Touristik Label - 907MN08: Sebeşu de Sus - V. Moaşei - Cabana Suru

Legătura Sebeşu de Sus - Cabana Suru, pe Valea Moaşei
Traseul 8 Punct Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între localitatea Sebeşu de Sus și Cabana Suru, urmând fidel (aproape întreg traseul) valea Moașei Sebeșului. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra cascadelor superioare de pe Valea Moașei, asupra crestei principale și de locația primitoare.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,33km
Durată
2:30-4:00h
Urcare
980m
Coborâre
40m
Vârf
1435m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la podul de la ieşirea din satul Sebeşu de Sus, se merge pe drumul forestier pe firul Văii Moaşei (la pod este un indicator). Traseul nostru continuă pentru aproximativ 1,5 h pe drumul forestier de pe Valea Moaşei, după care continuă pe potecă, în pădure. Prima parte o parcurgem pe versantul vestic, apoi traversăm pe cel estic şi urcăm pe marginea apei. Apar cascade pe o vale sălbatică. În continuare urcăm abrupt în serpentine până ajungem într-o poiană largă (1310 m), unde este şi o stână. Reintrăm în pădure drept în sus, spre est. Urcăm pieptiş, traversăm uşor spre SE şi ajungem în spatele Cabanei Suru.

Etape

Sebeşu de Sus - Valea Moaşei - Cabana Suru

Descriere

 

Traseul 8 PR leagă localitatea Sebeşu de Sus de Cabana Suru într-un parcurs pe firul văii Moașa Sebeșului, cu o înlănțuire de cascade frumoase în sectorul superior. Este un traseu destul de dificil, cu aprox. 1000  m diferențe de nivel, în cca. 4 h de drumeție. 

Dacă pornim de la stația CFR Sebeș Olt, urmăm marcajul TR (traseul 6) și în aprox. 1 h ajungem în Sebeșul de Sus. La capătul sudic al localității, întâlnim un pod cu un indicator (4 h până la cabana Suru) care marchează intrarea în traseu. Continuăm pentru aprox 1,5 h pe drumul forestier de pe Valea Moaşei, după care se intră pe potecă, în pădure. 

Odată ce trecem pe versantul estic al Culmii Moașei, pe marginea apei, vom lua contact cu o vale de o sălbăticie aparte. Valea Moașei este una dintre cele mai pitorești văi din Munții Făgăraș, urmând o direcție aproape perpendiculară la creastă, într-un adevărat spectacol al căderilor de apă. Vâlcelul ce izvorăște de sub Fruntea Moașei, se prăvale în salturi, din cauza pantei foarte înclinate, formând numeroase cascade mai mici sau mai mari pe o lungime de 1 km. Cele mai mari cascade sunt greu accesibile, dar se văd din traseu.

După ce părăsim valea, urcăm abrupt în serpentine până într-o poiană largă (1310 m), unde există şi o stână (Poiana Stânii), apoi intrăm în pădurea de brad, drept în sus, spre E, urcând pieptiș.pentru cca. 10-15 min până în spatele Cabanei Suru. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț. 

După un scurt popas, de aici putem continua ascensiunea spre creasta principală, trecând pe la Monumentul Salvamontiștilor, în apropierea căruia poteca se bifurcă: TA urcă pieptiș pe Muchia Moașei, iar TR continuă mai potolit, prin Căldarea Găvanului, până sub Vf. Suru, în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), la 2113 m alt. Vârful Suru (2283 m) ne va invita să-l escaladăm pe o potecă nemarcată și anevoioasă.

Observații

Marcaj rezonabil. Recomandat până la Cabana Suru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sebeşu de Sus - V. Moaşei - Cabana Suru în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Hercule

Pentru un circuit cabana Suru, recomand urcarea pe Culmea Moasei si eventual coborarea pe Valea Moasei. Urcarea din Valea Moasei pana la cabana este epuizanta.

Deasemenea de remarcat ca stana mentionata ca fiind in ruina este activa. Traseul trece la 15 m de stana, mare atentie la caini.

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră