07MN54: Nucşoara - V. Rea - Portiţa Viştei

Traseul nr. 54 Triunghi Roșu este traseul de legătura între comuna Nucșoara și Portiţa Viştei, situată în creasta principală, la 2310 metri altitudine, în apropiere de “trapezul” Viștea - Moldoveanu, fiind poate cel mai folosit traseu de ascensiune spre “acoperișul” României. În primă fază, se urmează drumul forestier ce pornește din Slatina și ajunge la vechiul baraj Balta Pojarnei, de unde se continuă pe Valea Rea, trecând de Gura Bândei și ajungând la Stâna din Valea Rea. De la stână se urmează poteca ce urcă susținut pe Valea Rea, trecând prin Căldarea Văii Rele, cu un peisaj sălbatic copleșitor, unde apele se revarsă în numeroase cascade. Un urcuș pieptiș ne scoate în căldarea glaciară superioară a Văii Rele, unde se trece pe lângă Lacul Iezerul Triunghiular, oglindind vârfurile semețe Viștea Mare și Moldoveanu. Printre stânci și grohotiș, poteca ne conduce în Portița Viștei, în apropiere de Refugiul Salvamont din creasta principală a Făgărașului. Este un traseu dificil, potrivit celor obișnuiți cu ascensiuni susținute pe durata a 3 -3.5 h de drumeție (de la stână). Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva copleșitoare asupra cascadelor Zbuciumatu și Valea Rea, a Căldării cu lacul Iezerul Triunghiular și a vârfurilor semețe Moldoveanu și Viștea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
46,70km
Durată
~18:00h
Urcare
2900m
Coborâre
1180m
Vârf
2297m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Nucşoara, urcăm pe drumul de exploatare de pe Valea Doamnei (marcajul TR se abate către est spre Masivul Iezer) şi ţinem marcajul PA care se pierde pe parcurs. Urcăm fără să ne abatem de la drumul principal, trecem de barajul de la Lacul Văsălatu şi de Gura Văilor, până când ajungem în deschiderea Văii Rele, unde drumul se întrerupe. Urcăm pe drum aproximativ 38 km. La capătul drumului se află nişte stâne. Urcăm pe lângă ele şi continuăm spre N-NV pe marginea estică a văii. Traversăm valea şi urcăm accentuat o frunte care ne scoate în căldarea de sub creasta principală, locul e larg şi comod. Urcăm un alt prag care ne conduce în creasta principală.

Etape

Nucşoara - Râul Doamnei - Valea Rea - Portiţa Viştei

Descriere

Traseul nr. 54 TR este un traseu dificil, urmând drumul ce urcă din comuna Nucșoara, pe Valea Râului Doamnei, apoi Valea Rea, până la Stâna din Valea Rea, de unde se continuă pe poteca ce urmărește firul văii șiruind în cascade, până în căldarea mlăștinoasă a lacului Iezerul Triunghiular. Ultimul urcuș pe grohotișuri duce în creastă, la peste 2300 altitudine. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind din Nucşoara, vom urma drumul de exploatare de pe Valea Râul Doamnei, depășind colonia muncitorească din Bahma Rusului și Poiana Ursului, și ajungând la Gura Cernatului, la o intersecție în care se află o troiță (se desprinde la stânga marcajul Triunghi Albastru spre Curmătura Maliței și mai departe peste Muntele Scărișoara). Continuând fără să ne abatem de la drumul principal, vom trece de barajul de la Lacul Văsălatu şi de Gura Văilor (confluența pârâurilor Valea Rea și Zârnei) și vom ajunge la vechiul baraj Balta Pojarnei. Admirând din loc în loc căderile de apă și poienițele numai bune de campat, vom ajunge la Gura Bândei, de unde se mai face cca. 1 km până se termină drumul.

La capătul drumului, după cca. 38 de km de la plecare, vom întâlni niște stâne, în locul numit La Stâna din Valea Rea și ne vom arunca ochii în față spre Cascada Mare a Văii Rele, care domină peisajul. Cascadele Valea Rea se întind de-a lungul văii ce adună apele de sub vârfurile Moldoveanu și Viștea Mare. Pe cca. 600 m diferență de nivel apa traversează trei trepte glaciare, formând trei cascade mari, dintre care cea din mijloc este mai mare și mai spectaculoasă.

Captivat de imaginea Cascadelor din Valea Rea s-ar putea să ratezi o altă splendoare a locului, Cascada Zbuciumata, aflată la stânga, o cădere de apă de cca. 100 m în trei trepte, înconjurată de o pădure de brad care îi conferă un aer deosebit de pitoresc. Cascada Zbuciumata se poate observa mai de aproape urmând poteca spre Rezervația Lacului Galbena (traseul 51). Cei 38 de km parcurși până aici sunt demult uitați, iar peisajul copleșitor din fața noastră ne dă energie pentru ascensiunea de cca. 800 de m ce urmează.

De la stână urmează un prin sector de potecă cu pământ și vegetație, ca apoi să devină bolovănoasă, traversând firul Văii Rele, pe sub numeroase cascade care ne oferă imagini de neuitat și ajungând sub pereții prăvăliți la Buduri, între Buduru Mare și Buduru Mic. Până în șa vom avea de trecut trei trepte glaciare cu trei cascade spectaculoase (Cascadele Valea Rea) și la o oră de la stână, vom ajunge în căldarea Văii Rele, numită și Găleata Văii Rele, unde peisajul se schimbă brusc. Locul pietrișului este luat de o mlaștină cu lăculețe de mici dimensiuni cu insule de vegetație, ce amintesc de peisajul de deltă. Căldarea Văii Rele este străjuită la stânga de vârfurile semețe Galbena și Vârful Roșu (2440 m), în timp ce la dreapta ne încântă Muchia Văii Rele, iar drept în față, punctul final al traseului, masivele Viștea și Moldoveanu cu unele dintre cele mai înalte vârfuri din țară.

Următoarea urcare duce din căldare în max. 30 de minute la Iezerul Triunghiular, un lac glaciar care și-a primit numele după forma luciului de apă, aflat în căldarea glaciară superioară a Văii Rele, un punct bun de corturi și sursă de apă. Lacul este situat în partea vestică a căldării la altitudinea de 2159 m și este alimentat de izvoare subterane. Locul este larg și comod și poate fi folosit ca popas pentru ultimul urcuș peste un alt prag care ne conduce în creasta principală, în Portița Viștei (2310m), intersecție cu marcajul de creastă (traseul 1) și marcajul Triunghi Roșu (traseul 56) ce urcă pe Valea Viștei cu pornire din orașul Victoria.  În apropiere de șa se află și Refugiul Salvamont Viștea.

Pentru o perspectivă și mai panoramică asupra găleți glaciare a Văii Rele și a Văii Viștea se poate continua ascensiunea pe “trapezul” Viștea - Moldoveanu, marcat cu punct roșu (traseul 52), care ne va conduce pe cel mai înalt vârf din Carpații românești

Observații

Marcaj bun după ieşirea de pe drum.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Nucşoara - V. Rea - Portiţa Viştei în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment