Touristik Label - 1223MN22: sat Gura Râului (La Pisc) - Cheile Cibinului - Canton Silvic Niculeşti

Legătura Gura Râului - Canton Niculeşti, prin Cheile Cibinului
Traseul 22 Triunghi Roșu face legătura între coada lacului Gura Râului (La Pisc) și cantonul silvic Niculeşti, urmând valea Râul Mare prin Cheile Cibinului, pe la "Bradul Uriaş" (de peste 500 ani) și pe la grupul de cabane Crăciuneasa. Cheile Cibinului, nu atât de spectaculoase, dar sălbatice, au o vegetaţie luxuriantă - o oază de liniște și culoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
13,70km
Durată
5:30-6:00h
Urcare
944m
Coborâre
466m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la coada lacului de acumulare Gura Râului din locul denumit La Pisc la confluenţa Râul Mare şi Râul Mic. Pornim spre sud pe drumul forestier care pe alocuri are asfalt prin Cheile Cibinului. După aproximativ o oră jumate ajungem la intersecţia Râul Mare cu pârâul Dăneasa. Până în acest loc unde se află şi un micro baraj traseul este comun cu traseul PR. De aici urmăm drumul forestier din partea dreaptă pe Valea Râului Mare. După aproximativ 30 de minute ajungem la "Bradul Uriaş", brad de peste 500 ani cu înălţimea de peste 40m loc pentru un mic popas. De aici continuăm să urcăm pe drumul forestier, trecem pe lângă grupul de cabane Crăciuneasa şi cantonul silvic Crăciuneasa după care ajungem la cantonul silvic Niculeşti. Unde întâlnim marcajul CR. Din acest loc putem continua pe marcajul de TA până la Refugiul Cânaia, sau Iezerul Mare.

Etape

sat Gura Râului (La Pisc) - Cheile Cibinului - Cabana Crăciuneasa - Canton Silvic Niculeşti

Descriere

Traseul 22 TR face legătura între Coada lacului Gura Râului și cantonul silvic Niculeşti, trecând prin Cheile Cibinului și pe la "Bradul Uriaş". Un traseu destul de solicitant, în aprox. 5.5 - 6 h de drumeție, cu urcări care cumulează peste 900 m diferență de nivel. Pretabil pentru MTB.

Localitatea Gura Râului s-a dezvoltat datorită meşteşugurilor ce se bazau pe forţa apei (mori, joagăre ș.a.) și a pietrei de râu dure, habsburgii construind în anii 1700, un canal navigabil pe râul Cibin, pentru plute pe care aduceau pietre şi lemn până la zidurile cetăţii Sibiu. Astăzi peisajul, tradiţiile şi legendele locului atrag tot mai mulţi vizitatori. (sursa). Veţi întâlni biserici vechi, gospodării mari cu porţi înalte din lemn, impozantul baraj de acumulare străjuit de culmi muntoase - o oază de liniște și culoare. 

De la coada lacului (La Pisc) TR continuă alături de PR (traseul 21) spre S, pe valea Râul Mare, pe un drum forestier pe alocuri asfaltat, care pătrunde în Cheile Cibinului, nu atât de spectaculoase, dar sălbatice, cu o vegetaţie luxuriantă care acoperă stâncile din șist cristalin. Cheile au o lungime de cca. 2 km și au pereţii înalţi şi abrupţi, în mare parte sub formă de stânci golaşe. Avem o urcare susținută pe valea cu bolovani, cu o diferenţă de nivel de peste 600 m între punctul de pornire şi vale, pe o distanţă scurtă. (sursa). 

După ce trecem de intersecţia cu pârâul Dăneasa, lăsăm PR la stânga și urmăm drumul forestier Râul Mare cca. 30 min, până ajungem la "Bradul Uriaş", unul dintre cei mai bătrâni brazi din ţară (peste 500 ani), de 40 m înălţime şi cu o circumferinţă de 8 m. Continuăm pe drum și trecem de grupul de cabane Crăciuneasa, de cantonul silvic și ajungem la cantonul silvic Niculeşti. Dacă dorim, din acest punct putem urca spre Iezerul Mare (traseul 24), coborând din creasta principală la Refugiul Cânaia pe TA (traseul 6).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Gura Râului (La Pisc) - Cheile Cibinului - Canton Silvic Niculeşti in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră