Touristik Label - 101MN58: Runcu - Vârful Leaota - Podu Dâmboviţei

Traseul de creastă Munții Leaota - V Dâmboviței.
Traseul 58 Bandă Albastră este traseul principal de creastă din Munții Leaota. Din Runcu urcăm drumul spre fosta Cabană Leaota, ținem piciorul M. Românescu, apoi urmăm direcția crestei trecând de Vf Frumușelu și Vaca până la drumul de exploatare din creastă. De la Vf. Leaota, trecem de vârfurile Mitarca, Jugureanu și Secările spre M. Sfântu Ilie, de pe care urmează o coborâre lungă prin Cheile Crovului și Cheița spre Podu Dâmboviţei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
43,00km
Durată
14:45-15:30h
Urcare
2375m
Coborâre
2198m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul comunei Runcu urmăm drumul forestier pe Valea Ialomicioarei pentru 8,7 kilometri până în dreptul mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului”. Urcăm 620 de metri pe drum pe pârâul Marginea Domnească și apoi facem dreapta pe drum forestier circa două ore până la fosta Cabană Leaota (1320m). De aici urmăm drumul prin pădure până la stână (circa 15 minute) și apoi mai departe până sub Vârful Românescu. Continuăm pe drumul de creastă pe sub vârfurile Frumușelu și Vaca până în Curmătura Tâncavei și apoi până sub Vârful Leaota (2133m) și urcăm direct pe acesta (de sub Vf. Leaota există o variantă ce urmăreşte pe curba de nivel drumul de exploatare în ușoară urcare pe sub vârf, până în muchia Răteiul, sub lacul de pe culme). Continuăm pe drum circa 1,5 kilometri în zona Culmii Leaota, coborâm pe lângă vârfurile Mitarca (1829m), Jugureanu (1787m), Secările Mici (1767m) și Secările Mari (1889m) până în Curmătura Fiarelor (1794m). Coborâm pe versantul vestic al Vârfului Sântilia Mare până în șaua de sub Sântilia Mică, ocolim pe curbă de nivel sudică vârful și, după acesta, la circa 1520 m (suntem pe Culmea Zacotelor), cotim la stânga în coborâre pe un drum de exploatare până în Valea Crovului (circa 220m diferenţă de nivel). Urmăm Cheile Crovului până în Valea Cheii și apoi pe drum forestier la stânga mergem prin Cheile Cheii circa 4,5 kilometri până la DN73 (panou informativ) și apoi încă 500 de metri pe șosea până în centrul comunei.

Etape

Runcu - ”La Ziduri” (mănăstire) - Cabana Leaota - Vârful Românescu - Vârful Leaota - Curmătura Fiarelor - Vârful Sântilia Mică - Valea Crovului - Valea Cheii - Podu Dâmboviţei

Descriere

Traseul 58 BA traversează Munții Leaota de la S la N, pe un parcurs lung (40 km) și solicitant), cu peste 2500 m diferențe de nivel, cu urcări și coborâri succesive, în peste 15 h de drumeție. Potrivit pentru cei antrenați, cu experiență montană, în 2 zile. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme, potrivit pentru schi de tură cu coborâre la Fundățica. 

Din localitatea Runcu, o bună şosea forestieră pe V. Ialomicioarei, ne conduce la punctul numit Între Văi, la cabanele forestiere Marginea Domnească, apoi ajungem la Mănăstirea Runcu. Ținem valea pentru scurt timp apoi urcăm pe drumul forestier spre fosta Cabană Leaota (cca.2 h) - drum care urcă prin pădure pe M. Râmânescu. În anii 50, aici exista o adevărată bază studențească, cu bazin de înot. (sursa). la cabană întâlnim varianta CA (traseul 59) - dinspre Valea Dâmboviței, peste muchia Marginea Domnească.

Din spatele cabanei, ținem muchia muntelui (N), trecem de o veche stână de piatră și ieșim în golul alpin, trecând peste două mici cocoaşe. Ajungem sub Vf. Românescu, în care M. Românescu se uneşte cu Marginea Domnească. De aici ținem creasta orientată NE, bine bătătorită și lăsăm spre dreapta culmile domoale care se desprind la sud din creasta principală: Românescu, Frumuşelul, Vaca, Rătuneiul, Cufuritu.

Poteca șerpuiește pentru a depăşi văile mai largi spre care avem priveliști frumoase. Putem alege să urcăm direct pe Vf. Leaota sau să-l ocolim pe drumul de explotare de pe culme până în muchia Răteiul, unde s-a format un mic lac de nivație. Avem în față Vârful Leaota, M. Răteiului cu cele două mari cocoaşe ale sale şi la dreapta Raciu.

Ajungem pe Vârful Leaota (2133m) și ne bucurăm de priveliștea largă spre munții Bucegi (Vârful cu Dor, Caraiman, Coştila, Omul, abruptul vestic al Strungilor), masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. În apropiere, Piatra Albă și M. Dudele, Zănoaga - Lespezi.

Drumul de creastă continuă peste Culmea Leaota, apoi trecem pe sub vârfurile Mitarca, Jugureanu, Secările Mici și Secările Mari până în Curmătura Fiarelor, pe un parcurs cu urcări și coborâri succesive. În șa întâlnim traseul principal BR (traseul 30) care unește creasta Leaotei de Bucegi, peste Piatra Albă - Dudele - Bucșa, în direcția Padina. Tot pe BR, avem alternativa de a coborî la V. Fundățica (vezi descriere traseul 30).

BA coboară la stânga pe versantul vestic al M. Sântilia Mare spre Culmea Zacotelor, unde pătrundem în Cheile Crovului și coborâm abrupt pe sub Muchia și Turnurile Zacotelor, căutate de cățărători. Ieșim la drumul forestier Valea Cheii, unde întâlnim varianta PA (traseul 67) - ce vizitează sectorul de chei (cu Peștera ”La Uluce”) din apropiere de Fundățica. 

Urmăm Valea Cheii pe drum forestier, lăsăm la stânga varianta TA (traseul 66) spre Valea Ghimbavului și trecem prin Cheia de Mijloc, apoi prin Cheile Cheița și ajungem la DN Valea Damboviței, cu panouri informative. Un parcurs care ne-a purtat pe crestele Leaotei până aproape de Piatra Craiului. Marcajul BA (traseul 29) continuă mai departe până în zona La Table, la poalele Craiului.

Observații

Marcaje rare între com. Runcu și mănăstire; marcaje rare în golul alpin.; marcaje inexistente pe variantă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Runcu - Vârful Leaota - Podu Dâmboviţei în Argeş, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră