07MN20: Piatra Prânzului - Strunga Ciobanului - creasta principală

Traseul nr. 20 Cruce Roșie este un traseu dificil, pentru turiștii experimentați, obișnuiți cu sectoare de hornuri înguste și treceri ajutate de cabluri, la mare înălțime. Traseul dă posibilitatea unui circuit pe și în jurul Vârfului Negoiu Mic şi Negoiu, străbătând Strunga Ciobanului dinspre Piatra Prânzului sau din căldarea pietroasă de sub Strunga Dracului. Pornind de la Cabana Negoiu, se urmează în primă fază poteca TA ce urcă spre Şaua Cleopatra şi de la Piatra Prânzului se urcă în strunga abruptă Strunga Ciobanului, amenajată cu lanțuri. De aici se trece către căldarea superioară a Văii Laita, ocolind Creasta Fierăstrăului și ajungând în căldarea pietroasă de sub Strunga Dracului. Aici se intersectează poteca de creastă ce vine dinspre Lacul Călţun. Este un traseu dificil, cu diferențe de nivel de cca. 700 de m și porțiuni expuse, pe parcursul a 2.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare.și a hăurilor de pe fundul Căldării Laita.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
2,20km
Durată
~2:30h
Urcare
420m
Coborâre
250m
Vârf
2296m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Negoiu, urcăm spre Şaua Cleopatra şi de la Piatra Prânzului continuăm spre est către Strunga Ciobanului. Urcarea în strungă e abruptă şi dificilă, fiind amenajată cu lanţuri. Trecem de horn şi ajungem în şaua care permite trecerea către căldarea superioară a Văii Laita. Coborâm abrupt pe prima porţiune printr-o zonă amenajată cu lanţuri şi apoi coborâm pe poteca abruptă spre vale, pe sub versantul nordic al Vf. Negoiu Mic şi Negoiu. Continuăm pe un traverseu care urcă şi coboară printr-o zonă de morenă şi ocolim pe la nord Creasta Fierăstrăului. Pe unele zone, poteca e expusă cu mici paşi în care trebuie atenţie sporită, în special dacă stânca e udă. Apoi urcăm uşor prin căldarea pietroasă de sub Strunga Dracului. Intersectăm poteca de pe creasta principală, după ce aceasta coboară din Strunga Doamnei sau Strunga Dracului la 2261 m. De aici se poate traversa spre Lacul Călţun pe traseul de creastă.

Etape

Piatra Prânzului - Strunga Ciobanului - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 20 CR este un traseu dificil ce necesită atenție,  potrivit celor experimentați, obișnuiți cu trece expuse și hornuri prevăzute cu cabluri, într-o drumeție de aprox. 2.5 h, urmând poteca ce urcă de la Piatra Prânzului prin Strunga Ciobanului.  Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Negoiu se urcă spre Şaua Cleopatra, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 17) și se ajunge la Piatra Prânzului, unde există un stâlp indicator care marchează intrarea în traseul nostru. De aici vom continua spre est, printre lespezii de piatră pătați de licheni și după cca. 30 minute vom urca pe un horn care ne conduce la Strunga Ciobanului. Urcarea în strungă e abruptă şi dificilă, fiind amenajată cu lanţuri și se face în aprox. 15 minute. Traversând strunga vom coborî pe partea cealaltă prin hornul îngust care ne conduce într-o zonă înierbată, și-anume şaua care permite trecerea către căldarea superioară a Văii Laita.

În continuare, vom depăși un sector de stâncării ce necesită atenție sporită când poteca e udă, în primă fază printr-o zonă amenajată cu lanțuri şi apoi pe poteca abruptă ce trece pe sub versantul nordic al Vârfului Negoiu Mic şi Negoiu. De aici vom traversa o zonă de morenă şi vom ocoli pe la nord Creasta Fierăstrăului, ajungând pe Prispa Căldării de la Strunga Dracului, cu o perspectivă largă împrejur. Un ultim sector cu lespezi ascuțiți și prăvăliți de pe Negoiu pe marcaj, care poate pune probleme pe timp de ceață, ne va conduce la poteca de creastă Bandă Roșie (traseul 1), ce coboară din Strunga Doamnei sau Strunga Dracului la 2261 m. De aici putem continua spre stânga împreună cu banda roșie ajungând în Portița Călțunului unde se află Refugiu Călțun și Lacul Călțun.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Piatra Prânzului - Strunga Ciobanului - creasta principală în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment