Touristik Label - 1007MN17: Porumbacu de Jos - Cabana Negoiu - Şaua Cleopatra

Legătura Porumbacu de Sus - Cabana Negoiu - spre Vf. Negoiu
Traseul 17 Triunghi Albastru face legătura între localitatea Porumbacu de Jos și creasta principală, în punctul numit Şaua Cleopatra (aproape de Vf. Negoiu), trecând pe la Cabana Negoiu. Traseul urmează drumul forestier pe Valea Râul Mare (Porumbacului), urcă la Cabana Negoiu, apoi parcurge Drumul Zmeilor, ajunge la Piatra Prânzului și trece pe deasupra unei zone cu stânci celebre (Acul Cleopatrei, Colțul Elefantului, Foarfeca). Iarna sectorul superior este periculos - sector cu morene.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
25,66km
Durată
6:30-8:00h
Urcare
2330m
Coborâre
340m
Vârf
2336m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe DN1 din Porumbacu de Jos, ieşim spre Porumbacu de Sus, trecem de Porumbacu de Sus şi urmăm drumul forestier pe Valea Râul Mare. Există indicatoare de marcaj în toate intersecţiile cu alte drumuri forestiere. Urcăm pe drum, trecând pe lângă Casa Geologilor, Casa Verde şi cariera de marmură şi apoi pe lângă o microhidrocentrală. Maşina poate fi parcată imediat după MHC, într-un loc larg, la intersecţia văilor Sărăţii şi Şerbota. Urcăm pe drumul forestier de pe malul estic al Râului Şerbota până când se transformă în drum de TAF spre sud şi potecă marcată spre est. Urcăm pe potecă în serpentine, până când aceasta face lungi traversări care străbat versantul vestic al Culmei Şerbota. Ajungem la Cabana Negoiu la 1538 m. De aici, după aproximativ 200 m, trecem pe lângă cabana veche şi intrăm pe versantul estic al Muchiei Şerbota, într-o traversare aeriană punctată cu poduri suspendate, ieşim din pădure în Valea Sărăţii, trecând la nord de Cascada Sărăţii. Schimbăm direcţia şi urcăm spre est pe valea înclinată unde potecă urcă pe alocuri abrupt pe malul nordic al pârâului. Ajungem la Piatra Prânzului, de unde traseul se bifurcă spre Strunga Ciobanului drept în sus (est) sau spre Şaua Cleopatra (sud). Continuăm din ce în ce mai abrupt spre Şaua Cleopatra, pe alocuri expus, printr-o zonă cu bolovani de mari dimensiuni cu aspect de morenă. În şa, la 2364 m, intersectăm traseul crestei principale spre Vf. Negoiu sau Custura Sărăţii.

Etape

Porumbacu de Jos - Porumbacu de Sus - Cabana Negoiu - Valea Sărăţii - Piatra Prânzului - Şaua Cleopatra

Descriere

Traseul 17 TA facilitează accesul dinspre N la Vf. Negoiu, trecând pe la Cabana Negoiu și urmând Drumul Zmeilor (9 podețe suspendate) spre zona de stânci Acul Cleopatrei, Colțul Elefantului, Foarfeca și Şaua Cleopatra. Este un traseu destul de dificil (dacă se alege varianta per pedes), cu peste 2500 m diferențe de nivel, în cca 7-8 h de drumeție. Cu un mijloc de transport motorizat cu gardă înaltă se poate ajunge până sub Muchia Șerbotei. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra crestei principale, a văilor înconjurătoare.și a vâlcelelor de pe fundul Căldării Sărății. 

Pornim de pe DN1 din Porumbacu de Jos, urmăm drumul prin Porumbacu de Sus, apoi drumul forestier pe malul Râului Mare (Porumbacului), trecând pe lângă Casa Geologilor, Casa Verde, cariera de marmură şi apoi pe lângă o microhidrocentrală. La scurt timp ajungem la intersecţia văilor Sărăţii şi Şerbota, loc larg unde putem parca mașina. Traversăm apa Șerbotei, iar la capătul drumului întâlnim poteca marcată TA.

Începem urcușul în serpentine pe versantul vestic al Culmei Şerbota, iar la cca 1410 m întâlnim un stâlp indicator (deviere de 10 min) cu belvedere către Cascada Șerbota, considerată una din cele mai frumoase căderi de apă din Făgăraș. Cascada Șerbota are aprox 80 m înălțime și 10 m lățime, iar momentul optim de vizitare este în perioada mai-iulie. 

Reveniți la indicator, traseul conduce în cca 20 de min în poiana în care se află Cabana Negoiu (1538 m). Cabana Negoiu este una din cele mai spațioase cabane de munte din țară, dispune de 3 corpuri de clădire, ce primesc aprox. 140 de drumeți și are o veche istorie - una din primele cabane apărute în Carpaţii noştri - (vezi descriere traseu 12). 

La cca. 150 m de anexele cabanei găsim stâlpul indicator ce marchează intersecția celor 4 trasee din zonă: PR (traseul 12) spre Cabana Bârcaciu, CA (traseul 14) spre Refugiul Scara, BA (traseul 18) spre Vf. Șerbota și TA, traseul de față, trece pe lângă cabana veche și continuă pe versantul estic al Muchiei Şerbota, spre stânga, printr-o zonă împădurită.

Ajungem pe "Drumul Zmeilor", un sector care traversează numeroase pârâiașe, pe o potecă aeriană punctată de 9 podețe suspendate, de un farmec aparte. După ce ieșim din pădure, vom urca cca. 45 de min la N de Cascada Sărății până la o stâncă mare, numită Piatra Caprei, într-o zonă plată și înierbată. 

De aici vom traversa spre E Căldarea Sărății, urcând prin grohotiș, printre lespezile îmbrăcate în licheni, pe alocuri abrupt, pe malul nordic al pârâului și la cca. 1.5 h de la Cabana Negoiu, ajungem în Căldarea de Est a Sărății, la Piatra Prânzului (stâlp indicator). Este locul unde se desprinde la dreapta CR (traseul 20) spre Lacul Călțun prin Strunga Ciobanului. Noi continuăm prin grohotiș spre S, din ce în ce mai abrupt, având în dreapta Căldarea Sărății și Muchia Șerbotei, printr-o zonă cu bolovani de mari dimensiuni cu aspect de morenă. 

La jumătatea distanței dintre Piatra Prânzului și Acul Cleopatrei, ajungem într-un circ glaciar, unde la stânga potecii (50 de m) se află Peștera cu gheață de sub Vârful Negoiu (2258 m), de 17 m lungime - solul are în permanență o crustă de gheață. Continuăm urcușul spre șa și observăm pe fundul vâlcelelor Sărății stâncile celebre Acul Cleopatrei, Colțul Elefantului și Foarfeca. Un ultim asalt ne scoate pe Creasta Făgărașului, în Şaua Cleopatra (vezi descriere traseul 1B), la 2364 m alt. 

Urmând traseul BR putem ajunge la Vârful Negoiu (2535 m) sau pe Custura Sărăţii, în timp de BG (traseul 19) coboară la S prin Căldarea Pietroasă, pentru a ocoli Custura Sărăţii - sector aerian accidentat, dificil de parcurs de către cei cu rău de înălțime și fără experiență.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Negoiu. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Porumbacu de Jos - Cabana Negoiu - Şaua Cleopatra în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră