Touristik Label - 607MN20: Piatra Prânzului - Strunga Ciobanului - creasta principală

Legătura Cabana Negoiu - Portița Călțunului, prin Strunga Ciobanului
Traseul 20 Cruce Roșie este un traseu dificil, pentru turiștii experimentați, obișnuiți cu sectoare de hornuri înguste și treceri ajutate de cabluri, la mare înălțime. Dă posibilitatea unui circuit pe și în jurul Vârfului Negoiu Mic şi Negoiu. Din Piatra Prânzului, străbatem Strunga Ciobanului, ocolim Creasta Fierăstrăului și ajungem în căldarea pietroasă de sub Strunga Dracului, la intersecția cu traseul de creastă. Periculos iarna.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
2,18km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
420m
Coborâre
250m
Vârf
2296m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Negoiu, urcăm spre Şaua Cleopatra şi de la Piatra Prânzului continuăm spre est către Strunga Ciobanului. Urcarea în strungă e abruptă şi dificilă, fiind amenajată cu lanţuri. Trecem de horn şi ajungem în şaua care permite trecerea către căldarea superioară a Văii Laita. Coborâm abrupt pe prima porţiune printr-o zonă amenajată cu lanţuri şi apoi coborâm pe poteca abruptă spre vale, pe sub versantul nordic al Vf. Negoiu Mic şi Negoiu. Continuăm pe un traverseu care urcă şi coboară printr-o zonă de morenă şi ocolim pe la nord Creasta Fierăstrăului. Pe unele zone, poteca e expusă cu mici paşi în care trebuie atenţie sporită, în special dacă stânca e udă. Apoi urcăm uşor prin căldarea pietroasă de sub Strunga Dracului. Intersectăm poteca de pe creasta principală, după ce aceasta coboară din Strunga Doamnei sau Strunga Dracului la 2261 m. De aici se poate traversa spre Lacul Călţun pe traseul de creastă.

Etape

Piatra Prânzului - Strunga Ciobanului - creasta principală

Descriere

Traseul 20 CR este un traseu dificil ce necesită atenție,  potrivit celor experimentați, obișnuiți cu treceri expuse și hornuri prevăzute cu cabluri. Este un traseu dificil, cu aprox 700 m diferențe de nivel, în cca 2-2.5 h de drumeție, trecând prin Strunga Ciobanului și pe sub Creasta Fierăstrăului - zone accidentate ce necesită atenție sporită. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare.și a vâlcelelor de pe fundul Căldării Laita.

De la Cabana Negoiu se urcă spre Şaua Cleopatra, pe marcaj TA (traseul 17) și se ajunge la Piatra Prânzului (stâlp indicator) care marchează intrarea în traseul nostru. CR continuă spre E, printre lespezii de piatră pătați de licheni și după cca. 30 mn, urcă pe un horn care ne conduce la Strunga Ciobanului. Urcarea în strungă e abruptă şi dificilă, fiind amenajată cu lanţuri și se face în aprox. 15 min. De cealaltă parte găsim o zonă înierbată, şaua care permite trecerea către căldarea superioară a Văii Laita. 

Depășim un sector de stâncării ce necesită atenție sporită când poteca e udă, în primă fază printr-o zonă amenajată cu lanțuri şi apoi pe poteca abruptă ce trece pe sub versantul nordic al Vârfului Negoiu Mic (2.485 m) şi Negoiu (2.535 m). Urmează să  traversăm o zonă de morenă, ocolind pe la N Creasta Fierăstrăului, într-o zonă unde poteca are segmente expuse ce necesită atenție sporită. Ajungem pe prispa Căldării de la Strunga Dracului, cu o perspectivă largă împrejur. 

Străbatem un ultim sector cu lespezi ascuțiți și prăvăliți de pe Negoiu pe traseu, care pot pune probleme pe timp de ceață și ajungem la poteca crestei principale (traseul 1B), ce coboară aici, din Strunga Doamnei sau din Strunga Dracului (recomandată de Salvamont), la 2261 m. Putem continua spre stânga prin Portița Călțunului către Refugiu Călțun și Lacul Călțun sau putem ataca pantele Negoiului, spre Șaua Cleopatra și apoi pe sub Acul Cleopatrei, pe TA (traseul 17), încheind astfel un circuit de anduranță.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Piatra Prânzului - Strunga Ciobanului - creasta principală în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră