culme și continuăm pe versantul vestic al Culmii Scărişoara, în diagonală, spre Căldarea cu Izvoare La Potcoavă. Trecem de Lacul Scărișoara (2250 m alt), aflat la obârșia râului Vâlsan și continuăm pe sub creasta muntelui până pe Vârful Scărişoara (2489 m), loc de belvedere asupra culmilor și văilor înconjurătoare. Din vârf coborâm scurt și ajungem într-o zonă de creastă mai accidentată pe care o parcurgem cu atenție sporită, pe versantul estic. 

Între vârfurile Scărișoara și Galbena, întâlnim poteca CR (traseul 50), ce urcă aici peste Muntele Țuica și Picuiata. Spre E ni se deschide priveliștea spre circul glaciar al Văii cu Lacul Galbena din Căldarea superioară a Galbenei, o zonă largă plină de lacuri (traseul 51). În cca. 20 min, ajungem pe Vârful Galbena (2419 m), apoi coborâm abrupt în Curmătura Moldoveanului (Curmătura Galbenă), între Piscul Roșu și Vârful Galbena, unde întâlnim poteca TG (traseul 49) ce urcă de la stânele din Podul Giurgiului, accesibile din Valea buda. Din Curmătura Moldoveanului (2330 m), ținem matematic muchia, urcăm pieptiș pe Vârful (Piscul) Roșu (2440 m) și în cca. 20 min, vom ajunge pe Vârful Moldoveanu. 

Trebuie consemnat că pe timp de iarnă, traseul nu este recomandat întrucât între Vârful Moldoveanu și Vârful Scărișoara se produc avalanșe, iar traversarea crestei alpine se poate face doar cu echipament potrivit, ori pe schi de tură. 

Observații

Marcaj rezonabil. Recomandat până pe Vf. Scărişoara.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Nucşoara - Curmătura Maliţei - Vf. Moldoveanu în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră