Touristik Label - 623MN18: Staţiunea Păltiniş - Poiana Găujoara - Şaua Bătrâna

Legătura Păltiniş - Şaua Bătrâna (sub Vf. Bătrâna și Surdu)
Traseul 18 Cruce Roșie face legătura între stațiunea Păltiniş și Şaua Bătrâna din culmea principală (1863 m), pe o potecă frumoasă care traversează pădurea de molid şi afinişuri. Din loc în loc putem admira priveliștea spre Munţii Făgăraş şi oraşul Sibiu, iar dacă urcăm pe Vf. Bătrâna ori vf. Surdului avem vederi frumoase spre culmile înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
5,80km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
499m
Coborâre
59m

Tabs

Indicaţii de orientare

Până în Poiana Găujoara traseul este comun cu traseul PA. Pornim de la staţia de telescaun, urmăm drumul judeţean DJ 106N pe care îi părăsim după 200m, urmând poteca ce coboară în partea dreaptă, traversând pădurea de molid. Din loc în loc se află bănci pentru repaus. Poteca urcă treptat în serpentine largi până în Poiana Găujoara, unde avem o privelişte frumoasă spre Munţii Făgăraş şi oraşul Sibiu. În acest loc se despart cele două trasee, noi urmăm traseul cu marcaj CR ce urcă pieptiş pe panta uşor mai abruptă dar relativ scurtă. Ajungem la o stână cu un izvor în apropriere prin faţa căreia trecem. De aici traseul trece pe sub Vf. Bătrâna Mare, printre fâşii de molizi şi prin afinişuri. Ajungem în Şaua Bătrâna acoperită cu întinse pajişti şi pâlcuri de jnepeni. În partea dreaptă a potecii se află o zonă mlăştinoasă din care izvoresc pâraiele Cotorăşti ce curge spre nord şi izvorul Beşineului ce curge spre sud. Tot aici întâlnim şi marcajul BR. De aici putem urca uşor pe Vf. Surdu ( 1961m) şi Vf. Bătrâna Mare (1911m) cu frumoase privelişti.

Etape

Staţiunea Păltiniş - Poiana Găujoara - Şaua Bătrâna

Descriere

Traseul 18 CR face legătura între stațiunea Păltiniş și Şaua Bătrâna din creastă, pe un parcurs pitoresc printre molizi și jnepeni. Un traseu relativ scurt, în aprox. 2 - 2.5 h de drumeție, cu urcări care cumulează aprox. 500 m diferență de nivel. 

Staţiunea Păltiniş este situată în inima munţilor Cindrel, înconjurată de păduri dese, culmi montane spectaculoase şi păşuni întinse. Pe lângă pârtiile de ski de dificultate medie şi uşoară, lângă Păltiniș există un schit ce aminteşte de bisericuţele maramureşene. Pentru cei dornici, din stațiune pornesc trasee de cicloturism și de drumeție, care pot fi străbătute tot timpul anului. Este de asemenea o zonă prielnică pentru practicarea schiului de tură, favorizat de pantele domoale și implicit, lipsa pericolului de avalanşe.

CR pleacă de la staţia de telescaun alături de varianta PA (traseul 19) și coboară spre dreapta printr-o frumoasă pădure de molid cu locuri de popas (bănci amenajate), spre izvorul Dorul Clujului, denumit așa în urmă cu mulți ani, datorită faptului că studenţii UBB Cluj s-au refugiat în zonă în urma Dictatului de la Viena (1942), alături de colegii de la Căminul de Munte Păltiniş. (sursa)

Urcăm apoi în serpentine largi până în Poiana Găujoara, de unde putem admira Munţii Făgăraş şi Sibiul. PA face stânga pe un drum ce duce în poiana cantonului silvic Muncel, în timp ce varianta CR urcă pieptiș la o stână cu izvor și continuă pe sub Vf. Bătrâna Mare spre pajiștile cu pâlcuri de jnepeni din Şaua Bătrâna, unde întâlnește traseul principal de creastă BR (traseul 1). La dreapta se află o zonă mlăştinoasă - cumpăna de ape a văii Cotorăşti și izvorul Beşineului, dincolo de care putem urca spre vf. Surdului (1961 m), cu frumoase privelişti. Tot din Şaua Bătrâna, spre NV, putem urca la vf. Bătrâna (1905 m), un alt punct de belvedere încântător.

Observații

Iarna accesibil cu echipament complex de iarnă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Staţiunea Păltiniş - Poiana Găujoara - Şaua Bătrâna in Sibiu, Cindrel is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră