Traseul 22 TR face legătura între Coada lacului Gura Râului și cantonul silvic Niculeşti, trecând prin Cheile Cibinului și pe la "Bradul Uriaş". Un traseu destul de solicitant, în aprox. 5.5 - 6 h de drumeție, cu urcări care cumulează peste 900 m diferență de nivel. Pretabil pentru MTB.
Localitatea Gura Râului s-a dezvoltat datorită meşteşugurilor ce se bazau pe forţa apei (mori, joagăre ș.a.) și a pietrei de râu dure, habsburgii construind în anii 1700, un canal navigabil pe râul Cibin, pentru plute pe care aduceau pietre şi lemn până la zidurile cetăţii Sibiu. Astăzi peisajul, tradiţiile şi legendele locului atrag tot mai mulţi vizitatori. (sursa). Veţi întâlni biserici vechi, gospodării mari cu porţi înalte din lemn, impozantul baraj de acumulare străjuit de culmi muntoase - o oază de liniște și culoare.
De la coada lacului (La Pisc) TR continuă alături de PR (traseul 21) spre S, pe valea Râul Mare, pe un drum forestier pe alocuri asfaltat, care pătrunde în Cheile Cibinului, nu atât de spectaculoase, dar sălbatice, cu o vegetaţie luxuriantă care acoperă stâncile din șist cristalin. Cheile au o lungime de cca. 2 km și au pereţii înalţi şi abrupţi, în mare parte sub formă de stânci golaşe. Avem o urcare susținută pe valea cu bolovani, cu o diferenţă de nivel de peste 600 m între punctul de pornire şi vale, pe o distanţă scurtă. (sursa).
După ce trecem de intersecţia cu pârâul Dăneasa, lăsăm PR la stânga și urmăm drumul forestier Râul Mare cca. 30 min, până ajungem la "Bradul Uriaş", unul dintre cei mai bătrâni brazi din ţară (peste 500 ani), de 40 m înălţime şi cu o circumferinţă de 8 m. Continuăm pe drum și trecem de grupul de cabane Crăciuneasa, de cantonul silvic și ajungem la cantonul silvic Niculeşti. Dacă dorim, din acest punct putem urca spre Iezerul Mare (traseul 24), coborând din creasta principală la Refugiul Cânaia pe TA (traseul 6).
Comentarii