Touristik Label - 407MN35: Şaua Capra - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Legătura Şaua Capra- Vf. Vânătarea lui Buteanu
Traseul 35 Cruce Albastră este traseul de legătură între Șaua Capra și Vârful Vânătarea lui Buteanu, singurul dintre cele 12 vârfuri montane de peste 2500 m din Carpați care poate fi abordat în doar 1.5 h de drumeție. Deși scurt, necesită experiență - poteca urcă și coboară pieptiş, cu sectoare de cățărare. Efortul ne este răsplătit de panorama cuprinzătoare asupra V și Lacului Capra, Creasta Arpăşel şi Muchia Albotei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
0,90km
Durată
~0:45h
Urcare
190m
Coborâre
20m
Vârf
2445m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Şaua Caprei, cotim spre NE în traversare ascendentă, traversând mai multe vâlcele, până când ajungem în apropierea crestei care leagă Vf. Văiuga de Vf. Capra. Mergem pe creastă până în Şaua Văiuga unde intersectăm traseul care urcă din Valea Văiuga. De pe Vârful Capra coborâm într-o strungă îngustă şi urcăm abrupt spre nord pe creasta îngustă şi expusă. Atingem vârful după o scurtă dar spectaculoasă custură care ne oferă o perspectiva deosibită asupra uneia dintre cele mai frumoase şi sălbatice sectoare ale Făgăraşului: Creasta Arpăşel şi Muchia Albotei.

Etape

Şaua Capra - Creasta Văiuga - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Descriere

Traseul 35 CA este traseul de acces la Vârful Vânătarea lui Buteanu, cel mai accesibil dintre vârfurile de peste 2500 din țară. Este un traseu destul de solicitant, potrivit celor obișnuiți cu cățărarea pe stânci, cu aprox. 200 de m diferență de nivel, în cca 1 h. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă.

Porninm din Şaua Caprei, unde se ajunge de la Bâlea Lac pe poteca TA (traseul 34) în cca. 30-45 min. Suntem pe creasta principală - pe poteca de creastă BR (traseul 1C) care înaintează de aici pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) - vârfuri îndrăgite de alpiniști - în direcția Moldoveanu.

Traseul CA ia direcția NE spre stânga, traversează mai multe vâlcele și ocolește Vârful Văiuga (2443 m), apoi coboară în Șaua Văiuga. Lăsâm la stânga Căldarea Vălugii, urmăm coastele Muntelui Capra în urcare, apoii coborâm în spintecătura dintre Vânătoarea lui Buteanu și Vârful Capra, și după o cățărare de cca 10 m, ieșmi la o creasta îngustă şi expusă, pe care urcăm abrupt spre N, până pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu, unul dintre cele 12 vârfuri montane de peste 2500 m din Carpați. De pe vârf ne putem bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști asupra văilor glaciare sălbatice de sub noi.

La S, privirea ne cade spre lacul Capra la lacul Căprița (2230 m alt), cel din urmă fiind alimentat de un pârâu de 8 m care transportă apele lacului Capra în Căprița. Din cele două ia naștere Valea Capra, flancată de culmea Râiosul - Muşeteica - Piscul Negru și de drumul Transfăgărășan. 

La poalele vârfului Vânătarea lui Buteanu (spre N), putem admira imaginea văii Arpășel, cu Căldarea glaciară complexă Arpăşel, declarată rezervație naturală, unde încă mai mișună capre negre şi marmote, flancată de spectaculoasele Muchia Albota și Buteanu.

Orizontul panoramic este completat de înălțimile Negoiului (2535 m), Lespezi și Ciortea (2427 m) spre V, în timp ce spre E, ni se deschide o perspectiva deosibită asupra uneia dintre cele mai frumoase şi sălbatice sectoare ale Făgăraşului: Creasta Arpăşel, Vf. Podragu (2462 m), iar în fundal Viştea (2527 m) şi Moldoveanu (2544 m). 

Din vârf ne putem întoarce la Cabana Bâlea Lac, fie prin Căldarea Vălugii (traseul 38) și apoi BA (traseul 39) spre S, fie pe unde am urcat. Atenție la rezerva de apă de care dispuneți, întrucât în afară de izv. Lacului Capra nu există alte posibilități de realimentare.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Capra - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră