Touristik Label - 907MN24: Transfăgărăşan - Canionul Valea lui Stan - Barajul Vidraru - Transfăgărăşan

Circuitul Canionului de pe Valea lui Stan
Traseul 24 Punct Roșu este traseul de vizitare a Canionului de pe Valea lui Stan, în lumea stâncilor și cascadelor, unul dintre cele mai frumoase trasee de chei din țară. Poteca amenajată cu scări metalice, pasarele metalice și cabluri de sprijin pe pereții stâncoși, urcă prin canion, iese în Poiana Călugărița și la ruinele fostei Cabane Călugărița, apoi ține malul lacului Vidraru înapoi la punctul de start. Periculos iarna.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,96km
Durată
~4:00h
Urcare
930m
Coborâre
930m
Vârf
1075m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, trecem de 2 tuneluri şi la capătul nordic al unui pod se află intrarea în Canionul lui Stan. Urcăm pe firul văii până la un prim obstacol, un baraj de protecţie pentru viituri, îl urcăm prin stânga pe o scară de metal amenajată, continuăm pe firul văii, în urcare uşoară, până când ajungem la o succesiune de praguri amenajate cu scări. Urcăm pe lângă o cascadă impresionantă, după care poteca protejată cu balustradă metalică evită o zonă din canion prin urcare şi coborâre pe malul stâng. Urmează o altă zonă pe firul văii, după care intrăm în cea mai spectaculoasă zonă din canion. Urcăm pe scările amenajate, traversăm o pasarelă suspendată şi ne căţărăm pe scări, traversând pe deasupra o zonă de perete. După ce trecem de mai multe obstacole folosind scările şi cablurile cu care e amenajat traseul ieşim într-o zonă mai largă. Traversăm apa de mai multe ori şi urcăm prin pădure până când ajungem într-o poiană deschisă. Coborâm până când intersectăm un drum pietruit care ne conduce înapoi în drumul Transfăgărăşan.

Etape

Transfăgărăşan - Canionul Valea lui Stan - Poiana Călugăriţa - Barajul Vidraru - Transfăgărăşan

Descriere

Traseul 24 PR este circuitul Canionului Valea lui Stan, traversând sectorul de chei într-un peisaj sălbatic încununat de o succesiune de cascade. Necesită atenție sporită și echipament adecvat în condiții de umezeală. Ultimul segment implică trecerea repetată prin apă sau cățărarea pe pereți. Este un traseu mediu / dificil, în cca 4h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra canionului, a stâncăriilor și cascadelor depășite și asupra lacului Vidraru.

Pornim din drumul Transfăgărăşan, cam la jumătatea drumului ce urcă de la Cetatea Poienari la Barajul Vidraru, într-o curbă de 180 grade, la capătul nordic al unui pod. Poteca PR ne conduce pe firul văii până la un prim obstacol, un baraj de protecție pentru viituri, care se depășește prin stânga pe o scară de metal amenajată. Trecem o succesiune de praguri amenajate cu scări, apoi urcăm pe lângă o cascadă impresionantă, deasupra apei, într-un sector de canion unde poteca este protejată cu balustradă metalică. Pe o parte și pe alta a pârâului, avansarea se face aproape permanent cu ajutorul amenajărilor metalice, întâlnind mai multe cascade, una mai frumoasă ca alta, dar și ochiuri de apă. Scări metalice, pasarele suspendate și cabluri de sprijin pe pereții stâncoși, facilitează înaintarea în canion, în cea mai spectaculoasă zonă din chei. 

Traseul iese apoi într-o zonă mai largă unde se traversează apa de mai multe ori sau se cațără pe pietre, în funcție de iscusința fiecăruia. Indicatorul spre Călugărița ne conduce în pădure în urcare și ajungem într-o poiană deschisă (Poiana Călugărița). Aici lăsăm la dreapta un observator de vânătoare și începem coborârea prin pădure până la un drum forestier, care ne conduce la ruinele fostei Cabane Călugărița. De aici vom ajunge în scurt timp pe malul lacului Vidraru, unul dintre cele mai frumoase din țară.

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Transfăgărăşan - Canionul Valea lui Stan - Barajul Vidraru - Transfăgărăşan în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului spaz

Foarte fain traseul. Canionul e spectaculos, te plimbi printre stanci, printre pietre, te cateri pe pereti. Cand iesi din albie urmeaza o urcare care te va face sa te indoiesti de cat de in forma esti de fapt. La coborare e lejer, e pe drum forestier.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Septembrie 14, 2019
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Sorinbaranga

Foarte frumos traseu. Bine asigurat cu lanturi si bride peste firul de apa. Antrenant si spectaculos. Recomand pentru persoane intre 12 si 70 de ani. Este necesara o conditie fizica decenta, pentru a nu-i tine in loc pe ceilalti care vin din spate. Traseul merge pe un singur sens.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 9, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră