Touristik Label - 923MN05: Şaua Şerbănei - Refugiul Cânaia - Şaua Ştefleşti

Legătura Transcindrel (Şaua Şerbănei) - Refugiul Cânaia
Traseul 5 Punct Roșu este varianta de acces la Refugiul Cânaia, fie dinspre DJ Transcindrel (Şaua Ştefleşti), fie din traseul de creastă (Şaua Şerbănei). Are rolul de a facilita accesul la refugiul bine întreținut, ca popas de odihnă în drumul spre Vf. Cindrel, cel mai înalt din masiv, situat deasupra căldării lacului glaciar Iezerul Mare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,80km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
324m
Coborâre
466m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Şaua Şerbănei părăsim traseul de creastă şi pornim pe un drumeag marcat cu PR spre Refugiul Cânaia. După circa 40-45 de minute traversăm pârâul Cânaia şi ajungem la refugiu, unde se poate face un scurt popas. De aici urmăm cărarea spre sud-vest prin porţiuni de pădure şi jnepeniş, traversăm mai multe fire de apă ce formează pârâul Iujbea. În continuare cărarea ne conduce prin Căldarea Iujbea Răşinarului, acoperită în mare parte cu jnepeni. Traseul nostru ocoleşte Vf. Cindrel pe curba de nivel şi după scurt timp intersectăm traseul CR. De unde continuăm în coborâre uşoară spre sud şi-n curând ajungem în Şaua Ştefleşti în drumul judeţean DJ 106N. Din Şaua Ştefleşti se poate continua traseul spre sud pe Vf. Ştefleşti şi Obârşia Lotrului.

Etape

Şaua Şerbănei - Refugiul Cânaia - Şaua Ştefleşti

Descriere

Traseul 5 PR face legătura între Transcindrel (Şaua Ştefleşti) și Refugiul Cânaia, trecând pe sub Vf. Cindrel. Dinspre Păltiniș, avem mai multe variante de a ajunge în traseul de creastă, apoi din Şaua Şerbănei, urmăm drumeagul de acces la refugiu. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme pe acest sector. 

O bună parte dintre drumeți preferă să ajungă la refugiul Cânaia dinspre Păltiniș, fie pe Transcindrel - TR (traseul 7) apoi pe marcajul de creastă BR (traseul 1), fie pe varianta CR (traseul 18). Așadar, odată ajunși la golul alpin, din șaua Bătrâna urmăm drumul lat de creastă pe sub Vf. Surdului și continuăm spre SV. Dacă urcăm pe Vf. Rozdeşti (1951 m) ne putem bucura de un tur de orizont spre apele lacului de acumulare de la Gâtul Berbecului (Negovanu), în timp ce spre NV se deschide priveliștea spre valea adâncă a Râului Mare, ce se varsă în Cheile Cibinului. Dincolo de vale se ridică culmea vârfurilor Strâmba Mare, Foltea și Găujoara (traseul 2). Coborâm în Şaua Şerbănei, apoi mai ținem drumul cca 40-45 min și ajungem la Cabana Refugiul Cânaia, bine întreținut, unde putem poposi peste noapte.

De la refugiu, PR continuă prin pădure și jnepeniș pe la obârșia pârâului Iujbea, traversând căldarea acestuia și ocolind Vf. Cindrel pe curbă de nivel. După un timp primim din dreapta marcajul CR (traseul 4) care vine de pe vârf, iar ultimul segment ne coboară ușor la DJ Transcindrel (Şaua Ştefleşti). CR continuă către Vârful Ştefleşti din Munţii Lotrului.

Observații

Nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Şerbănei - Refugiul Cânaia - Şaua Ştefleşti in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră