07MN15: Sălătrucu - V. Topologului - Şaua Scării

Traseul nr. 15 Cruce Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între satul Sălătrucu și Şaua Scării, în apropierea Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou. În primă fază traseul urmează drumul forestier ce străbate Valea Topologului, printr-o pădure bătrână deosebit de frumoasă până la confluența pârâurilor Izvorul Scării și Izvorul Negoiului (33 km). De aici, se continuă pe Valea Izvorul Scării, trecând de o stână și ajungând sub salba de cascade de pe valea Izvorului Scării, ce însumează o cădere totală de cca. 200 m într-o zonă spectaculoasă. Un ultim sector străbate o zonă înierbată cu bolovan, apoi grohotișuri și ajungem în Șaua Scării. Este un traseu dificil (dacă se alege varianta per pedes) cu diferențe de nivel de peste 3000 de m, pe parcursul a 15 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra salbei de cascade, a crestei principale și a văilor înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
39,50km
Durată
~15:00h
Urcare
2380m
Coborâre
870m
Vârf
2127m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din satul Sălătrucu, urcăm pe drumul principal (DJ) urmând marcajele, până când ajungem în capătul văii. Trecem apa prin vad, întâlnim un indicator de marcaj şi ne îndreptăm spre NV pe drumul forestier, pe Valea Izvorul Scării, până când ajungem la o stână. Trecem pe lângă câteva zone de defrişări chiar lângă drum, dar şi pe versantul SE al Muntelui Boia. Urcăm uşor, ieşim din pădure într-o uşoară traversare SE, ieşim de pe firul văii şi urcăm pe malul estic al văii. Urcăm pe malul estic printr-o zonă spectaculoasă punctată cu cascade impresionante, apoi traversăm malul vestic pe poteca ce urcă în serpentine printr-o zonă înierbată punctată cu bolovani. Continuăm pe un vâlcel până la izvorul Pârâului Izvorul Scării. Urcăm direct spre nord până în Şaua Puha, în creasta principală, unde există şi un Refugiu Salvamont.

Etape

Sălătrucu - Valea Topologului - Valea Izvoul Scării - Şaua Scării

Descriere

Traseul nr. 15 CA este un traseu dificil, însă un mijloc de transport motorizat cu gardă mare ne poate ușura considerabil parcursul anevoios de aprox. 33 km de pe drumul forestier de acces spre stâna din Scara.  Este un traseu cu marcaj bun, accesibil și iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind din satul Sălătrucu, vom urca pe drumul principal (DJ), pe o lungime de cca. 33 km, urmând marcajele, până în capătul văii Topologului, străbătând o pădure bătrână deosebit de frumoasă, și apoi, după cca. 25 minute, vom ajunge la fostul baraj din Poiana Bălții. De aici vom continua pe Valea Izvorul Scării, până la o stână (stâna din Scara), apoi vom depăși câteva zone de defrișări pe versantul SE al Muntelui Boia, urcând ușor pe firul văii, până vom ajunge într-o zonă spectaculoasă cu cascade impresionante.

Frumoasa și mai puțin cunoscuta vale a Izvorului Scării își are obârșia sub șaua Scării și formează o salbă de cascade ce însumează o cădere totală de cca. 200 m, între care Cascada Pișătoarea, cum este denumită de localnici, are o căderea continuă de 50 m. Nici nu vom băga de seamă când am ajuns deasupra cascadelor, pătrunzând într-o căldare glaciară cu pășuni înierbate și bolovani, la 460 m diferență de nivel de la stâna din Scara.

Traversând apa pe malul drept, vom începem urcușul printre grohotișuri și vom urca pe un vâlcel până la izvorul Pârâului Izvorul Scării.și după după cca.250 m diferență de nivel ajungem în Șaua Scării la 2152 m altitudine. Pentru cei care își propun traversarea crestei (traseul 1), trebuie menționat, că la 80 m SE (5 minute din șa), se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou, marcat cu stâlp indicator și există și un izvor în apropiere. Cele mai apropiate vârfuri de la refugiu sunt Vârful Scara, Ciortea și Suru, spre vest, sau coloșii Șerbota, Negoiu și Lespezi, spre est.

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Sălătrucu - V. Topologului - Şaua Scării în Făgăraş, Vâlcea, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment