piatra mare pe la cascada Tamina

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,70km
Durată
3:30-4:15h
Urcare
1000m
Coborâre
0m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Timișul de Sus mergem circa 800 de metri pe DN1 spre sud până la intrarea în traseu. Pe partea stângă a drumului trecem peste un pod de piatră și după circa 40 de metri cotim la dreapta urmând drumul forestier de pe valea Pietrei Mici. Urmăm serpentinele drumului forestier pentru 3,9 kilometri și pe partea dreaptă vedem un panou descriptiv pentru cascada Tamina. Pentru a vizita cascada și canionul, coborâm la dreapta pe lângă panou și apoi la stânga (dacă vrem să coborâm prin canion) sau dreapta (dacă vrem să urcăm prin canion). Pentru a vizita canionul mai putem merge circa 300 de metri pe drum și apoi coborî dreapta pe apa Taminei. Marcajele continuă pe curbele drumului forestier încă 1,1 kilometri până la cantonul forestier Piatra Mică. Drumul forestier continuă la stânga pe valea Piatra Mică și poteca marcată părăsește drumul pe partea dreaptă a gardului cantonului (1210m). Urcăm susținut pe piciorul Gălbezei 1,4 kilometri (pantă 24%) până la ieșirea din pădure.Suntem în zona superioară a muchiei Gălbezei. Prin poiana lungă urcăm în șaua din fața noastră și apoi urmăm liziera pădurii și linia muchiei până în dreptul stânei de sub Piatra Scrisă (intersecție cu traseul 8).Continuăm în urcare spre nord-est, depășim după 220 de metri crucea Iulianei Sirghie care a murit înghețată aici din lipsă de echipament și și continuăm pe platou pentru încă 630 de metri în urcare până la întâlnirea cu traseul 4.

Etape

DN1 (Timişu de Sus) - Cascada Tamina - Stâna sub Piatra Scrisă - sub Vf. Piatra Mare

Descriere

Traseul nr.6 BA este un traseu de dificultate medie (iarna -dificil, pe scările metalice din canion), potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 900 de m, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, urmând drumul forestier de pe valea Pietrei Mici (cu posibilitate de a coborî la Canionul Tamina) până la cantonul forestier Piatra Mică, de unde se urcă susținut pe piciorul Gălbezei, până în dreptul stânei de sub Piatra Scrisă (intersecție cu traseul 8 care continuă spre Vârful Piatra Mare).

Marcajul Bandă Albastră pornește din DN1 la intersecția cu drumul forestier de pe valea Pietrei Mici (900 de m spre sud pe direcția Halta Timișu de Sus - Predeal), trece peste un pod de piatră (peste pârâul Timiş) și urmează serpentinele drumului forestier de pe valea Pietrei Mici (ce urcă la Cabana Silvică Tamina) pentru cca. 3,9 km până la panoul informativ ce descrie cheile şi cascada Tamina, aflat pe dreapta. Pentru a ajunge aici, putem opta fie pentru varianta de drum, fie pe poteca de pe Muchia împădurită a Băii Mici, care întretaie de mai multe ori drumul forestier, timp de  45-50 mim, până ajunge la bazinul văii Pietrei Mici. De pe drum, odată ieșiți din pădure, avem vizibilitate spre Bucegi şi Postăvaru, iar în fața noastră (pe dreapta) vom zări culmea calcaroasă în care apele Pietrei Mici au săpat cheile Tamina. 

Dacă optăm să vizităm din aval Cascada și Cheile Taminei, vom coborî pe o potecă nemarcată spre dreapta pe lângă peretele de calcar (dacă vrem să urcăm prin canion), în timp ce intrarea în partea din amonte a cheilor, o regăsim coborând spre stânga cei câţiva m ce ne despart de pârâu. Canionul Tamina, situat la altitudinea de circa 1100 m, are 5 cascade înșiruite de-a lungul a 100 de m (cea mai mare având 10 m cădere), asemănător mult mai cunoscutului Canion 7 Scări, însă aici traversarea se face pe niște scări metalice aflate într-o stare avansată de degradare (necesită atenție sporită!). Pe parcursul ultimilor ani s-a vehiculat ideea reabilitării cu poduri suspendate de belvedere și înlocuirea acelor scări, însă acest proiect a rămas la stadiul de promisiuni și zona la fel de sălbatică. Este bine de reţinut că parcurgerea cheilor este periculoasă iarna din cauza gheţii ce acoperă structura de metal şi în perioadele în care debitul pârâului este mărit datorită topirii zăpezii sau ca urmare a unor precipitaţii. Există și zvonul prezenței unui număr mare de urşi bruni în aval de chei, locul fiind denumit şi La Ursărie.

După vizitarea cheilor sau a cascadei Tamina, vom reveni în poteca marcată pe curbele drumului forestier, pentru încă 1,1 km până la cantonul forestier Piatra Mică, de unde cotim la dreapta pe lângă gardul cantonului (1210 m), părăsind valea Pietrei Mici și urcăm susținut pe piciorul Gălbezei 1,4 km până la ieșirea din pădure. De aici urmăm liziera pădurii și linia muchiei Gălbezei până în dreptul stânei de sub Piatra Scrisă (intersecție cu traseul 8 CR). Aici traseul marcat cu BA ia sfârşit, spre vârful Piatra Mare şi cabana Piatra Mare sau spre Predeal urmând să folosim poteca marcată CR. Obs: Dacă se alege varianta de urcare spre Vârful Piatra Mare, trebuie avut în vedere că în condiții de iarnă, platoul alpin al vârfului este dificil de parcurs din cauza depunerilor masive de zăpadă. Totodată, acest segment superior poate să prezinte dificultăţi de orientare pe ceaţă, ploaie sau viscol,apoi depășim crucea Iulianei Sirghie (care a murit înghețată în timpul unui viscol în 1974) și vom continua pe platoul alpin al Vf. Piatra Mare până la intersecția cu traseul 4.BR, ce urcă de la Cabana Piatra Mare. Continuând spre stânga vom ajunge pe vârf, de unde vom vedea semeții Bucegi, spre vest Postăvarul, iar între cei doi, la orizont, dincolo de Piatra Craiului, Leaota și Făgărașul. În plan apropiat, culmea lungă a Pietrei Mari (Piatra Mică – Gâtul Chivei – Bechia) se arcuiește până spre poienile Bunloc, iar spre est, privirea ne este captată de munții Baiului.

Observații

fara observatii

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

piatra mare pe la cascada Tamina în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră