07MN08: Sebeşu de Sus - V. Moaşei - Cabana Suru

Traseul nr. 8 Bulină Roșie este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între localitatea Sebeşu de Sus și Cabana Suru, urmând fidel (aproape întreg traseul), valea Moașei Sebeșului. În primă fază vom parcurge un drum forestier, apoi vom traversa râul pe versantul estic și vom intra într-un tărâm sălbatic al apelor. O salbă de cascade dintre cele mai pitorești, ne va bucura sufletul pentru aproximativ 1 km de traseu, apoi vom urca abrupt într-o poiană cu rămășițele unei stâne. De aici, un ultim urcuș ne conduce în spatele Cabanei Suru. Este un traseu de dificultate medie, cu diferențe de nivel de aprox. 1000 de m, pe parcursul a 4 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale și de locația generoasă și primitoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
8,30km
Durată
~4:00h
Urcare
980m
Coborâre
40m
Vârf
1435m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la podul de la ieşirea din satul Sebeşu de Sus, se merge pe drumul forestier pe firul Văii Moaşei (la pod este un indicator). Traseul nostru continuă pentru aproximativ 1,5 h pe drumul forestier de pe Valea Moaşei, după care continuă pe potecă, în pădure. Prima parte o parcurgem pe versantul vestic, apoi traversăm pe cel estic şi urcăm pe marginea apei. Apar cascade pe o vale sălbatică. În continuare urcăm abrupt în serpentine până ajungem într-o poiană largă (1310 m), unde este şi o stână. Reintrăm în pădure drept în sus, spre est. Urcăm pieptiş, traversăm uşor spre SE şi ajungem în spatele Cabanei Suru.

Etape

Sebeşu de Sus - Valea Moaşei - Cabana Suru

Descriere

Traseul nr. 7 TA este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 4 ore, urmând firul văii Moașa Sebeșului, cu o înlănțuire de cascade frumoase în sectorul superior.

Pornind de la stația CFR Sebeș Olt împreună cu marcajul triunghi roșu, în aprox. 1 oră vom ajunge în Sebeșul de Sus. La capătul sudic al localității, vom întâlni un pod cu un indicator (4 h până la cabana Suru) care marchează intrarea în traseu. De aici, traseul continuă pentru aproximativ 1,5 h pe drumul forestier de pe Valea Moaşei, după care se intră pe potecă, în pădure.

Odată ce vom trece pe versantul estic, pe marginea apei, vom lua contact cu o vale de o sălbăticie aparte. Valea Moașei este una dintre cele mai pitorești văi din Munții Făgăraș, urmând o direcție aproape perpendiculară la creastă, într-un adevărat spectacol al căderilor de apă, Vâlcelul ce izvorăște de sub Fruntea Moașei, se prăvale în salturi, din cauza pantei foarte înclinate, formând numeroase cascade mai mici sau mai mari pe o lungime de 1 km. Totuși, cele mai mari cascade sunt greu accesibile, dar se vad din traseu.

Părăsind valea, vom urca abrupt în serpentine până într-o poiană largă (1310 m), unde există şi o stână (Poiana Stână), apoi vom intra în pădurea de brad, drept în sus, spre est, urcând pieptiș.pentru 10-15 minute până în spatele Cabanei Suru. Cabana Suru a fost modernizată recent, dispune de 35 de locuri în 4 camere și are o gazdă generoasă și discretă, iar curățenia și omenia sunt la mare preț.

După un scurt popas, de aici vom putea continua ascensiunea spre creasta principală, trecând pe la Monumentul Salvamontiștilor, în apropierea căruia poteca se bifurcă, pentru a urca pieptiș pe Muchia Moașei, sau mai potolit, prin Căldarea Găvanului, sub Vârful Suru, în Curmătura Surului (Curmătura Găvanului), la 2113 m altitudine.

Observații

Marcaj rezonabil. Recomandat până la Cabana Suru.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Sebeşu de Sus - V. Moaşei - Cabana Suru în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment