07MN17: Porumbacu de Jos - Cabana Negoiu - Şaua Cleopatra

Traseul nr. 17 Triunghi Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între localitatea Porumbacu de Jos și creasta principală, în punctul numit Şaua Cleopatra, pe deasupra unei zone cu stânci celebre (Acul Cleopatrei, Colțul Elefantului, Foarfeca). În primă fază se urmează drumul forestier pe Valea Râul Mare (Porumbacului) până la intersecţia văilor Sărăţii şi Şerbota, de unde se traversează în serpentine versantul vestic al Culmei Şerbota și se ajunge la Cabana Negoiu. De aici se urcâ prin pădure, apoi se trec câteva pârâiașe pe 9 podețe (Drumul Zmeilor),apoi se lasă în dreapta Cascada Sărăţii și se ajunge la Piatra Prânzului. Aici se poate opta pentru ascensiunea spre Lacul Călțun, prin Strunga Ciobanului, pe marcaj cruce roșie, sau se continuă pe deasupra stâncăriilor din Căldarea Sărărții până în creastă. Este un traseu dificil cu diferențe de nivel de peste 2500 de m și porțiuni expuse, pe parcursul a 8 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale, a văilor înconjurătoare.și a hăurilor de pe fundul Căldării Sărății.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
25,70km
Durată
~8:00h
Urcare
2330m
Coborâre
340m
Vârf
2336m

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe DN1 din Porumbacu de Jos, ieşim spre Porumbacu de Sus, trecem de Porumbacu de Sus şi urmăm drumul forestier pe Valea Râul Mare. Există indicatoare de marcaj în toate intersecţiile cu alte drumuri forestiere. Urcăm pe drum, trecând pe lângă Casa Geologilor, Casa Verde şi cariera de marmură şi apoi pe lângă o microhidrocentrală. Maşina poate fi parcată imediat după MHC, într-un loc larg, la intersecţia văilor Sărăţii şi Şerbota. Urcăm pe drumul forestier de pe malul estic al Râului Şerbota până când se transformă în drum de TAF spre sud şi potecă marcată spre est. Urcăm pe potecă în serpentine, până când aceasta face lungi traversări care străbat versantul vestic al Culmei Şerbota. Ajungem la Cabana Negoiu la 1538 m. De aici, după aproximativ 200 m, trecem pe lângă cabana veche şi intrăm pe versantul estic al Muchiei Şerbota, într-o traversare aeriană punctată cu poduri suspendate, ieşim din pădure în Valea Sărăţii, trecând la nord de Cascada Sărăţii. Schimbăm direcţia şi urcăm spre est pe valea înclinată unde potecă urcă pe alocuri abrupt pe malul nordic al pârâului. Ajungem la Piatra Prânzului, de unde traseul se bifurcă spre Strunga Ciobanului drept în sus (est) sau spre Şaua Cleopatra (sud). Continuăm din ce în ce mai abrupt spre Şaua Cleopatra, pe alocuri expus, printr-o zonă cu bolovani de mari dimensiuni cu aspect de morenă. În şa, la 2364 m, intersectăm traseul crestei principale spre Vf. Negoiu sau Custura Sărăţii.

Etape

Porumbacu de Jos - Porumbacu de Sus - Cabana Negoiu - Valea Sărăţii - Piatra Prânzului - Şaua Cleopatra

Descriere

Traseul nr. 17 TA este un traseu dificil, însă un mijloc de transport motorizat cu gardă mare ne poate ușura considerabil parcursul anevoios de pe drumul forestier de acces spre Muchia Șerbotei.  Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de pe DN1 din Porumbacu de Jos, vom urma drumul prin Porumbacu de Sus, apoi drumul forestier, pe malul Râului Mare (Porumbacului), trecând pe lângă Casa Geologilor, Casa Verde, cariera de marmură şi apoi pe lângă o microhidrocentrală. Ajunși la intersecţia văilor Sărăţii şi Şerbota, vom traversa apa Șerbotei, iar la capătul drumului întâlnim poteca marcată. Poteca ne va conduce pe versantul vestic al Culmei Şerbota, urcând în serpentine până la intersecția cu un stâlp indicator (aflat la cca 1410 m). Aici avem opțiunea de a devia de la traseu pentru 10 min, pentru a vizita Cascada Șerbota. Considerată una din cele mai frumoase căderi de apă din Făgăraș, Cascada Șerbota are aproximativ 80 metri înălțime și 10 metri lățime, iar momentul optim de vizitare este în perioada mai-iulie.

Revenind la indicator, în 20 de minute, vom ieși în poiana în care se află Cabana Negoiu. Cabana Negoiu este una din cele mai spațioase cabane de munte, dispune de 3 corpuri de clădire, ce primesc aprox. 140 de drumeți  și este una din primele cabane apărute în Carpaţii noştri. Clădirea primei cabane, construită în anul 1881, a suportat cu stoicism vitregiile timpului şi şi-a încheiat existenţa odată cu terminarea cabanei noi.

La 150 metri de anexele Cabanei Negoiu vom găsi un stâlp de marcaj unde se întâlnesc 4 trasee turistice. Marcajul nostru, Triunghi Albastru urmează poteca ce urcă pe versantul estic al Muchiei Şerbota, spre stânga, trece printr-o zonă împădurită, apoi intră pe "Drumul Zmeilor", un sector unde se traversează numeroase pârâiașe peste 9 podețe suspendate, de un farmec aparte. Ieșind din pădure, vom urca  timp de 45 de minute până la o stâncă mai mare, numită Piatra Caprei, într-o zonă plată si înierbată, apoi vom continua pe Valea Sărății și vom lăsa în dreapta Cascada Sărăţii.

De aici, vom traversa la est Căldarea Sărății, urcând prin grohotiș, printre lespezile îmbrăcate în licheni, pe alocuri abrupt, pe malul nordic al pârâului, și după cca. 1.5 h de la Cabana Negoiu, vom ajunge în Căldarea de Est a Sărății, la Piatra Prânzului, unde întâlnim un stâlp indicator. Aici avem opțiunea de a urca spre Lacul Călțun prin Strunga Ciobanului (traseul 20). Vom continua prin grohotiș spre sud, având în dreapta Căldarea Sărății și Muchia Șerbotei, vom pătrunde îintr-o zonă cu bolovani de mari dimensiuni cu aspect de morenă, din ce în ce mai abrupt. Într-un circ glaciar, la jumătatea distanței dintre Piatra Prânzului și Acul Cleopatrei, cu o scurtă abatere la stânga, avem posibilitatea să vizităm Peștera de sub Vârful Negoiu, 2258 metri, de 17 metri lungime, unde solul are în permanență o crustă de gheață.

Continuând urcușul spre șa, vom observa pe fundul hăurilor Sărății stâncile celebre  Acul Cleopatrei, Colțul Elefantului și Foarfeca, apoi un ultim urcuș ne va scoate  pe Creasta Făgărașului în Şaua Cleopatra, cu stâlp indicator, la 2364 m altitudine. De aici, urmând traseul crestei principale (traseul 1) putem ajunge la Vârful Negoiu sau pe Custura Sărăţii.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Negoiu. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Porumbacu de Jos - Cabana Negoiu - Şaua Cleopatra în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment