Touristik Label - 1207MN54: Nucşoara - V. Rea - Portiţa Viştei

Legătura Valea Rea - Portiţa Viştei (sub Viștea - Moldoveanu)
Traseul 54 Triunghi Roșu este traseul de legătura între comuna Nucșoara și Portiţa Viştei (2317 m), în creasta principală, în apropiere de “trapezul” Viștea - Moldoveanu, poate cel mai folosit traseu de ascensiune spre “acoperișul” României. De la Stâna din Valea Rea, poteca urcă susținut prin Căldarea Valea Rea, cu cascade, apoi pe lângă Lacul Iezerul Triunghiular. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
46,67km
Durată
13:00-18:00h
Urcare
2900m
Coborâre
1180m
Vârf
2297m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Nucşoara, urcăm pe drumul de exploatare de pe Valea Doamnei (marcajul TR se abate către est spre Masivul Iezer) şi ţinem marcajul PA care se pierde pe parcurs. Urcăm fără să ne abatem de la drumul principal, trecem de barajul de la Lacul Văsălatu şi de Gura Văilor, până când ajungem în deschiderea Văii Rele, unde drumul se întrerupe. Urcăm pe drum aproximativ 38 km. La capătul drumului se află nişte stâne. Urcăm pe lângă ele şi continuăm spre N-NV pe marginea estică a văii. Traversăm valea şi urcăm accentuat o frunte care ne scoate în căldarea de sub creasta principală, locul e larg şi comod. Urcăm un alt prag care ne conduce în creasta principală.

Etape

Nucşoara - Râul Doamnei - Valea Rea - Portiţa Viştei

Descriere

Traseul 54 TR face legătura Valea Rea - Portița Viștei, aproape de  “trapezul” Viștea - Moldoveanu, pe un parcurs cu un ultim segment foarte spectaculos, o zonă sălbatică cu cascade de toată frumusețea. De la Stâna Valea Rea se urcă susținut cca. 3 -3.5 h. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva cascadelor Zbuciumatu și Valea Rea, lacul Iezerul Triunghiular și vârfurile semețe Moldoveanu și Viștea.

Din Nucşoara, urmăm drumul de exploatare de pe Valea Râul Doamnei, depășind colonia muncitorească din Bahna Rusului și ajungem la Gura Cernatului, la o intersecție cu troiță. Aici se desprinde la stânga poteca TA (traseul 53) care urcă la Moldoveanu peste Muntele Scărișoara și custura Scărișoara - Galbena - Roșu (segment cu risc de avalanșe pe timp de iarnă).

Fără să ne abatem de la drumul principal, trecem de barajul de la Lacul Văsălatu, de Gura Văilor (confluența râurilor Valea Rea și Zârnei) - aproape de Munții Iezer - și după câteva curbe largi ale drumului, trecem de vechiul baraj Balta Pojarnei. Admirăm din loc în loc căderile de apă și poienițele numai bune de campat, apoi ajungem la Gura Bândei, de unde se mai face cca. 1 km până se termină drumul.

După cca. 38 de km de la plecare, găsim niște stâne, în locul numit La Stâna din Valea Rea, iar privirea ne fuge spre Cascada Mare a Văii Rele, care domină peisajul. Cascadele Valea Rea se întind de-a lungul văii ce adună apele de sub vârfurile Moldoveanu și Viștea Mare, formând trei cascade mari care traversează trei trepte glaciare, pe cca. 600 m diferență de nivel. 

Captivat de imaginea Cascadelor din Valea Rea s-ar putea să ratezi o altă splendoare a locului, Cascada Zbuciumata, aflată la stânga, o cădere de apă de cca. 100 m în trei trepte, înconjurată de o pădure de brad care îi conferă un aer deosebit de pitoresc. Cascada Zbuciumata se poate observa mai de aproape urmând poteca CA spre Rezervația Lacului Galbena (traseul 51). Cei 38 de km parcurși până aici sunt demult uitați, iar peisajul copleșitor din fața noastră ne dă energie pentru ascensiunea de cca. 800 de m ce urmează.

De la stână, avem un prin sector de potecă cu pământ și vegetație, apoi o potecă bolovănoasă, traversăm firul Văii Rele pe sub numeroase cascade și ajungem  sub pereții prăvăliți la Buduri, între Buduru Mare și Buduru Mic. După un prag mai accentuat (cca. 1 h de la Stână), ajungem în căldarea Văii Rele, numită și Găleata Văii Rele, unde peisajul se schimbă brusc. Locul pietrișului este luat de o mlaștină cu lăculețe de mici dimensiuni cu insule de vegetație, ce amintesc de peisajul de deltă. Căldarea Văii Rele este străjuită la stânga de vârfurile semețe Galbena și Vârful Roșu (2440 m), în timp ce la dreapta ne încântă Muchia Văii Rele, iar drept în față, Viștea și Moldoveanu.

În max. 30 de min, ajungem la Iezerul Triunghiular, un lac glaciar care și-a primit numele după forma luciului de apă, în căldarea glaciară superioară a Văii Rele, o bază de corturi și sursă de apă. Lacul este situat la 2159 m și este alimentat de izvoare subterane. Locul este larg și comod și poate fi folosit ca popas pentru ultimul urcuș peste un alt prag care ne conduce în creasta principală, în Portița Viștei (2310 m), unde întâlnim poteca de creastă BR (traseul 1C) și TR (traseul 56) ce urcă pe Valea Viștei, dinspre orașul Victoria. În apropiere de șa se află Refugiul Salvamont Viștea. 

Pentru o perspectivă panoramică asupra găleți glaciare a Văii Rele și a Văii Viștea continuăm ascensiunea pe “trapezul” Viștea - Moldoveanu, pe poteca aeriană (2500 m alt.) PR care ne va conduce pe cel mai înalt vârf din Carpații românești. (traseul 52)

Observații

Marcaj bun după ieşirea de pe drum.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Nucşoara - V. Rea - Portiţa Viştei în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră