Touristik Label - 717MN40: sat Hălmagiu - sat Ţoheşti - sat Hălmagiu

Circuitul ce vizitează Ținutul Hălmagiului
Traseul 40 Punct Albastru este traseul de vizitare a părții sudice a Depresiunii Hălmagiului, denumită Ținutul Hãlmagiului. Un ținut de sate răsfirate pitorești, încadrat de culmile muntoase ale munților Zãrandului, Codru-Moma și Bihorului. Recomandat MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,99km
Durată
~6:45h
Urcare
346m
Coborâre
346m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din satul Hălmagiu traseul urmează drumul asfaltat spre sud-vest, trece de localitatea Ţărmure şi, după aproximativ o oră şi jumătate de la plecare, face stânga pe un drum de ţară. Trecem prin satele Ioneşti, Poienari şi după satul Ţoheşti, aflându-ne sub Dealul Ociu, facem dreapta pe un drum de pământ. Ştim că suntem la intersecţia potrivită pentru ca avem în spate un stâlp de medie tensiune şi în faţă un stâlp de joasă tensiune cu săgeata de marcaj vopsită pe el. Continuăm pe drumul la dreapta până la al doilea stâlp de înaltă tensiune după care coborâm în pădure la stânga, încercănd să prindem un şir de mai multe marcaje. Ajungem într-o vale mică, urcăm în satul Târnăviţa şi de aici mergem doar pe drum până în satul Hălmagiu, trecând prin satul Hălmăgel.

Etape

sat Hălmagiu - sat Ioneşti - sat Poienari - sat Ţoheşti - sat Târnăviţa - sat Hălmăgel - sat Hălmagiu

Descriere

 

Traseul 40 PA este traseul de vizitare a salbei de sate răsfirate și risipite din Depresiunea Hãlmagiului, cu o câmpie întinsã mârginitã de dealuri domoale, cu priveliști spre munții Gãina și Biharia. Este un traseu lung, recomandat pentru cicloturism, marcaje rare, accesibil în cca. 6 - 7 h. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Depresiunea Hãlmagiului, cunoscutã și sub numele de Ținutul Hãlmagiului, constituie una din "porțile" de acces dinspre câmpie spre Munții Apuseni, încadrată de culmile muntoase ale munților Zãrandului, Codru-Moma și Bihorului. Satele din Ținutul Hãlmagiului se încadreazã în categoria celor rãsfirate și risipite, majoritatea situate pe fundul vãilor ori pe versanți, cu priveliști frumoase. 

La Hãlmagiu ne putem bucura de priveliștea spre Dealul Frumos și zona Frunzã Verde, apoi luăm drumul asfaltat spre satul Ţărmure, răsfirat pe ambele “țărmuri” ale Crișului Alb. De aici urmăm un drum de țară la stânga spre satele Ioneşti (de la familiile numeroase cu nume de Ioan), Poienari (ai cărui locuitori defrişau pădurile transformându-le în poieni) și satul Ţoheşti (de la numele de Toha), situat sub Dealul Ociu. 

Continuăm pe un drum de pământ până în satul Târnăviţa, de unde urmăm drumul de legătură cu satul Hălmagiu, trecând prin Hălmăgel. În jurul Hãlmagiului gravitau în secolul al XIX-lea 48 de sate, dar cu toate acestea cătunele au continuat să fie dependente de localitatea de centru din care s-au desprins, fapt ce se menține și azi.

Observații

Marcaje foarte rare. Poteca se poate pierde de mai multe ori. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Hălmagiu - sat Ţoheşti - sat Hălmagiu în Arad, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră