Traseul 19 PA face un circuit deasupra stațiunii Păltiniş, potrivit pentru o plimbare relaxantă în natură, un bun prilej de a admira zona Păltinișului și Munții Făgăraș. Un traseu relativ ușor, în aprox. 3 - 3.5 h de drumeție, cu urcări care cumulează aprox. 400 m diferență de nivel. La urcare se poate folosi și telescaunul, coborând prin Poiana Găujoara.
Staţiunea Păltiniş este situată în inima munţilor Cindrel, înconjurată de păduri dese, culmi montane spectaculoase şi păşuni întinse. Pe lângă pârtiile de ski de dificultate medie şi uşoară, lângă Păltiniș există un schit ce aminteşte de bisericuţele maramureşene. Pentru cei dornici, din stațiune pornesc trasee de cicloturism și de drumeție, care pot fi străbătute tot timpul anului. Este de asemenea o zonă prielnică pentru practicarea schiului de tură, favorizat de pantele domoale și implicit, lipsa pericolului de avalanşe.
PA pleacă de la staţia de telescaun alături de varianta CR (traseul 18) și coboară spre dreapta printr-o frumoasă pădure de molid cu locuri de popas (bănci amenajate), spre izvorul Dorul Clujului, denumit așa în urmă cu mulți ani, datorită faptului că studenţii UBB Cluj s-au refugiat în zonă în urma Dictatului de la Viena (1942), alături de colegii de la Căminul de Munte Păltiniş. (sursa)
Urcăm apoi în serpentine largi până în Poiana Găujoara, de unde putem admira Munţii Făgăraş şi Sibiul. PA face stânga pe un drum ce duce în poiana cantonului silvic Muncel, unde întâlnim drumul Transcindrel, drum neasfaltat care face legătura între Valea Sadului și Păltiniş. Aici întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 1). Tot aici urcă și varianta TR (traseul 7) dinspre Gâtul Berbecului (Negovanu).
Obs: Putem urca spre Poiana Muncel dinspre Păltiniş și cu ajutorul telescaunului Oncești, prin Poiana Onceşti - primăvara, o adevărată grădină cu brânduşe şi ghiocei.
Comentarii