Touristik Label - 123MN17: sat Răşinari - Valea Caselor - Şaua Apa Cumpănită

Legătura Rășinari - Şaua Apa Cumpănită (pe traseul MTB)
Traseul 17 Bandă Albastră face legătura între satul Rășinari și Şaua Apa Cumpănită din culmea principală (1300 m), pe drumuri forestiere și de căruță accesibile MTB. În primă fază urmăm Valea Caselor, apoi un drum de căruţă care urcă în serpentine până pe o culme secundară cu pășuni și fânațe ce ne conduce la traseul de creastă BR
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,60km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
841m
Coborâre
117m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul este mai nou şi porneşte din Răşinari din faţa Bisericii Sfânta Paraschiva. Urmează strada Râul Caselor de-a lungul pârâului Valea Caselor. Părăsind satul traseul continuă pe drumul forestier cu acelaşi nume, trecem pe lângă un mic baraj de acumulare. După aproximativ o oră de mers părăsim drumul forestier şi urmăm un drum de căruţă în partea dreaptă. pornim pe acest drum marcat cu BA, cu pantă nu foarte abruptă. Urcăm în serpentine, urmăm drumul până în punctul de intersecţie cu traseul BA din apropriere de Dealul Bârnelor. De unde cele două trasee sunt comune până la Apa Cumpănită.

Etape

sat Răşinari - Valea Caselor - Şaua Apa Cumpănită

Descriere

Traseul 17 BA face legătura între Rășinari și Şaua Apa Cumpănită din traseul de creastă, pe un parcurs accesibil și cu o bicicletă de munte. Un traseu destul de solicitant, în aprox. 3.5 - 4 h de drumeție, cu urcări care cumulează peste 800 m diferențe de nivel. 

Rășinari este una dintre cele mai vechi localităţi din Mărginimea Sibiului, adăpost pentru buni meşteşugari („fabrica de căruţeˮ), ciobani care au valorificat potențialul culmilor înconjurătoare, dar și scriitori celebri. Dacă vă luați răgaz să faceţi o plimbare pe uliţele strâmte, veți descoperi case vechi tradiţionale, biserici frumoase, muzeul localităţii, dar și  casele în care au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran. Tot de aici pornesc trasee cicloturistice și de drumeție, iar CA este destinat ambelor categorii. 

BA iese din localitate pe strada ce însoțește Valea Caselor, apoi ține drumul forestier ce trece de un mic baraj de acumulare. La cca. 1 h de la debut, părăsim drumul forestier și urcăm pe un drum de căruţă la stânga în serpentine, ieșind la culmea cu păşuni şi fâneţe Dealul Plaiului. Aici întâlnim traseul peste Dealul Coastei, marcat tot BA (traseul 16).

Continuăm pe culme și la cca. 3 h de la start, ieșim în creasta principală, unde întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 1). La dreapta este Şaua Apa Cumpănită, cumpăna de apă a văilor Sibişel, Strâmbului și Vârjoghii. Putem reveni în Rășinari, pe la Refugiul Rosengarten, de unde coboară la stânga traseul cicloturistic CA (traseul 15).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Răşinari - Valea Caselor - Şaua Apa Cumpănită in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră