Touristik Label - 1023MN06: Rozdeşti - Refugiul Cânaia - Şaua Cânaia

Legătura Transcindrel (Rozdeşti) - Refugiul Cânaia
Traseul 6 Triunghi Albastru este varianta de acces către Refugiul Cânaia dinspre DJ Transcindrel (Rozdeşti), de unde putem urca la traseul de creastă (Şaua Cânaia). Are rolul de a facilita accesul la refugiul bine întreținut, ca popas de odihnă în drumul spre Vf. Cindrel, cel mai înalt din masiv, situat deasupra căldării lacului glaciar Iezerul Mare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,50km
Durată
3:15-4:00h
Urcare
1124m
Coborâre
284m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe de la locul numit Rozdeşti de-a lungul drumului forestier trecând pe lângă un alt canton silvic. După mai bine de o oră de la plecare ajungem la barajul pârâului  Şuşmiţa. Puţin mai sus de aici traversăm pârâul Sadu pe partea dreaptă pe un podeţ de lemn. (Această porţiune este marcată cu TR, în continuare marcajul alternează TR cu TA). Trecem pe lângă cantonul silvic Şerbănei şi cotim stânga, traversăm firul de apă al pârâului Şerbănei şi urmăm traseul pe o potecă ce străbate relativ pieptiş o pădure deasă de molid. După circa o oră din Valea Sadului ajungem pe o culme acoperită cu jnepeniş, traversăm această zonă şi ajungem într-o păşune unde cotim uşor stânga, traversând o porţiune de pădure şi ajungem la Refugiul Cânaia. De aici poteca urcă în continuare prin spatele refugiului făcând mici serpentine. În circa 30 de minute ajungem în Şaua Cânaia, de unde putem urca spre Vf. Cindrel urmând marcajul BR în stânga sau spre Păltiniş în dreapta, ori să coborâm spre valea Râului Mare urmând marcajul TA.

Etape

Rozdeşti - Valea Sadului - Refugiul Cânaia - Şaua Cânaia

Descriere

Traseul 6 TA face legătura între Transcindrel (Rozdeşti) și traseul de creastă (Şaua Cânaia), trecând pe la Refugiul Cânaia. Un traseu relativ scurt, de cca. 3 - 4 h, dar solicitant - peste 1000 m diferențe de nivel. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

TA pornește de pe Valea Sadului, din locul numit Rozdeşti și urmează un drum forestier dinspre lacul de acumulare Negovanu, până la barajul pârâului Şuşmiţa. Trecem valea pe un podeţ de lemn și depășim un canton silvic lângă care traversăm pârâul Şerbănei.

De-aici, TA urcă pieptiș pe o potecă prin pădure, câștigând altitudine. Ajungem la golul alpin, unde continuăm prin jnepeniș și pășune, apoi traversăm un sector scurt de pădure şi ajungem la Cabana Refugiul Cânaia, bine întreținut, unde putem poposi peste noapte.

Traseul continuă în urcare prin spatele refugiului și ajunge la traseul principal de creastă BR (traseul 1) în Şaua Cânaia. În șa întâlnim TA (traseul 23), care coboară spre Valea Râului Mare, pe la Refugiul Cindrel. Dacă continuăm urcarea spre Vf. Cindrel, vom trece prin Șaua Cindrel, loc de unde putem coborî la fermecătorul lac glaciar Iezerul Mare, aflat într-o superbă căldare, supranumit „marea de smarald”, datorită culorii lui verzui. După alte cca. 20 min. de urcuș ușor, ajungem pe Vf. Cindrel (2244 m), cel mai înalt din masiv.

Observații

După traversarea pârâului Sadu, marcajul alternează TR cu TA. Nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rozdeşti - Refugiul Cânaia - Şaua Cânaia în Sibiu, Cindrel este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră