07MN24: Transfăgărăşan - Canionul Valea lui Stan - Barajul Vidraru - Transfăgărăşan

Traseul nr. 24 Punct Roșu este traseul de vizitare a Canionului de pe Valea lui Stan, în lumea stâncilor și cascadelor, unul dintre cele mai frumoase trasee de chei din țară. În primă fază se traversează valea, urmând firul văii până la o succesiune de praguri amenajate cu scări. De aici începe cea mai spectaculoasă zonă din canion, cu o zonă de cățărare, scări metalice, pasarele metalice și cabluri de sprijin pe pereții stâncoși, care oferă și o oarecare doză de adrenalină. În continuare se iese într-o zonă mai largă, se traversează apa repetat și se continuă prin pădure până în Poiana Călugărița. Un drum forestier ne conduce la ruinele fostei Cabane Călugărița și în scurt timp ajungem pe malul lacului Vidraru. Este un traseu de dificultate medie / dificilă, cu diferențe de nivel de aprox. 2000 de m, pe parcursul a 9-10 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra canionului, a stâncăriilor și cascadelor depășite și asupra lacului Vidraru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
9,00km
Durată
~4:00h
Urcare
930m
Coborâre
930m
Vârf
1075m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, trecem de 2 tuneluri şi la capătul nordic al unui pod se află intrarea în Canionul lui Stan. Urcăm pe firul văii până la un prim obstacol, un baraj de protecţie pentru viituri, îl urcăm prin stânga pe o scară de metal amenajată, continuăm pe firul văii, în urcare uşoară, până când ajungem la o succesiune de praguri amenajate cu scări. Urcăm pe lângă o cascadă impresionantă, după care poteca protejată cu balustradă metalică evită o zonă din canion prin urcare şi coborâre pe malul stâng. Urmează o altă zonă pe firul văii, după care intrăm în cea mai spectaculoasă zonă din canion. Urcăm pe scările amenajate, traversăm o pasarelă suspendată şi ne căţărăm pe scări, traversând pe deasupra o zonă de perete. După ce trecem de mai multe obstacole folosind scările şi cablurile cu care e amenajat traseul ieşim într-o zonă mai largă. Traversăm apa de mai multe ori şi urcăm prin pădure până când ajungem într-o poiană deschisă. Coborâm până când intersectăm un drum pietruit care ne conduce înapoi în drumul Transfăgărăşan.

Etape

Transfăgărăşan - Canionul Valea lui Stan - Poiana Călugăriţa - Barajul Vidraru - Transfăgărăşan

Descriere

Traseul nr. 24 BR este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce străbate Valea Lui Stan prin sectorul de chei denumit sugestiv “Canionul Valea Lui Stan”. Traseul necesită atenție sporită și echipament adecvat traversării cheilor în condiții de umezeală. Ultimul segment implică trecerea repetată prin apă sau cățărarea pe pereți. Este un traseu cu marcaj bun, dar care pune probleme iarna în lipsa unui echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind din drumul Transfăgărăşan, cam la jumătatea drumului ce urcă de la Cetatea Poienari la Barajul Vidraru, într-o curbă de 180 grade, la capătul nordic al unui pod, se află intrarea în Canionul lui Stan. Poteca marcată cu punct roșu ne conduce pe firul văii până la un prim obstacol, un baraj de protecție pentru viituri, care se depășește prin stânga pe o scară de metal amenajată, apoi vom pătrunde în lumea stâncilor și cascadelor.

Curând vom ajunge la o succesiune de praguri amenajate cu scări, apoi vom urca pe lângă o cascadă impresionantă, ajungând deasupra apei, într-un sector de canion unde poteca este protejată cu balustradă metalică. Pe o parte și pe alta a pârâului, avansarea se face aproape permanent cu ajutorul amenajărilor metalice iar pe parcurs vei întâlni mai multe cascade, una mai frumoasă ca alta, dar și ochiuri de apă. Scări metalice, pasarele suspendate și cabluri de sprijin pe pereții stâncoși, facilitează înaintarea în canion, în cea mai spectaculoasă zonă din chei.

După depășirea acestor amenajări, traseul iese într-o zonă mai largă unde se traversează apa de mai multe (în caz de debit mai mare) sau se cațără pe pietre, în funcție de iscusința fiecăruia. Curând vom observa indicatorul spre Călugărița, vom intra în pădure în urcare și vom ajunge  într-o poiană deschisă (Poiana Călugărița). Aici vom lăsa la dreapta un observator de vânătoare și vom începe coborârea prin pădure, până la un drum forestier, care ne conduce la ruinele fostei Cabane Călugărița. De aici vom ajunge în scurt timp pe malul lacului Vidraru, unul dintre cele mai frumoase din țară.

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Transfăgărăşan - Canionul Valea lui Stan - Barajul Vidraru - Transfăgărăşan în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment