07MN53: Nucşoara - Curmătura Maliţei - Vf. Moldoveanu

Traseul nr. 53 Triunghi Albastru este traseul de legătura între comuna Nucșoara și Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din Carpații românești. În primă fază, se urmează drumul pietruit dinspre Nucșoara, pe Valea Doamnei, până la confluența cu Cernatu. De aici se urmează un drum forestier de aproximativ 20 km pe Valea Cernatu, până în apropiere de Curmătura Maliţei pe un traseu accesibil pentru cicloturism. În continuare se urmează drumul pastoral la înălțime care ne conduce în culmea largă a Șeii Furfuescu, unde orientarea e mai dificilă. Din șa poteca urcă pe versantul vestic al Culmii Scărişoara, trece de lac și ajunge pe Vf. Scărişoara (2489 m). De aici urmează o porțiune accidentată ce necesită atenție, însă la capătul ei, vom ajunge pe Culmea Galbena, care oferă perspective deosebite asupra căldării cu Lacul Galbena. Un ultim urcuș susținut peste vârfurile Galbena și Piscul Roșu, ne conduce pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu (2544 m). Este un traseu dificil, cu sectoare unde orientarea se face greoi pe timp nefavorabil, datorită marcajelor șterse, cu o ascensiune de peste 3300 de m diferență de nivel, într-o drumeție de cca. 18 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Rele, a culmilor ce flanchează Valea Cernatului, a circului glaciar cu Lacul Galbena, a Culmii Galbena - Scărișoara și a vârfurilor semețe Scărișoara, Galbena, Piscul Roșu și Moldoveanu, toate peste 2400 de m.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
46,10km
Durată
~18:00h
Urcare
3330m
Coborâre
1410m
Vârf
2501m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism până în Curmătura Maliţei. De la ieşirea din Nucşoara, mergem pe drumul de exploatare de pe Râul Doamnei până când ajungem la o intersecţie în care se află o troiţă. Continuăm la stânga, pe marcaj TA. Drumul merge pe firul Văii Cernatu aproximativ 20 km. Pe parcurs întâlnim mai multe intersecţii cu alte drumuri forestiere. Ţinem drumul principal şi ne ghidăm după marcaje. Urcăm în serpentine pe ultima porţiune şi urmează o traversare care ne duce până în Curmătura Maliţei. De aici, continuăm pe drum pe lângă o veche cabană, acum părăsită, până ajungem în culme. Părăsim drumul şi continuăm pe potecă pe versantul vestic al Culmii Scărişoara. Ţinem direcţia nord până când ajungem pe Vf. Scărişoara (2489 m). De aici, coborâm scurt şi ajungem într-o zonă de creastă mai accidentată pe care o parcurgem pe versantul estic. Ajungem în Curmătura Modoveanului şi ţinem matematic muchia, trecem de Vf. Roşu şi ajungem pe Vârful Moldoveanu.

Etape

Nucşoara - Râul Doamnei - Curmătura Maliţei - Vf. Moldoveanu

Descriere

Traseul nr. 53 TA este un traseu dificil, urmând drumul ce urcă din comuna Nucșoara, pe Valea Râului Doamnei, apoi Cernatu, până sub Muntele Preotesele, de unde se continuă la mare altitudine, pentru cca. 8-9 h, pe Muntele Scărișoara, culmea îngustă Scărișoara - Galbena și ultimul sector de creastă alpină, peste Vârful Roșu și Vârful Moldoveanu. Este un traseu cu marcaj relativ bun, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna pe segmentul Vf. Scărişoara - Vf. Moldoveanu, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la ieșirea din Nucșoara, pe un drum accesibil și pentru cicloturism, vom urma drumul de exploatare de pe Râul Doamnei, depășind colonia muncitorească din Bahma Rusului și Poiana Ursului, și ajungând la Gura Cernatului, la o intersecție în care se află o troiță. Aici vom lua direcția drumului ce merge pe firul Văii Cernatu aproximativ 20 km.

La capătul lui vom ajunge în apropiere de Muntele Preotesele, de unde vom traversa valea și vom ajunge în Curmătura Maliţei, unde se desprinde la dreapta poteca de legătură cu Valea Rea, marcaj Triunghi Roșu (traseul 55). Din șa, vom urma drumul pastoral la înălțime care ne conduce în culmea largă a Curmăturii Furfuescu, trecând două vârfuri în jur de 2200 de m. Aici, orientarea se face mai dificil, fiind nevoie de experiență montană, mai ales în condiții de ceață sau vreme nefavorabilă, marcajele fiind șterse și poteca stricată de oi și tractoare, cu stâlpi de marcaj destul de rari.

Din șa, ne vom orienta spre N, până vom ajunge în culme și vom continua pe potecă pe versantul vestic al Culmii Scărişoara, în diagonală, ajungând în Căldarea cu Izvoare La Potcoavă. Vom trece pe lângă lac și pe sub creasta muntelui vom ține direcţia nord până vom ajunge pe Vârful Scărişoara (2489 m), frumos loc de belvedere asupra culmilor și văilor înconjurătoare.

Din vârf vom coborî scurt și vom ajunge într-o zonă de creastă mai accidentată pe care o parcurgem cu atenție sporită, pe versantul estic. Custura Culmii Scărișoara -Galbena, marchează intersecția cu marcajul Cruce Roșie (traseul 50), ce ajunge aici peste Muntele Țuica și Picuiata. Din loc în loc, vom privi admirativ spre est, către cirul glaciar al Văii cu Lacul Galbena din Căldarea superioară a Galbenei o zonă largă plină de lacuri. În cca. 20 de min vom ajunge pe Vârful Galbena (2419 m), de unde vom coborî abrupt la Curmătura Moldoveanului (Curmătura Galbenă), între Piscul Roșu și Vârful Galbena, unde se desprinde la stânga marcajul triunghi Galben (traseul 49) ce coboară la Podul Giurgiului, nod de trasee turistice spre Valea Buda.

Din Curmătura Moldoveanului, situată la 2330 de m altitudine, vom ține matematic muchia, vom urca pieptiș pe Vârful (Piscul) Roșu (2440 m) și în cca. 20 de min, vom ajunge pe Vârful Moldoveanu. Trebuie consemnat că pe timp de iarnă, traseul nu este recomandat întrucât între Vârful Moldoveanu și Vârful Scărișoara se produc avalanșe, iar traversarea crestei alpine se poate face doar de către turiști experimentați cu echipament potrivit, busolă și schi de tură. 

Observații

Marcaj rezonabil. Recomandat până pe Vf. Scărişoara.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Nucşoara - Curmătura Maliţei - Vf. Moldoveanu în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment