Touristik Label - 723MN19: Staţiunea Păltiniş - Cantonul Silvic Muncel - Staţiunea Păltiniş

Circuit Păltiniş - Poiana Găujoara - Poiana Muncel - Păltiniş
Traseul 19 Punct Albastru este un circuit frumos în zona stațiunii Păltiniș, urcând printr-o frumoasă pădure de molid până în Poiana Găujoara, cu priveliști spre Munţii Făgăraş şi oraşul Sibiu, apoi la culmea principală a Munților Cindrel (zona cantonului silvic Muncel). Revenim în stațiune prin Poiana Onceşti, apoi pe sub linia telescaunului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,20km
Durată
3:00-3:15h
Urcare
383m
Coborâre
383m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe de la staţia de telescaun Păltiniş. Urmăm drumul judeţean DJ 106N, după aproximativ 200m părăsim drumul în partea dreaptă si urmăm poteca marcată cu PA şi CR, ce trece prin pădurea de molid. După circa 15 minute ajungem la izvorul numit Dorul Clujului. Traversăm pârâul si urmăm cărarea in urcuş moderat cu serpentine largi. După scurt timp ajungem în Poiana Găujoara, loc de ramificaţie a traseelor. Traseul nostru continuă în stânga pe drumul din partea de sus, în scurt timp intrăm în pădure, trecem pe lângă gardul unei plantaţii cu pini, cotim dreapta si în scurt timp sosim în Poiana Muncel, unde se află şi cantonul silvic Muncel. Tot aici întâlnim şi drumul Transcindrel, drum neasfaltat, ce face legătura între Valea Cibinului şi Valea Sadului, precum şi marcajul TR de la Păltiniş la Gâtul Berbecului. Continuăm traseul în dreapta cantonului silvic, traseu comun cu marcajul de creastă până în Poiana Onceşti. De aici, în scurt timp ajungem la staţia superioară a telescaunului, de unde poteca coboară pe sub linia telescaunului până la sţatia de jos. Acest traseu fiind un circuit se poate parcurge uşor şi in sens invers.

Etape

Staţiunea Păltiniş - Poiana Găujoara - Cantonul Silvic Muncel - Grădina Onceşti - Staţiunea Păltiniş

Descriere

 

Traseul 19 PA face un circuit deasupra stațiunii Păltiniş, potrivit pentru o plimbare relaxantă în natură, un bun prilej de a admira zona Păltinișului și Munții Făgăraș. Un traseu relativ ușor, în aprox. 3 - 3.5 h de drumeție, cu urcări care cumulează aprox. 400 m diferență de nivel. La urcare se poate folosi și telescaunul, coborând prin Poiana Găujoara.

Staţiunea Păltiniş este situată în inima munţilor Cindrel, înconjurată de păduri dese, culmi montane spectaculoase şi păşuni întinse. Pe lângă pârtiile de ski de dificultate medie şi uşoară, lângă Păltiniș există un schit ce aminteşte de bisericuţele maramureşene. Pentru cei dornici, din stațiune pornesc trasee de cicloturism și de drumeție, care pot fi străbătute tot timpul anului. Este de asemenea o zonă prielnică pentru practicarea schiului de tură, favorizat de pantele domoale și implicit, lipsa pericolului de avalanşe.

PA pleacă de la staţia de telescaun alături de varianta CR (traseul 18) și coboară spre dreapta printr-o frumoasă pădure de molid cu locuri de popas (bănci amenajate), spre izvorul Dorul Clujului, denumit așa în urmă cu mulți ani, datorită faptului că studenţii UBB Cluj s-au refugiat în zonă în urma Dictatului de la Viena (1942), alături de colegii de la Căminul de Munte Păltiniş. (sursa

Urcăm apoi în serpentine largi până în Poiana Găujoara, de unde putem admira Munţii Făgăraş şi Sibiul. PA face stânga pe un drum ce duce în poiana cantonului silvic Muncel, unde întâlnim drumul Transcindrel, drum neasfaltat care face legătura între Valea Sadului și Păltiniş. Aici întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 1). Tot aici urcă și varianta TR (traseul 7) dinspre Gâtul Berbecului (Negovanu). 

Obs: Putem urca spre Poiana Muncel dinspre Păltiniş și cu ajutorul telescaunului Oncești, prin Poiana Onceşti - primăvara, o adevărată grădină cu brânduşe şi ghiocei.

Observații

Iarna accesibil cu echipament complex de iarnă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Staţiunea Păltiniş - Cantonul Silvic Muncel - Staţiunea Păltiniş in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră