Touristik Label - 817MN41: sat Hălmagiu - sat Brusturi - sat Hălmagiu

Circuitul mic al Ținutului Hălmagiu
Traseul 41 Punct Galben este traseul de vizitare a părții N a Depresiunii Hălmagiului, un ținut de sate răsfirate pitorești, încadrat de culmile muntoase ale munților Zarandului, Codru-Moma și Bihorului. Recomandat MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
21,83km
Durată
7:00-7:15h
Urcare
495m
Coborâre
495m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul satului Hălmagiu traseul urmează drumul prin satele Băneşti, Cristeşti şi ajunge la capătul satului Brusturi. Aici traversăm un pod la stânga, având ca reper o biserică aflată peste vale. Urcăm un drum de pământ până în culmea dealului şi de aici urmâm cu atenţie marcajele rare până ajungem în satul Mermeşti. Traversăm o culme de deal şi coborâm în satul Bodeşti (atenţie, probleme de orientare, marcaje rare!) şi apoi urcăm până în DN76. Aici facem stânga 250 m şi traversăm apoi drumul. Prindem un drum de pământ şi piatră care ne aduce înapoi în satul Hălmagiu.

Etape

sat Hălmagiu - sat Băneşti - sat Cristeşti - sat Brusturi - sat Mermeşti - sat Bodeşti - sat Leştioara - sat Hălmagiu

Descriere

Traseul 41 PG este traseul de vizitare a salbei de sate răsfirate și risipite din N Depresiunii Hălmagiului. Este un traseu lung, recomandat pentru cicloturism, marcaje rare, accesibil în cca. 7 h. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Depresiunea Hãlmagiului, cunoscutã și sub numele de Ținutul Hãlmagiului, constituie una din "porțile" de acces dinspre câmpie spre Munții Apuseni, încadrat de culmile muntoase ale munților Zãrandului, Codru-Moma și Bihorului. Zona este cunoscută ca un important bazin pomicol, iar mica industrie-artizanală a făcut din comuna Hălmagiu un important centru de cojocărit și confecționarea uneltelor din lemn.Satele din Ținutul Hãlmagiului se încadreazã în categoria celor rãsfirate și risipite, majoritatea situate pe fundul vãilor ori pe dealuri. 

La Hãlmagiu ne putem bucura de priveliștea spre Dealul Frumos și zona Frunzã Verde, apoi luăm drumul spre satul Băneşti (de la familiile cu numele Ban), Cristeşti şi capătul satului Brusturi. Aici facem stânga peste pod și urcăm pe un drum de pământ ce ține culmea dealului, până în satul Mermeşti. De-aici drumul coboară în satul Bodeşti și urcă la DN76 (E 79), apoi trece de satul Leștioara (ai căror locuitori făceau lese). Un drum de pământ şi piatră ne coboară înapoi în satul Hălmagiu, de unde pornește un alt circuit MTB.

Observații

Marcaje foarte rare. Poteca se poate pierde de mai multe ori.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Hălmagiu - sat Brusturi - sat Hălmagiu în Arad, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră