Touristik Label - 407MN15: Sălătrucu - V. Topologului - Şaua Scării

Legătura sat Sălătrucu - Refugiul Scara (creasta principală)
Traseul 15 Cruce Albastră face legătura între satul Sălătrucu și Şaua Scării, din creasta principală, pătrunzând adânc în arealul Munților Făgăraș, pe drumul forestier ce străbate V. Topologului (33 km). De la Gura Izvorul Negoiului trecem pe lângă salba de cascade de pe valea Izvorului Scării, ce însumează o cădere totală de cca. 200 m într-o zonă spectaculoasă. Ultimul sector urcă bolovănișul înierbat, apoi grohotișuri spre Șaua Scării.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
39,45km
Durată
12:00-15:00h
Urcare
2380m
Coborâre
870m
Vârf
2127m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din satul Sălătrucu, urcăm pe drumul principal (DJ) urmând marcajele, până când ajungem în capătul văii. Trecem apa prin vad, întâlnim un indicator de marcaj şi ne îndreptăm spre NV pe drumul forestier, pe Valea Izvorul Scării, până când ajungem la o stână. Trecem pe lângă câteva zone de defrişări chiar lângă drum, dar şi pe versantul SE al Muntelui Boia. Urcăm uşor, ieşim din pădure într-o uşoară traversare SE, ieşim de pe firul văii şi urcăm pe malul estic al văii. Urcăm pe malul estic printr-o zonă spectaculoasă punctată cu cascade impresionante, apoi traversăm malul vestic pe poteca ce urcă în serpentine printr-o zonă înierbată punctată cu bolovani. Continuăm pe un vâlcel până la izvorul Pârâului Izvorul Scării. Urcăm direct spre nord până în Şaua Puha, în creasta principală, unde există şi un Refugiu Salvamont.

Etape

Sălătrucu - Valea Topologului - Valea Izvoul Scării - Şaua Scării

Descriere

Traseul 15 CA este traseul de acces în Şaua Scării, dinspre satul Sălătrucu, urmând V. Topologului (33 km), apoi Valea Izvorul Scări, într-o zonă spectaculoasă cu cascade impresionante. Este un destul de dificil (dacă se alege varianta per pedes), cu peste 3000 m diferențe de nivel, în cca 14 h de drumeție. Cu un mijloc de transport motorizat cu gardă înaltă se poate ajunge la stâna din Scara. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra salbei de cascade, a crestei principale și a văilor înconjurătoare.

Cu mașina, din satul Sălătrucu, urmăm drumul principal (DJ), pe o lungime de cca. 33 km, până în capătul văii Topologului, străbătând o pădure bătrână deosebit de frumoasă, iar după cca. 25 min ajungem la fostul baraj din Poiana Bălții. De aici continuăm pe V.  Izvorul Scării, până la o stână (stâna din Scara), apoi depășim câteva zone de exploatări forestiere pe versantul SE al Muntelui Boia, urcând ușor pe firul văii, până într-o zonă cu cascade.

Frumoasa și mai puțin cunoscuta vale a Izvorului Scării își are obârșia sub șaua Scării și formează o salbă de cascade ce însumează o cădere totală de cca. 200 m, între care Cascada Pișătoarea, cum este denumită de localnici, cu o căderea continuă de 50 m. Nici nu băgăm de seamă când am ajuns deasupra cascadelor, într-o căldare glaciară cu pășuni înierbate și bolovani, la 460 m diferență de nivel de stâna din Scara. Trem apa pe malul drept și începem urcușul pe un vâlcel printre grohotișuri, până la izvorul Pârâului Izvorul Scării.și după încă cca.250 m diferență de nivel ajungem în Șaua Scării la 2152 m alt. 

Pentru cei care își propun să traverseze traseul de creastă BR (traseul 1), trebuie menționat că la 80 m SE (5 min din șa), se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou, cu izvor în apropiere. Cele mai apropiate vârfuri de la refugiu sunt Vârful Scara, Ciortea și Suru spre V sau coloșii Șerbota, Negoiu și Lespezi, spre E.

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sălătrucu - V. Topologului - Şaua Scării în Argeş, Vâlcea, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră